Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gulistan

Marketing

E, barba, sta cu s tebon... Ma, nisi me taka u zivac, nego u temu o kojoj znam daleko vise od tebe.

1. "Kanada prihvaca homoseksualnost, a US ne"?! Ordinarna glupost: "prihvacanje homoseksualnosti" u US sveprisutno je i varira, sto se tice istospolnih unija, od "prihvacanja" istospolnih brakova (Massachusetts, Hawaii su ih legalizirali), do prihvacanja--vecinskog, u cijeloj zemlji!--civilnih unija za homoseksualce. U Kanadi, drzava Alberta, recimo, vecinski konzervativna (mislim na politicku vlast partije konzervativaca), nije jos dozvolila istospolne brakove. A "prihvacanje" u smislu svakodnevne gradjanske i individualne tolerancije, koje je na koncu najbitinije za pojedince, dominira i u US i Kanadi. Uostalom, dovoljno je pogledati kako se homoseksualnost tretira u medijima i show-businessu, i kakav uspjeh su dozivjele serije s homoseksualnim likovima. I ne samo fikcija: "Queer eye for the straight guy" je vrsta reality-showa s petoricom homoseksualaca koji u svakoj epizodi "reformiraju" nekog hetero traljavca, od stana do frizure. Najgledanija stvar posljednje dvije godine.

2. "Ocigledno treba razlikovati homoseksualizam u razvijenim zapadnim drustvima gdje je uz feminizam, multikulturalnost i protubjelacki rasizam (sic!) postao ostvarenje Nietzcheove devize :vrijednosti slabih ce prevladati jer ce biti iskoristene kao instrument u vodstvu jakih."

Kakve su to "vrijednosti slabih"? Kako to slabi ikada nametnu "svoje vrijednosti" (kao da tolerancija, sloboda, ravnopravnost NIKAKO nisu i ne mogu biti i vrijednosti "jakih"), kad su vec "slabi"? Protiv crnackog ropstva digli su se i bijelci, protiv zenske neravnopravnosti borili su se i muskarci, protiv diskriminacije homoseksualaca bore se i heteroseksualci--upravo je taj angazman bio kljucan u promjeni diskriminatorskih legalnih stega. Bez opceg preokreta u drustvu i prepoznavanja vrijednosti demokracije, gradjanskih sloboda, moralnog prava na jednakost, nikad nikakva "slaba" diskriminirana grupa nije u stanju nametnuti promjenu. Jasno, ne radi se samo--ili uopce--o nekakvom "duhovnom" budjenju, pritisne i ekonomska potreba, pa se sracuna da ce promjena u korist emancipacije crnaca i zena biti dobra i za budzet, ali sjeti se: prvo gospodarska baza, pa drustvena nadgradnja.

3. "S druge strane tesko je oduprijeti se dojmu da drustvena doktrina modernog zapada (iskovana u imperijalistckoj idologiji Nove ekonomije)postavlja homoseksualizam (uz gore nabrojeno) kao batinu/mrkvu drustvima Treceg svijeta. Krizari su harali istokom u ime teoloske dogme i trgovine, danas se to radi u ime drustvene dogme i trgovine. Nista bitno se nije promijenilo"

Jo meni. Kakva "homoseksualna batina/mrkva" Trecem Svijetu?! Drugim rijecima, Ameri su upali u Irak da bi im prodali homoseksualnost?! (Kao da to Arapima treba prodavati, majstorima muske ljubavi!) Tebi je "homoseksualizam" (sic) dio americke "drustvene dogme"? Pa, dvije recenice prije si napisao da US "homoseksualizam" ne prihvaca!

Ako smijem spekulirati, meni se cini da si previse pod dojmom recentne pojave gay pokreta u Hrvatskoj, i zanemarujes i njegovu globalnu povijest (tog pokreta za prava homoseksualaca) i historijski fenomen homoseksualnosti (a bogami i povijest homoseksualaca u Hrvatskoj--vecinom anonimnu, u cjelosti skrivenu od javnog pogleda, ali itekako postojecu). Nije to nista novo, kad su se sedamdesetih sramezljivo javile prve nase feministkinje, i one su prvo bile prokazane kao uvoz s "trulog Zapada". Drugo, kao svi mi koji smo prosli kroz politicki autoritarni, drustveno puritanski i netolerantni stroj za pravljenje malih komunista, cini se da nemas previsoko misljenje o nuznosti i vrijednosti tolerancije i gradjanskih sloboda--koje, by the way, uporno brkas s vanjskim fenomenom homoseksualnosti koji je samo njihov odraz.

To sto su Ameri upali u Irak da im opljackaju naftu, zlocin je i sramota--ali to ne umanjuje vrijednost samih ideala utjelovljenih u americkom ustavu, niti su ih ti ideali potjerali u pljacku (a za ocekivati je da ce se Repugnanti cinicno u njih umotati).

I, samo mala napomena o krizarima (bog zna kako su oni usli u ovu raspravu, ali aj'): legendarno, krizari su pokupili naviku homoseksa od Saracena i onda je, nesriknje, prenijele doma. Ne znam je li prica istinita (no, valja dodati da je homoseksualnost u krizara bila dovoljno prihvatljiva da prodje kao dio optuzbe protiv vitezova Templara), ali: se non è vero, è ben trovato.


Post je objavljen 15.12.2004. u 18:09 sati.