Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uskoplje

Marketing

Uzavreli prosinac

Dogodilo se na današnji dan

Sredinom prosinca 1992. godine stanje na području uskopaljske općine bilo je izuzetno napeto. Na ulicama je bio zamjetan veliki broj muslimanskih vojnika naoružanih pješačkim naoružanjem, koji nisu bili angažirani na crtama obrane prema srpskim snagama, iako je sudjelovanje muslimanskih vojnika na crtama obrane bilo znatno ispod dogovorenog omjera 1:1 i ni blizu sudjelovanju Muslimana u ukupnom stanovništvu Uskoplja. Pored domaćih, na području uskopaljske općine borave i muslimanski vojnici koji su izbjegli iz Jajca, Prusca i drugih mjesta.
Istovremeno, gradom se sustavno šire glasine o tobožnjem napadu HVO-a na muslimanske snage i sela s muslimanskom većinom. U emisiji muslimanske interne televizije 14.12.1992. zapovjednik Brigade dr Ante Starčevića Zrinko Tokić kategorički je demantirao te glasine i potkrijepio ih činjenicom da je većina pripadnika HVO-a angažirana na crtama obrane prema srpskim snagama, gdje nedostaje pripadnika muslimanskih snaga, kojih su pune gradske ulice.
Istoga dana HVO je donio odluku o razrezu ratnoga poreza, a Skopaljski vjesnik za 14.12.1992. godine bilježi i donošenje odluke o otvaranju poslovnice Croatia osiguranja Mostar, umjesto splitske čiji je rad, bilježi se, bio nezadovoljavajući.

Godinu dana kasnije, 14.12.1993. godine na cijelom uskopaljskom bojištu, ali i u susjednoj Rami trajali su žestoki topnički okršaji HVO-a i muslimanskih snaga. Nije bilo pomjeranja crta obrane, a ni ekipe Ratne bolnice nisu imale intervencija. Materijalna šteta je velika, ali na nju u Uskoplju više nitko ni ne obraća pozornost....


Post je objavljen 14.12.2004. u 08:26 sati.