Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/guitarplayer

Marketing

Tribute to John Lennon (1940. - 1980.)

Malo sam u vremenskoj stisci a kako ovaj čovijek svakako zaslužuje dostojan tribute na mom blogu pišem to danas, a odnosi se na sutrašnji dan.
Danas vas neću daviti onaim opećenitim podacima o ovom velikom glazbeniku tipa gdje je rođen, koji je broj cipela nosio itd. jer to zbilja nema smisla sada jer ovo je zamišljeno,kao što naslova kaže, kao moj bloggerski tribute Johnu Lennonu koji je eto, igrom nesretnog slučaja i nečijeg poremečenog uma, umro 8. prosinca 1980. god.


Kada je 8. prosinca 1980. godine John Lennon sa svojom suprugom Yoko Ono izlazio iz njihova newyouškog stana, pred izalzom ih je dočekalo nekoliko obožavatelja koji su zatražili autogram. Među njima je bio i madić imenom Mark Chapman, i Lennon se potpisao na omotnicu svoga albuma koju mu je ovaj pružio. Igrom slučajnosti, to je snimio jedan novinar, ne sluteći da je svojim fotoaparatom zabilježio Lennonov susret sa vlastitom smrću....Kad su se pred večer istoga dana Yoko i John vratili kući, ponovo ih je na ulazu dočekao Mark Chapman. No ovoga puta nije u ruci držao omotnicu albuma nego - pištolj. Mirno ga je podigao i u Lennonova leđa ispalio najprije dva metka, a potom još tri. Dok je Lennon, smrtno ranjen, posrtao prema stubama, a Yoko izbezumljeno vrištala, Mark je iz džepa izvadio knjigu "Lovac u žitu" J.D.Salingera i nastavio je čitati kao da se ništa nije dogodilo. Poslije se bez opiranja predao policiji i izjavio da ga je neki unutarnji glas natjerao da ubije Lennona. Cijeli je svijet bio šokiran viješću da je bivši čaln grupe The Beatles, genijalni glazbenik, koji se svim srcem zalagao za mir u svijetu, ubijen.
O razlozima Lennonova ubojstva dosad su stvorene razne torije.
Prema jednoj od njih, FBI ga je želio ukloniti jer je simatizirao komuniste, a kao glazbena legenda imao je utjecaj na široke mase i zato je za američku državu bio opasan. Marku Chapmanu navodno je bio ispram mozak i podsvjesnim mu porukama naređeno da izvrši atentat. Malo je vjerojatno da u toj teoriji ima istine, no to sada više i nije važno.
Njegov pepeo počiva u New Yorku, u Central Park-u, na mjestu posvećenom njemu koje se naziva Strawberry Fields, preko puta stana u kojem su živjeli on i Yoko sve do njegove smrti.


Najnovije vijesti kažu da je u studenom ove godine trebala isteći određena zatvorska kazna Marku Chapmanu ali su se je Yoko Ono, njezin sin Sean i Julian, ako i velik broj Lennonovih fanova založili da se Chapmanu odredi doživotna zatvorska kazna. Tužilaštvo je razmotrilo taj zahtijev i pošto su došli do zaključka da, kada bi Chapman bio na slobodi, to bi predstavljao veliku opasnost za Lennonovu obitelj ali i njegov vlastiti život, tako da je zahtijev prihvaćen.

I bolje. Samo ubojstvo bilo kojeg čovjeka a kamo li kada ste tako obožavani od širokih masa je najgori zločin, a zbilja je kukavički ubiti nekoga s leđa,kada je najranjiviji.
Što se tih FBI teorija tiče, činjenica je da je John Lennon, poslije Jima Morrisona, imao najdeblji dosje, a i njemu je izdan zahtjev za deportacjiom iz SAD-a krajem 70-ih, kao, zbog akrivizma za legalizaciju marihuane,protiv Vijetnama i opećnito antiratnim porukama koje su on i Yoko prenosili svijetu.

Vidite, ja cijenim tog čovjeka jer je imao petlje javno reći što misli,koristio je apsolutno svaku priliku da javnost upozori na posljedice ratova, bio je vođa prosvjednika protiv Vijetnamskog rata i milijuni drgih načina nego to ...ah, long live american democracy.Blaaaanormalno da se to nije svidjelo vlastima koje nisu znale kako ga ušutkati već su pribjegli najkrvavijem riješenju - ubojstvu. Ali to sve uopće nije bitno.

Jedan je dragi i nadareni čovjek nepotrebno izgubio život, ali njegova glazba nikada neće izgubiti na vrijednosti.


Rest in peace.



Post je objavljen 07.12.2004. u 18:54 sati.