Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Rješenje problema broj 25.

Zanimaciji je kraj, jer evo i rješenja. Nitko se nije javio s rješenjem, što ne znači da nitko nije znao. Evo kako bi to išlo.
Kao i često povratni udarac je jedan od važnih elemenata rješenja. Evo i ovajputa je tako. Crni igra svoj prvi potez 1.F1. Izravna prijetnja je povratni udarac na E2. Tim potezom ujedno bi bio izveden i napad na bijeli kamen E3. Time bi se ujedno uništila i mogućnost za neko oko na F3. To su prijetnje tim prvim potezom i treba se ih nekako riješiti, a da pri tome nekako imamo mogućnost pravljenja 'dva oka'. To su u smislu problema dvije brige. Obrani li se bijeli od povratnog udarca igrom na E2, očiju 'niti u panju'.
Bijeli se brani igrom 2.G1. Sada nema povratnog udarca, jer na crni E2, bijeli uzme dva crna igrom na E1 i tu bi bile i oči. Crni stoga igra 3.G2. Tim potezom je onemogućeno oko na F3, napadnut kamen na G1, a postoji i dalje mogućnost uništenja oka igrom na G5. Već je lijepo vidljivo da bijelom nema spasa. Odigra li bijeli uzimanje kamena s F1 igrom 4.E1, crni će potezom sigurnosti 5.H2 riješiti stvar. Sada bijeli više ne može raditi drugo oko, jer kao alternative su sjecišta G3 i G5. Jedan od navedena dva poteza u alternaciji je dovoljan da G4 ne bude oko.
Tako bi to bilo. Bijeli nema obrane od crnih poteza.
bl. Muradenu


Post je objavljen 06.12.2004. u 10:12 sati.