Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/psst

Marketing

OBRAZOVNA TRAGEDIJA HRVATA- POVRATAK NA BALKAN! °

Kratki citat iz Vjesnikova članka o tome tko će glasati ili glasovati za budućeg predsjednika Hrvatske.
Polupismeno,funkcionalno nepismeno,neinformirano i neobrazovano krdo.
Prokletstvo tzv. demokracije je da se svaki glas broji kao jedan, glas pametnog, učenog profesora i glas nepismene domaćice koja zaplače skupa s onom kozom Kosoricom i njenim mentorom Sanaderom,ne shvačajući da ih Kosorica i Sanader pljačkaju i oduzimaju svima nama budućnost!!!.

VJESNIK:
" Kako što prije do većeg broja visoko obrazovanih
Kratki, jeftiniji i fleksibilniji te potrebama gospodarstva usmjereni stručni studiji, uz velik broj studenata koji upisuju izvanredne studije kao oblik cjeloživotnog obrazovanja, jedini je način brza dostizanja europskih stopa visoko obrazovanog stanovništva. Rezultat treba biti veći broj stručnjaka koji imaju odgovarajuća, novim tehnologijama prilagođena stručna znanja i vještine, prijeko potrebna za ostvarenje razvojnih pomaka u hrvatskom gospodarstvu i cijelom društvu
MLADEN HAVELKA
Na nedavno završenom Prvom kongresu hrvatskih znanstvenika u zemlji i inozemstvu često se kao glavni problem koji otežava brži hrvatski gospodarski razvoj spominjao premalo visoko obrazovanih stručnjaka u Hrvatskoj. Izneseni su argumenti da Hrvatska ne može ostvariti veće razvojne pomake u situaciji u kojoj većina stanovništva ima srednju stručnu spremu, a samo oko sedam posto visoku stručnu spremu.
I to zbog najmanje dvaju razloga. Prvo, jer se s tako niskom prosječnom razinom obrazovanja ne može postići konkurentnost hrvatskog gospodarstva na europskom i svjetskom tržištu; i drugo, jer takva loša obrazovna struktura otežava i mogućnost korištenja sve većeg broja europskih fondova namijenjenih razvoju.
Ponuđen novac, koji će biti sve veći što se Hrvatska bude više približavala europskim integracijama, neće moći biti iskorišten u punoj mjeri zbog nedostatka stručnjaka koji bi predlagali i provodili takve razvojne projekte.
Najnoviji podaci o strukturi obrazovanja stanovništva izneseni na Kongresu, dobar su razlog za zabrinutost i poticaj za hitnim promjenama u strategiji razvoja visokog obrazovanja.
U Hrvatskoj je bez ikakve školske spreme 105.332 stanovnika, s nezavršenom osnovnom školom 580.379 stanovnika (dakle, bez završene osnovne škole čak 685.711 stanovnika!). Dodamo li tome da 1,556.000 stanovnika završi samo srednju školu i to 1,003.000 trogodišnju, a 553.000 četverogodišnju, zatim da je samo 176.000 završilo gimnaziju, 150.000 višu školu i 267.000 fakultet ili akademiju, dobivamo prilično jasnu sliku poraznog obrazovnog statusa hrvatskog stanovništva.

Takva obrazovna struktura stanovništva i malo visoko obrazovanih stručnjaka višestruka je zapreka našem razvoju. Zbog toga se kao jedan od imperativa razvoja Hrvatske nameće potreba povećanja broja visoko obrazovanih stručnjaka uz istodobno povećanje kvalitete visokog obrazovanja...."


Post je objavljen 06.12.2004. u 13:37 sati.