Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Rješenje problema broj 26.

Došao je i ponedjeljak. Gotovo je s rješavanjem. Evo rješenja.
Treba dobro mučnuti i pogledati unaprijed, da bi se vidjeli bitni elementi rješenja. Prilično je širok prostor bijeloga na bazi i nije lako vidjeti kako to svesti na samo jednu malu površinu tj. na 'jedno oko'. Kao prvo treba sjecište, na kojem je crni kamen na F3, staviti van funkcije kao oka. Taj crni kamen se ne može spasiti, jer ako se produži na F2, bijeli bi s E2 stegao obruč oko crne dvojke, kojoj nebi bilo spasa. Površina bijeloga bi tada bila dovoljno velika za dva oka. Pa kako onda to izvesti?
Crni igra prvi potez 1.E2 ! Uspije li očuvati kamen na E2, sjecište na F3 nebi bilo oko zbog dijagonale E2 – G4. Uvjet za to je, da se onemogući i oko na E4. To bi u toj poziciji bilo moguće. Pogledajmo mogući slijed, koji bijelom nebi bio dobar, a na prvi pogled izgleda dobrim. Nakon crnoga E2 išlo bi F2 (uzimanje crnoga na F3), pa D2. Nakon navedene kombinacije nije moguće oko na E4, jer crnom je dovoljno igrati na D3 ili F5. Prostor bijeloga, koji čine sjecišta G1, G2, H1, H2 i J1, nije dovoljan za dva oka tj. nije ga moguće razdvojiti na dva manja prostora, jer jedino tako je moguć oblik, koji nije moguće zarobiti u ovom slučaju. Za vježbu možete i to pokušavati osporiti. Tako ćete nešto još apsolvirati. Znači 2.D2 i tako pokušati zarobiti oba crna kamenčića.
Crni sada postavlja puno vidljiviji oblik u kojem postaje jasno da bijeli ima dvije nevolje. Igra 3.F2. Crna tri kamenčića imaju sada tri slobode, bijela grupa na desno četiri, a na lijevoj strani je udarno crno sjecište na D3. Bijeli pokušava otkloniti ovo poslijednje, jer izgleda najopasnije i igra na 4.D3.
Crni sada ima dva puta završetka rušenja bijelih kamenova. Prvi je igrom na 5.F5. Bijeli sada ne može spriječiti uzimanje kamenova, jer crni prijeti slijedećim potezom na F6 zaprijeti na tri kamena, a padom kamena na F4, crna trojka ima na tome mjestu slobodu i sve bijelo nema šanse. Druga mogućnost je 5.G2 nakon čega sada crna četiri kamena imaju 4 slobode, a bijeli na desnoj strani samo tri. Crni je brži i ti bijeli kamenovi padaju, a ono na lijevo nema više nikakovih šansi.
Jednostavno, zar ne? Naravno, za one koji to vide.

Igrajući go razvija se dinamičko gledanje unaprijed. Da bi to bilo moguće potrebno je razvijati slikovnu memoriju. Čovjek je ima, ali često je ne koristi za rješavanje svojih problema. Ona je aktivna u snu i na taj način stvara neke svijetove u nama kojima se prazne neke nama nerješive situacije. Nad time obično ne postoji svijesna kontrola. Razvijanjem nadzora nad slikovnom memorijom povećavamo svoje mogućnosti. Ne da nam slike nekontrolirano dolaze, već da sami tražimo puteve tim načinom rada memorije. Time se ujedno pospješuje i širenje naše svijesti. Sve više shvaćamo da su ti 'paralelni svijetovi' naša tvorevina. Ujedno razvijamo neke mogućnosti djelovanja u sferama naših imaginacija uz svijest o njima. Ja vidim da na taj način oplemenjujemo naše živote. Onima koji me ne razumiju mogu kazati da ima nešto tamo iza zavjese. No, nemojte banuti nepripremljeni, jer tada su i 'čuda' moguća. Ima igra kojom možemo, malo po malo, otvarati oči. Znam da to nije jedini put, ali rekao bih: 'Ne suviše žuriti, ali krenuti da.' Ja to, eto, činim goom.

Bl. Muradenu


Post je objavljen 13.12.2004. u 09:51 sati.