Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/whyalla

Marketing

Whyalla prvi dan!


Zena me drma ,budi me ne znadem sta se dogada,kaze ona pustila sam te spavati malo dulje, vrijeme je da se dignes Tony hoce da idete vidjeti za posao.
Veoma je vruce,Tony je u kratkim hlacama i sokne do koljena, tako se je onda nosilo, morati cu i ja kupiti , Boze moj dosli smo sa dva kofera i dvesto osamdeset dollara.

Tony vozi noviji folkswagen, otvorio je prozore ,puse ali to puse vruce, kaze on danas jos nije lose samo je 40 C, dolazi 45 C.
Otisli smo na Electru ,tamo nije bilo posla ,ali su mi dali papire za ispuniti za electricarski licens.
Kaze Tony u Whyally je zeljezara ,gdje i on radi kao alatnicar i da u svakom slucaju ima posla,jedino moramo vidjeti ,jer ce me primiti odmah kao Electricara .
U kancelariji sam dao prevodene dokumente i cekali smo dok su pregledivali(u zeljezari je radilo u to vrijeme 6,500 ljudi).
Poslali su nas u electricarsku radionicu, gdje sam preko jednog Njemca koji je bio predradnik, odgovarao o mome znanju i iskustvu.
Bilo mi je kazano da svatko mora poloziti ispit za pravila da moze vani izvan tvornice samostalno raditi ,ali tvornica je primala i zaposljavala sve nacionalnosti na njihov zanat i bila je ista placa za one koji su polozili pravila ili ne, jer zeljezara je imala sama centralu nije pripadala pod drzavni zakon.

Kazali su mi da odmah u ponedjeljak mogu poceti ,ali da cu prvo raditi par mjeseca na kamionu za odrzavanje linija ,dok ne savladam malo engleski.
Njemac je prosao malo sa menom preko zakona VDO ,Njemackih i bio je veoma zadovoljan ,kazoa je meni da je kazao manadgeru da vladam manje vise sa svim pravilima i imam dobro znanje znakova i citanje nacrta ,koji symboli su bili engleski.

Eto smjestaj smo imali ,posao da pocmem, sada jos samo cemo vidjeti kako ce biti dalje.
Isti dan smo i rijesili medicalni insurance ,privatni ,jer Drzavni nije postajao osiguranje je bilo samo za bolnicu i doktora a jedan dio si morao sam platiti Doctora.
Pa necemo valjda biti bolesni ,koliko ljudi kod kuce su znali reci e, kada bi nama davali novce sta oduzmu za bolest, eto mi smo stigli na to.
Da li ce nam biti bolje?

Za placu sam bio kazan da cu imati $48 Dollara na tjedan ,minus porez i socijalno, i sa obzirom da radim za zeljezaru prvi smo na redu za drzavnu kucu, tri sobe, kuhinju kupaonicu i vasaonicu.
Isto radi se jednom na 14 dana subotom sta se je placalo veoma dobro kao za 8 sati /14.5 sati/.

Kada smo dobili kucu (to su po dvije kuce zajedno ),jedan krov ali svaka podjeljen zid na tavanu i plot izmedu kuca.
Sa obzirom da smo dobili na izmedu dvije ulice vrt je bio oko 150 metra dug i 75 metra sirok.
U Whyalla je bilo po malo izgradeno 4,500 takovih kuca , a najveci broj stanovnika je bio 36,000.
Stanarina je bila $8.50 na tjedan, to je bilo stvarno privlacno.

Najveci uzas je bio kad smo doznali za vodu, bilo je radi suse ogranicenje koliko se moze potrositi, voda je dolazila u cijevi izvan zemlje oko 1 metre diameter ,380 km duljina.
Bila je veoma zmazana, prije nego su godinama posle je poceli filtrirati,nekada su ispustali cijevi da se ciste.
Svaka kuca je imala 5,000 litre veliki tank za kisnicu, kada smo dosli bila je susa, pa sam okrenuo tank da ga ocistim ,Boze moj mrtve ptice kosturi od ptica,odmah sam napravio zastite da sa krova ne moze nista pasti u tank ,kao i smislio sam mali filter.
Posle tog ciscenja nisam mogao jesti i piti za dva dana.
Otisao sam predaleko ,sljedeci clanak prvi tjedan na poslu.







nastavak slijedi



Post je objavljen 14.12.2004. u 17:22 sati.