Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glup

Marketing

Dan borbe protiv AIDS-a

Ovak. Ja sam sigurna da svi vi blogopismeni ljudi znate kako se prenosi i kako se ne prenosi virus HIV-a, pa vas neću s tim pilit, jer sam isto tako sigurna da ako i ne znate, već ste uguglali ono što vas zanima i dobili potrebne informacije.
No, upozorit ćemo danas na nekoliko "sitnica". Ovi navodnici su tu, zato što su to možda nama sitnice, ali ih drugi tako ne doživljavaju.
Naime, preporuča se umjesto termina SIDA koristiti AIDS. Ne zato kaj više volimo engleski od francuskog, već zato što se sa riječju AIDS teže etiketira ljude. Npr. ako govoriš SIDA vrlo je vjerojatno da ćeš reći i SIDAŠ, no međutim, ako govoriš AIDS, šanse da izgovoriš AIDSAŠ i ne polomiš jezik su mizerne, pa ćeš upotrijebiti "oboljeli od side", "osoba sa.." itede.
Nadalje, ne upotrebljavamo izraze kao što je "rizična skupina": iz prostog razloga što rizične skupine nema. Rizično može biti samo ponašanje, a ne skupina. Dakle, homoseksualci ne pripadaju rizičnoj skupini, molim lijepo to usvojiti! Rizično ponašanje ne ovisi o seksualnoj orijentaciji, nadam se da se tu svi slažemo. Osim toga, ima puuuno više hetero nego homo oboljelih!
I treće: imati HIV ne znači imati AIDS. To je česta zabuna. AIDS je samo zadnji stadij HIV-bolesti, koji nastupa poprilično kasno nakon zaraženosti. Što više love imaš za lijekove, to kasnije. Primjer je Magic Johnson.

OK onda, sad kad smo nekaj naučili, dat ću vam informaciju o HIV testiranju u RH. Ono je besplatno uz predočenje zdravstvene iskaznice. Ako pak želite ostati anonimni, pljunut ćete nešto manje od stoće (ja mislim da je 70, nisam ziher) i saznati. Aha, da, a ako se ispostavi da ste pozitivni, a dali ste zdravstvenu, registriraju vas u registar, ali nemaju pravo to nikome objaviti.

Zagreb - Klinika za infektivne bolesti "Fran Mihaljević", utorak i četvrtak od 12,30 do 15,30 sati, informacije 01/4678 243

Rijeka - Zavod za javno zdravstvo, Krešimirova 52a, srijedom 13,00-18,00, ponedjeljkom i četvrtkom 12,00-16,00, informacije 051/358 798

Split - Zavod za javno zdravstvo, Vukovarska 46, pon-pet 8,00-15,00, informacije 021/539 824

Ako netko ima još kakvih pitanja, imate mail tu sa strane. Srdačno vas pozdravljam i ljubim moji blogoljupci!

Post je objavljen 01.12.2004. u 15:08 sati.