Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gulistan

Marketing

Kaze barba:

ima homoseksualnosti i tamo [Afrika, Turska, Laos]...samo daleko je (i bila je) izrazenija u civilizacijama na vrhucu drustvenog razvoja. stoga je i imenujem kao jedan od markera, ne uzroka dekadencije drustva

Ne kuzim. Znamo iz antropologije da je homoseksualno ponasanje prisutno u svim kulturama, od Papua Nove Gvineje do sjevernoamerickih Indijanaca. To "izrazenija" apsolutno je besmisleno, u stilu "25 ili 75% trudnoce". Fakat je Aboriginima falila Gay Pride i dugine zastavice.

Drugo, sto ti to znaci marker "dekadencije"--ili vec sama "dekadencija"? Gdje ti vidis dekadentna drustva? Dekadentna drustva u stanju su propadanja--po meni, Afganistan, Irak i Sierra Leone su dekadentni, a po tebi, cini se, najtolerantnija zapadnjacka drustva. Mozda bi se tvoja ideja (u onoj mjeri u kojoj je uopce razumijem) bolje izrazila tako da kazes da je "marker dekadencije"--tolerancija! Jer to je najvazniji razlog zbog kojeg su gaysi odjednom "svugdje": zato jer se, bar u nekim mjestima, vise ne moraju bojati da ce ih automatski poubijati ili bar prebiti cim se usude obznaniti!

A ne zato jer je netko ubacio gay bacil u gradsku vodovodnu mrezu!

Drustvene promjene ne znace automatski "propast" civilizacije. Uostalom, o propasti Zapada tuli se od Spenglera i Freuda, oba diskreditirana majmuna (zapravo, narice se jos od knjige Apokalipse, ali tko broji milenije), medjutim, taj (ne)moralom-izazvani smak svijeta kasni li kasni... Po meni, opasnost po nas ljudski kolektiv predstavljaju nuklearna oruzja, manjak vode i ekoloske katastrofe. Je li homoseksualnost i njihov "marker"?

Grci i Rimljani. Hoce li nase seljacke puritanske skole ikada priznati istinu o seksualnosti u tim drustvima? Koliko su se razlikovali od nas u svojim shvacanjima (Grci posebno, od Rimljana smo, avaj, preuzeli i zadrzali vise: pravo, birokraciju, militarizam, i medijske igre)? U Grka romanticna ljubav, eros, bila je prakticno potpuno okrenuta muskarcima, i tako bar nekih 800 godina--s izuzetkom jedne lezbijke, Sapfe. Ako je homoseksualnost znak dekadencije, nesto su dugo propadali. Rimljani opet, trosili su koga su stigli, bez pretenzija o "obrazovanju" mladaca--isto stoljecima, a imperij im je propao zbog nesretnog stjecaja losih okolnosti, ukljucujuci nestabilnost carskih dinastija, ucjenjivanje od strane vojske i losih birokratskih odluka--da ne ulazim u cijelu kompliciranu mrezu.

Juznoamericke civilizacije postojale su milenijima, sa vlastitim homoseksualnim kodovima ponasanja (Maye su bili tolerantni, s organiziranom predbracnom homoseksualnoscu, Azteci ne bas). Jesu li i ova drustva potonula sa/zbog homoseksualnosti? A carska Kina? Sto je s Japanom, koji ima dugu i casnu tradiciju homoseksualnosti neobicno slicnu onoj grckoj, povezanoj s militarizmom: nesto mi se ne cini da je "dekadirao"?

Knjige koje su meni bile korisne:

Greek Homosexuality, K. J. Dover. Klasik, ostale knjige referirane na Amazonu uz ovu vjerojatno vrijede truda.

Bisexuality in the ancient world, Eva Cantarella.

The Zuni man-woman, Will Roscoe.

The great mirror of male love, Ihara Saikaku.

The Love of the Samurai: A Thousand Years of Japanese Homosexuality, T. Watanabe

Homoeroticism in Classical Arabic Literature, Wright & Rowson













Post je objavljen 14.12.2004. u 22:26 sati.