Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Rješenje problema broj 23.

Petak je i vrijeme je za novi problem, a imamo još jednoga od srijede, koji nije riješen. E ,pa da prvo dam to rješenje.
Kada se radi o problemu većina pomisli da treba udariti negdje u sredinu i pokidati sve niti koje drže postavu onoga kojega se napada. Često to nije tako. Vremenom čovjek uviđa sve više da je priprema prava stvar. Tako nekako je i u ovom slučaju.
Crni igra miran potez koji izgleda kao lagani pritisak i minimalno smanjenje nadziranog prostora bijelom na 1.Q19.
Bijelom ne ostaje drugo nego očuvati okruženi prostor uz mogućnost pravljenja očiju. Sve drugo osim 2.P19 odmah daje mogućnost crnome da se onemogzući pravljenje očiju. Točka koja je nekako razdjelna za pravljenje očiju je O17, ali ju bijeli nesmije zaposjesti odmah jer bi crni igrao na P18 napadom na dva bijela na Q18 i R18. Nakon toga nema više očiju.
Nakon toga bijeloga P19 napadnuta su dva crna na Q19 i R19 i crni h treba obraniti. To čini potezom 3.S19. Sada izgleda kao da je bijeli riješio problem i igra na 4.O17. Jedno oko je na O16, a drugo izgleda valjda na O18 i P18. Ovo drugo je ipak samo privid. Znadete li zašto?
Stvar je jednostavna, samo je trebate vidjeti. Crni s 5.P18 sve uništava. Tim potezom je napadnuta dvojka na Q18 i R18, ali i ona druga na O19 i P19. Nema tu spasa bijelome, jer on sada mora uzeti taj kamen igrom na 6.O18, na što crni odigra još na 7.Q17. Vidite li tu negdje dva oka? Ja ne! Ova zadnja dva poteza nisam stavio u sliku rješenja uz post, a znate zašto? Pa to bi trebalo biti lako vidljivo. Onaj koji nešto zna bi samo nakon 5. poteza rekao samo ono: 'Pa, da!'
I ovoga 'japanca' postom riješio bl. Muradenu


Post je objavljen 26.11.2004. u 12:41 sati.