Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gulistan

Marketing

Prije 15 godina na jucerasnji dan dogodilo se najgore masovno ubojstvo u kanadskoj povijesti: Marc Lepine ubio je 14 zena na Ecole Polytechnique u Montrealu. Prvo je odvojio muske od zenskih studenata, a onda je poceo ubijati zene. Na kraju je ubio sebe. Tokom masakra vristao je da mu je feminizam "upropastio zivot". Cini se da je rezonirao kako da nije bilo "feminizma", zene ne bi studirale inzenjerstvo--studij na koji se on sam nije uspio upisati.

Danas se puno cuje o tom slucaju u kontekstu strozih zakona o naoruzanju, a pomene se i nasilje nad zenama. Ipak, kako rece jedna od majki tih ubijenih cura, zapanjuje i vrijedja da se to zlodjelo nikad nije glasno osudilo kao seksisticki zlocin. Poredjenja radi, nema teorije da se, da su se odvojili bijeli i crni studenti, o tome ne bi govorilo primarno kao o rasistickom napadu.

Zanimljivo je procitati kako su se ponasali prisutni muskarci--za koje sam nedavno procitala na nekom blogu da su nam (zenama) jos itekako potrebni (vise nego mi njima), jer su jaci. :)

"You're all a of bunch of feminists!" the man shouted, his eyes now alight with anger. "And I hate feminists!"

This time, he ordered the women to get up from their seats and the men to leave. A few moved to obey, but others remained confused. They wondered whether they should try to overpower the gunman, protect the women, or leave. The choice as to what was best was unclear. But after a few moments, the male students and teachers walked outside. In weeks to come, many of them would have nightmares about this moment, reliving it over and over, wishing they had acted differently.


E, da.

Cijela tuzna prica ovdje: Gendercide: the Montreal massacre



Post je objavljen 07.12.2004. u 18:43 sati.