Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uskoplje

Marketing

Uskopaljski abecedarij: K kao kupus, Kupusari

Kupus (Brassica oleracca var. capitata) je dugogodišnja, kultivirana zeljasta biljka iz obitelji krstašica i veoma je važno povrće u prehrani, osobito u krajevima gdje slabije uspijeva drugo povrće.
U Grčku je dospio u 4. st.p.n.e., gdje je, kao i nešto kasnije u Rimu, bio osobito cijenjen. No, tek su Slaveni otkrili postupak kiseljenja kupusa koji se održao do danas. Nutricionističke vrijednosti kupusa izuzetno su velike, a osobito je važan za prehranu ljudi u brdsko-planinskim područjima gdje je prehrana jednolična, pa unosom u organizam kupusa oni unose elemente važne za biološku ravnotežu organizma i obranu organizma od raznih bolesti.


Kupus vjerojatno ne potječe iz Uskoplja, ali su oni stari Slaveni, koji su otkrićem postupka kiseljenja, korištenje kupusa u prehrambene i ljekovite svrhe podigli na jedan viši nivo, bili sigurno preteče današnjih Uskopljana.
Njihovi stalni napori kroz generacije i generacije, da kupus na našim stolovima zauzme mjesto koje zaslužuje, kulminirali su sedamdesetih i osamdesetih godina prošloga stoljeća, kada je u kupusu, pored vitamina C i vitamina U, te drugih korisnih sastojaka, otkriven i jedan izvanredno ljekovit element: novac. U tim godinama većina obradivih površina bila je pod kupusom, a Uskopljani, koji su vrlo brzo priskrbili sebi i naziv KUPUSARA, u jesen bi se razmilili po selima i gradovima Dalmacije i Hercegovine, a takva terenska prodaja trajala bi do duboko u zimu. Nije bila rijetkost da pojedinci cijelo to razdoblje provedu na, recimo, splitskoj tržnici, gdje bi im po potrebi bio dovožen kupus s uskopaljskih njiva. Zato Uskopljani koji su preko ljeta odlazili na more, nisu od Splićana, Makarana, Stobrečana i dr. nazivani drukčije do kupusarima, što je nekima, osobito mlađima, znalo pokatkad i zasmetati.
Danas u Uskoplju kupusa nema kao nekad, ali je ostao naziv: kupusari.
I ostao je RASOL, blagotvorni jutarnji napitak, sposoban da Uskoplje i danas rastrijezni od svih njegovih opijenosti...


Post je objavljen 03.12.2004. u 18:25 sati.