Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/novac

Marketing

Opcije

Znate li što su opcije? Nisam čitao Richdada na hrvatskom i ne znam kako su to preveli, ali hrvatska riječ je "opcije". Toga nažalost na našem tržištu još nema (sumnjam da će ikada i biti), ali zato ih ima na američkom.
Bloger Optionmaster na svom blogu Hard Kapitalizam donosi zanimljiv svijet opcija i kako njima trgovati i pri tome zarađivati. Mislim da bi moglo biti dosta zgodno kombinirati kupnju dionica i opcija kako bi se smanjio rizik potencijalnog gubitka.
Ja nikad nisam trejdao na stranim tržištima (jebi ga, takav je trenutno zakon, a ja se furam na legalistu) i nisam kupovao strane dionice niti opcije.
Međutim nadam se da će sve ove stvari u nekoj bliskoj budućnosti biti i nama (legalno) dostupne i možemo već sada nešto naučiti i pripremiti se. Cca 10-25% posjetitelja bloga je izvan Hrvatske i možda će oni moći iskoristiti tu mogućnost. Opcije su u stvari mogućnost. Mogućnost da nešto kupimo ili prodamo. Ne želim otkriti previše, posjetite Optionmastera. Fora je u tome što se s malo uloženih novaca može ostvariti velika zarada odnosno postoji velika poluga. Oni koji već trejdaju na stranim burzama možda nauče nešto novo, a možda se zapale i za opcije.

Zakon o deviznom poslovanju
Navedeni zakon je glavni krivac zašto ne možemo investirati u inozemne dionice.

Zakon o deviznom poslovanju

evo zanimljivog djela:

II. 3. Poslovi s vrijednosnim papirima na tržištu kapitala

Ulaganja rezidenata u vrijednosne papire u inozemstvu

Članak 22.

(1) Rezidenti koji imaju status pravne osobe upisuju, uplaćuju, odnosno kupuju i prodaju vrijednosne papire u inozemstvu preko ovlaštenog društva ili preko sudionika na inozemnoj burzi i uređenom javnom tržištu.

(2) Rezidenti fizičke osobe i poduzetnici pojedinci upisuju, uplaćuju, odnosno kupuju i prodaju vrijednosne papire u inozemstvu samo preko ovlaštenog društva. (recimo neki domaći broker)

(3) Rezidenti koji nisu navedeni u stavku 5. ovoga članka mogu u inozemstvu kupovati vrijednosne papire koje izdaju države članice OECD-a i međunarodne financijske institucije te domaće vrijednosne papire. Za druge vrijednosne papire koje rezidenti iz ovoga stavka mogu kupovati, Hrvatska narodna banka može odrediti rejting i zemlju izdavatelja te burzu i uređeno javno tržište na kojoj kotiraju.

(4) Način i uvjete obavljanja poslova iz stavka 1., 2. i 3. ovoga članka propisuje Hrvatska narodna banka.

(5) Banke, investicijski fondovi, društva za osiguranje, mirovinski fondovi i ostale financijske institucije čije je poslovanje uređeno posebnim zakonima mogu u inozemstvu kupovati vrijednosne papire u skladu s tim zakonima.

Osim toga donjeli su i odluku koja je to još malo "pojasnila" ;))
Odluka o načinu i uvjetima pod kojima rezidenti ulažu u strane vrijednosne papire i udjele u stranim investicijskim fondovima

U toj odluci su čak i navedeni "pogodni" vrijednosni papiri - dionice koje smijemo kupovati. (moj komentar: bolesno!)

Post je objavljen 08.12.2004. u 10:17 sati.