Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/stanisaj

Marketing

Braća Teofilović posle uspešnog koncerta u Kenedi centru
Staro i autentično je kao novo
Amerikanci su nas doživeli kao što mi doživljavamo Stinga, ne razumemo ga sasvim, ali ga rado slušamo
Američka publika je nedavno u Kenedi centru, u izvođenju braće Teofilović, prepoznala novu, istinsku emociju. Tradicionalno, muzičko nasleđe i evociranje duha Balkana jesu odlike muzike koju sugestivno, nadahnuto, uz poštovanje prošlosti interpretiraju blizanci Ratko i Radiša Teofilović. Starim narodnim pesmama čitavog našeg regiona, sačuvanim u kolektivnom pamćenju, oni su podarili novi život. Prve snimke napravili su pre deset godina za Radio Beograd, potom su sa kompakt diskom "Čuvari sna" uneli novu energiju u svet etno-muzike.

Ubrzo su postali rado viđeni gosti na poznatim svetskim festivalima.
- Skoro mesec dana, tokom ove jeseni, proveli smo na gostovanju u SAD. Povod da uošte otputujemo tamo bio je poziv da nastupimo na Milenijum sceni, u Kenedi centru u Vašingtonu. Ta scena je inače poznata po tome što neguje etno-zvuk, a naš koncert je prenošen i putem Interneta. U publici je pored Amerikanaca bilo prisutno mnogo našeg sveta. Zahvaljujući Orfelin klubu proveli smo deset dana u Vašingtonu. A potom smo otišli u Čikago, na poziv dekana Frenklin univerziteta, gde smo pevali u njihovoj divnoj kapeli. Tu su nas slušali isključivo Amerikanci.

Kako su oni doživeli muziku koja je deo naše baštine?
- Odmah su razumeli emociju koju smo želeli da prenesemo, dešavalo se da imamo bolja iskustva sa Amerikancima, kao slušaocima, nego sa našim ljudima. Oni su doživeli nas kao što mi doživljavamo Stinga, ne razumemo ga sasvim, ali ga rado slušamo. Muzika je danas potpomognuta u velikoj meri tehnikom i kad ljudi čuju nešto staro, autentično, to onda zvuči potpuno drugačije, kao novo delo. Održali smo koncert i u Bostonu.



Post je objavljen 16.12.2004. u 14:47 sati.