Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/borut

Marketing

Skakavci

Blog ne radi vec tri dana! Nije da su se u medjuvremenu dogodile stvari koje bi morale biti zabiljezene, ali me zainteresirala putanja kretanja skakavaca, kojih najezda je bila najavljena jos pocetkom ovog mjeseca. Govorilo se u to vrijeme da skakavci pustose Ciprom. Poslane su i posebne ekipe iz Ministarstva poljoprvrede da na licu mjesta ispitaju o kojoj vrsti skakavaca (schistocerca gregaria, Desert Locus) se radi i kakva nam opasnost prijeti od njih. Od tada je proslo desetak dana, ja sam ocekivao najezdu sa sjevera (Kaprisin /tako ovdje kazu za Cipar/ je ipak negdje na sjeverozapadu), ali od skakavaca ni traga ni glasa. I onda odjednom vijest: Evo ih! Nikakvo iznenadjenje, jer cekamo ih, ali gdje?

SKAKAVCI U EILATU:



U Eilatu na krajnjem jugu zemlje i u pustinji Negev! Kojim su to putovima dosli do tamo, ili su to neki drugi koji su danje svjetlo ugledali u Egiptu, pa ih je vjetar donio do tih najtoplijih djelova Izraela? Avioni za zaprasivanje su uzletili i pocelo je masovno unistavanje. U naseljima su koristene naprtanjce i spricanje je obavljeno selektivno. Ali bilo je i onih koji su se radovali dolasku (ipak) nezvanih gostiju, pa su velike kolicine skakavaca zavrsile u tavama ljubitelja takve vrste hrane. Na posljednjim vjestima javljaju da skakavci nisu napravili neku posebnu stetu, jer da su jos mladi pa im je i "apetit dosta ogranicen", a zaprasivanjem ih se vrlo brzo eliminira. Jucer je i zahladilo, a skakavcima pogoduje toplije vrijeme, pa tvrde da se najezda nece dalje siriti,ali meni ostaje nerijesena enigma: kako su skakavci sa Cipra dosli u Eilat?

SKAKAVCI U NEGEVU:



A onda je Vesna pronasla fotografiju koja potvrdjuje da su skakavci stigli preko Egipta, a kazu da su tamo stigli iz Mauritanije preko sjevernoafrickih drzava. U Egipu se protiv najezde bore paljenjem automobilskih guma i lupanjem u prazne limene kante. Ne znam koliko ce skakvcima te prijetnje smetati, ali se vec najavljuju novi valove najezde, jer da su vecina zenki koje su nastradale uspjele prethodno poloziti jajasca iz kojih ce se kad tad razviti novi najezdnici!

SKAKAVCI U EGIPTU:





Post je objavljen 23.11.2004. u 20:26 sati.