Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uspjeh

Marketing

Uspjeh je igra brojeva

"Kad sam imao jedanaest godina zamolili su me da prodajem spužvice za domaćinstvo kako bih pomagao prikupljati novac koji je moja skautska grupa trebala za gradnju dvorane. Načelnik skauta, iskusni stari gospodin, otkrio mi je tajnu; nazvao sam je zakon o posljedici. Uvažavao sam ga u praksi i zato jamčim da svatko tko ga se bude pridržavao mora kad-tad uspjeti. Taj zakon glasi: Uspjeh je igra – što je češće igraš, češće ćeš pobijediti. A što češće pobijediš, to ćeš uspješnije igrati.

10:7:4:2
Dok sam kao dijete prodavao spužvice za domaćinstvo, moj je prosjek bio ovakav: 10:7:4:2. Od deset vrata, na koja bih pokucao između 16 i 18 sati, sedam bi stanovnika otvorilo vrata, četvorica bi me saslušala, a dvojica bi kupila spužvice. Na taj sam način zaradio 40 centa, što je 1962. godine značilo puno novaca, pogotovo za dječaka od jedanaest godina. Bez imalo muke mogao sam za sat vremena pokucati na trideset vrata i tako za dva sata prodati dvanaest spužvica što je skupa iznosilo 2,40 dolara. Nisam se brinuo zbog onih koji me nisu saslušali, niti zbog onih koji mi nisu htjeli otvoriti vrata. Znao sam samo slijedeće: pokucam li na deset vrata zaradit ću 40 centa. To me je snažno motiviralo – kucnem na bilo kojih deset vrata i zaradim 40 centa! Uspjeh je tada ovisio samo o tome koliko ću brzo kucati na vrata."

- Allan Pease

Ovo se pravilo može primijeniti bez obzira na to čime se bavimo ili što radimo u životu. Važno je u svemu napraviti brojeve i to u što kraćem vremenskom periodu. Ako npr. tražite posao morate predati molbu što većem broju poslodavaca da bi vas jedan primio. Ako želite kupiti dobar rabljeni auto, morate ih pregledati čim više da bi odabrali onaj pravi. Ako se bavite prodajom, morate napraviti što veći broj ponuda da bi barem jedna prošla. Ako pišete tekstove za blog, morate ih napisati što više da bi pronašli onaj najbolji. Zato je bitno uvijek bilježiti prosjeke jer to nam daje nadu u uspjeh. Onaj tko očekuje da će od prve uspjeti i onaj tko igra uvijek na sigurno, taj neće i nemože postati uspješan. Uspjeh je igra. Treba samo napraviti brojke i uočiti njihove zakonitosti.

Inače, ako nekog zanima, autor priče s početka ovog posta je primjenio zakon o posljedici kao tinejdžer prodavajući posuđe, posteljinu i deke te nakon završene škole prodavajući osiguranje. U dvadesetprvoj godini, kako sam kaže, posjedovao je vlastitu kuću, vozio novi model mercedesa i priuštio si je nadasve udoban životni stil. Sve to zahvaljujući zakon o prosjeku.

Post je objavljen 19.11.2004. u 20:19 sati.