Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/modestiblejz

Marketing

Glava luda puna čuda

A odakle početi? Možda bih priču trebala podastrijeti kao u grčkim tragedijama - kroz uvod, radnju i epilog. Ali toliko toga se uskuhalo oko nas da to ni jedna klasična predstava ne bi svojim korpusom mogla probaviti, ali možda sapunica bi…?
Pa evo kao uvod slušam ovih dana o novom postavu Marinkovićeve Glorie, kažu da je scenografsko rješenje jako zgodno jer je prostor crkve i cirkuske arene prikazan kao jedan te isti. Kao isto poprište ljudske tragedije, ili tragikomedije?

Pa zar i nije tako? Evo pogledajmo naš Sabor, sve ovo oko onog božemiprosti Žužula (sam izgovor njegova imena mi izaziva mučninu, ako me shvaćate), sve ovo oko tajnih službi (kome su više tajne?), sve ovo oko prepucavanja mi vama-vi nama i tako dalje i tako bliže – pa samo im još trapez fali (već na njemu zamišljam Šekija u trikoiću).
Pa eto npr. taj Žužo, iako je svakom normalnom jasno kakva je on moralna nakaza - on veli da nije kriv. Kako ono kaže… ni zakonski, ni politički, ni moralno(zanimljivo da mu je moralno na zadnjem mjestu) - ali đaba ti spika kad mi Žužo znamo da si ti barem u jednom apsolutno kriv. Ti si kriv – modno! To kako i što na se oblačiš, to ti je Žužo neoprostiv zločin! Da si kojim slučajem ministar u Francuskoj (a kamo sreće da tamo jesi, a ode nisi) – onaj Lagerfeld bi izvršio ritualno samoubojstvo! Karlec jednostavno ne bi mogao podnijeti takvo nacionalno sramoćenje! A Hrvatska je kao znana po kravatama – Kravata Croata oko Rvackog vrata i tako to… Ta ko te tako uneredi crni Mijomire?! Odakle ti žena te kravate izvlači – iz tvornice čarapa mejbi!?!
Obavještajne službe? Ma šta je ono Carla neki dan rekla – da u Hr postoji mreža koja pomaže Bjež-Bjež-Anti? Ma eto joj je na. Nek ih vodi sa sobom što dalje može, neka nas spasi od tih idiota. Ma brate Carla ženo – nosi ih sa sobom, nosi ko boga te molim!
Zaplet i radnja. Neki dan dva ročnika(dva brata) u ruskoj vojsci – lagano pošandrcali. Oteli neku ekipu, pobjegli iz vojarne, zabarikadirali se, hvatalo ih ko u filmovima, bilo kao na streljani. Mora da im je u vojsci bilo luudo dobro – skoro dobro kao našim ročnicima u Lori. E Putine, Putine, igraj se ti, igraj…
A u Ukrajini još i bolje – novi predsjednik će biti Puti… ups, hi-hi kriva zemlja – ili nije? A sad ozbiljno, gotovo stopostotno sam uvjerena da će novi predsjednik Ukrajine biti – Viktor. A kad ih već spominjem, jeli itko primijetio koliko je ovaj oporbeni Viktor – ružna ćunka? A ružnog čovjeka mila majko! Na svu sreću da ovo nije bio izbor za miss, jer tip ne bi imao šanse… ovako uz pravovremeno uplitanje zapadnjačkih lidera tko zna što će se tu još izroditi. Nad Ukrajinom već odavno kruže lešinari i samo očekuju prvu priliku da povedu krvoproliće – pa se ne bih usudila prognozirati budućnost. Možda je budućnost te uklete zemlje, na neki simboličan način prognozirala i ona sirota cura u Mostaru. Ukrajina koliko god se činila daleko, vjerujte mi – svima nama radi o glavi.
Epilog. Na HRTu su počeli vrtjeti nove najavne špice, ili to možda nisu najavne špice? A ako nisu špice, šta su onda? Ma znate na što mislim, ono neko lišće, pa onda onaj neki ćuko, pa onda ona ženska na prozoru… E sad se ja pitam, jesam li ja kao malo blentava pa ne kužim o čemu se tu radi ili što? Npr. to lišće koje pada - pa jesen je već odavno prošla, a ako nisu mislili simbolizirati jesen pa šta su onda mislili? A tek ona ženska na prozoru a oko nje propuh mlati zavjesama! Duboko sam kontemplarirala o višeslojnom značenju toga prizora, i u svojoj podsvijesti iskopavala antropološko objašnjenje dotične enigme, ali bojim se da nisam došla dalje od sljedeća tri objašnjenja:
ili propuh simbolizira moguće rošade na HRTu (prolazi sve pa će i vas vitar propuvat kvragu!),
ili je to vitar s Dinare,
ili nam poručuju da zatvorimo prozore jer je vani friško.

I to je kraj ove mini tragedije. Nema smisla, ha? Pitate gdje su protagonisti, mjesto radnje, kor? Nema veze s vezom, a kamoli sa grčkom tragedijom? Sve je zbrda-zdola?
Pa da, više sliči na cirkus nego na tragediju… kao što rekoh sve je to ista arena. Pustite lavove! (al im ne dirajte krzno ;)


Post je objavljen 27.11.2004. u 19:31 sati.