Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/xiola

Marketing

Little Britain

Posto su mi trenutno (do proljeca) ukinuli Mile High ostala sam uskracena za jednu vrlo kvalitetnu i nadasve mozgajucu seriju: Marco je otisao u pilotsku skolu; Poppy hoda sa stewardom koji je ujedno i dio kvazi-Chippendales grupe i ima pirsan, khm; Will-jos-uvijek patim-za-Marcom-ali-se-pravim-da-ne se uvalio u management - kadrovska; Steelballs je otkantala kapetana Crokera; Jack je poginuo jer je bio ispao iz aviona dok je preprodavao avio hranu i pice na crno: ah, kvaliteta, ah, scenarij, ah, misaoni dijalozi.

No, zato ne mogu, a da ne skrenem paznju na jednu fantasticnu humoristicku (iliti po starorvackom-novorvackom sad 'humoristicnu') seriju koja se prikazuje na BBC1 i BBC3, Little Britain. Serija je dobitnik BAFTA nagrade (prestizna tv nagrada britanske televizije). Sastoji se od razlicitih sketcheva koji na odlican nacin satiriziraju i opisuju UK u globalu. Imaju stalnu ekipu likova: premijera i njegovog gay slugu koji mu se non stop ulizuje i pokusava ga zbarit; Harvey, mladic iz bogate i ugledne obitelji kojeg mama jos uvijek hrani svojim mlijekom (nije za ljude koji se lako daju sokirati); Vicky Pollard, teenagerica sa tzv. sink estates (glomazni konglomerati nebodera gdje zivi tzv. white trash i oni koji si ne mogu priustiti bolje uvjete stanovanja); Daffyd, velski gay koji zivi u izmisljenoj zabiti u Walesu, jedini gay medju suseljanima, uporno ih pokusava sokirati sa svojim zivotnim stilom (naprimjer, paradirajuci po seoskim zabavama u PVC kostimima), ali seljaci ga ne sljive ni pol posto; Judy & Maggie, dvije sredovjecne gospodje srednjeg sloja koje citaju Daily Mail, zdusne clanice Konzervativne stranke koje zele biti liberalne, ali samo na papiru (kad se usokiraju bolje da covjek pobjegne od njih jer je njihov sok i gadenje popraceno sa jednom vrlo jednostavnom refleksnom ljudskom reakcijom); Emily Howard, transverstit koji ipak ne moze sakriti korijene usprkos tonama svilenih haljina i rokoko perika pa onda poludi kad vidi da netko igra nogomet (tj mora i on zaigrati, dakle, totally un-ladylike); ili Dame Sally Markham, ocigledna parodija na onu grotesknu Barbaru Cartland; ili Marjorie Dawes, korpulentna gospodja koja vodi drustvo za mrsavljenje i koja, hm, uvijek bodri klijente sa izjavama poput Dust is low in fat so you can eat as much dust as you like ili Picture yourself naked - not nice is it, eh? Who the hell would want a great lump? Bas ono sto covjek treba kada je u depri, ha? Marjorie kicks ass.

Matt Lucas i David Walliams su tvorci serije, a ujedno i glume glavne uloge. Samo da napomenem da Matt vrlo dobro izgleda kao zena, tj izgleda bas kao zena, a ne kao musko koje je preobuceno u zenu (pogotovo kad je prerusen u Marjorie Dawes: naprosto briljira kao Marjorie-vidi sliku). Sumnjam da ce serija ikada biti otkupljena za rvacko trziste jerbo je previse britanska, tj obradjuje britanske teme koje nemaju bas nekog smisla ako se izvade iz konteksta UK svakodnevnice. Ali teme su britko obradjene, sa podjednakom dozom humora, ironije i sarkazma. Jedna od najboljih humoristicnih serija u zadnje vrijeme. Ovdje mozete procitati sto ce sve protagonisti serije raditi preko bozicnih praznika. Posto gibam u majku domovinu u cetvrtak, morat cu si nastimati TiVo da mi snimi Christmas special epizodu. Kao alternativu kraljicine govorancije za Bozic.

Jucer me je isfascinirao (a da si istetoviram na celu easily fascinated by just about anything?) album Any Minute Now od Soulwax - jedan od najbolje dizajniranih covera albuma ove godine. Navodno ljudima bude zlo ako predugo gledaju u njega. A meni je trebala cijela vjecnost da skuzim sto pise izmedju svih tih tockica (jel netko odmah skuzio?). Kad sam vec kod bahacenja sa preporukama (Bucimire, za sve si ti kriv!), ova godina me odusevila i sa Kasabian (istoimeni album) i The Killers sa albumom Hot Fuss. Moja cigla od iPoda je na izdisaju, nadam se da ce ipak izdurat jos do kraja godine (hard disk mu je nesto sjeban, ali dobro, 5 godina mi je bio pokorni sluga). Ocajnicki ce mi trebati kad za 5 dana odjasem u pripizdinu donju gdje sam odrasla: dial up veza koja traje 5 minuta, komp koji zasmrdi na topljenu plastiku 2 minute nakon ukljucivanja, aaaaa, divota!

Post je objavljen 19.12.2004. u 11:02 sati.