Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uskoplje

Marketing

Dašak Uskoplja u misiji Mumbezhi, u Zambiji

Nedavno smo u jednom društvu razgovarali zašto su svi, ama baš svi ljudi s Humca (Skopaljske Gračanice) koje poznajemo crnomanjasti (lijepa, stara riječ = crni). Ne znam što nam sve nije padalo na pamet dok smo, zezajući se, pokušavali naći odgovor, a ja sam se, malo kasnije, prisjetio jedne zanimljivosti vezane uz crkvu na Humcu (u Skopaljskoj Gračanici)….


Katolička misija Mumbezhi udaljena je od Lusake, glavnog zambijskog grada, oko 700 km i nalazi se veoma blizu granice koja Zambiju dijeli od Angole i Zaira. Osnovana je 1987. godine i spada u veoma mlade misije, a osnovali su je Dominko Bilić, svećenik rodom iz sela Ričice kod Uskoplja i Stipo Miloš, kasniji nacionalni direktor Papinskih misijskih djela.
No, po čemu je još ova misija zanimljiva, osim po činjenici da su je osnovali Hrvati?
Pa, po tome što je u njoj, vrlo brzo nakon osnutka, sagrađena i crkva, ali ne bilo kakva, nego identična kopija crkve iz Skopaljske Gračanice, rodne župe D. Bilića.
Tako je to jedina crkva s korom u cijeloj biskupiji Solwezi, a možda i u cijeloj Zambiji. Naime, u afričkim crkvama kor je nepoznat jer je crkveni zbor ujedno i plesna grupa koja pleše i pjeva oko oltara, budući da u misno slavlje u Africi spada i ples. Toranj je visok oko 20 metara i sav je – a to je jedina razlika između dviju crkava - oslikan biblijskim motivima koje je izradio domaći umjetnik, Zambijac. Odvojen je od crkve, što je, također, prava rijetkost na tlu Afrike. I da! Razlika između dviju crkava je i ta što u uljuđenoj Africi nitko nije pljačkao i uništavao crkvu, niti minirao njen zvonik.
U isto vrijeme kada i crkva, izgrađen je i župni dvor, ali i on s daškom Uskoplja. Riječ je, naime, o kući “na čardak” kakvih je nekada u Uskoplju bilo veoma mnogo.
A sad postoji jedna. U misiji Mumbezhi, Zambija…Post je objavljen 20.11.2004. u 08:37 sati.