Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Kvalifikacijski meč za predstavnika Hrvatske na 26. WAGC 2005. – 1. partija

U srijedu 08. 12. 2004. je u prostorijama Hrvatske Igo Udruge na Srednjacima 22 odigrana prva partija meča u borbi za predstavnika Hrvatske na 26. World Amateur Go Championship, koji će se održati u lipnju 2005. u Japanu. Neslužbena informacija mi je, da će se održati u Nagoji.
Po pravilniku naših kvalifikacija krajem svake godine prvak i doprvak Hrvatske igraju meč do dvije dobivene partije. Pobjednik postaje predstavnikom Hrvatske na svjetskom amaterskom prvenstvu u gou.
Ovaj puta meč je između prvaka Zorana Mutabžije 5. dan iz Zagreba i doprvaka Mladena Smuda 2. dan iz Velike Gorice. Boja kamenova za prvu partiju odabirana je nigirijem (par-nepar). Crne je imao Mladen. Vrijeme za razmišljanje u meču je 75 minuta po igraču uz byoyomi od 20 kamenova za 10 minuta. Komi je 6,5 poena. Sudac meča je Sead Bačevina 2. dan iz Zagreba.
Partija je počela u 16 sati i trajala je do 18. Već iz otvaranja je bilo vidljivo da oba igrača namjeravaju igrati ofenzivno. Crni se otvorio solidno, ali tada čini neke strateški teže odluke, koje rezultiraju slabom skupinom kamenova. Kreće borba za tu skupinu. Zoran pritiskom na slabe Mladenove kamenove dolazi do strateške prevlasti. Slaba skupina je zbrinuta uz oko 10 poena, ali Zoran sada vlada visokom stranicom s razvojnim mogućnostima prema sredini. Mladen se tome suprostavlja. Ne dopuštajući poništenje utjecaja, Zoran zapostavlja skupinu svojih kamenova, koji postaju potencijalna lovina. Nastaje borba za odrezivanje bijele skupine. Kombinacijom Mladen uspije izvršiti odrezivanje, ali to bijaše kriva Zoranova odluka. U borbi za opstojnost odsječene grupe, Zoran nalazi mogućnost u ko-borbi. Mladen ignorira prijetnju vrijednosti od 25 poena i uzima ko. Velika Zoranova skupina tako postaje lovinom. Slijedi završavanje u Mladenovom byoyomiju. Prebrojavanje daje rezultat od 8,5 poena u korist Mladena.
Vrlo borbena je to partija bila, ali ne i bez pogrešaka. Mladen sada vodi i potrebna mu je još jedna pobjeda do kvalifikacije, ali nemojmo zaboraviti, da je njihov međusobni omjer u velikoj Zoranovoj prednosti.
Slijedeća partija je dogovorena za srijedu 15. 12. u istim prostorima.
Na slici je njihov susret na jednom od ranijih državnih prvenstava u Velikoj Gorici, koju je dobio Zoran.
bl. Muradenu


Post je objavljen 09.12.2004. u 15:31 sati.