Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjigoljub

Marketing

Peticija podrške Andreju Nikolaidisu


Pisac Andrej Nikolaidis (31), rođen u Sarajevu a živi i piše u Ulcinju, na Opštinskom sudu u Podgorici osuđen je na kaznu do šest mjeseci zatvora ili 5.000 eura zbog "klevete" Emira Kusturice. Naime Nikolaidis je izjavio kako je Emir Kusturica surađivao sa Slobodanom Miloševićem, i ta izjava , prema mišljenju podgoričkih sudaca, teži , kao što rekoh, 5. 000 eura olitiga 6 mjeseci zatvora.

U zaštitu Nikolaidisa (inače, najpoznatijega po odličnom romanu "Mimesis" koji je početkom godine doživio i hrvatsko izdanje, u nakladi Durieuxa) stali su mnogobrojni pisci, književni kritičari, publicisti, nakladnici... ukratko, intelektualna krema cjelokupne bivše Jugovine, koji su izrazili solidarnost sa Nikolaidisom potpisavši peticiju, organiziranu od strane bosanskog PEN-a.

Gospođa Ferida Duraković, jedna od organizatora peticije, izvijestila me je kako je peticiju koja kruži internetom, negdje do sredine današnjeg dana potpisalo već 97 ljudi.

Među potpisnicima peticije su npr. i Nenad Popović, Mile Stojić, Branko Čegec, Filip David, Dean Duda, Boris Dežulović, Jagna Pogačnik, Renato Baretić, Nadežda Čačinović, Drago Glamuzina, Jasmin Imamović, Miljenko Jergović, Drago Jančar, Julijana Matanović, Seid Serdarević... i mnogi drugi.

Ovu vam vijest donosim kao izraz solidarnosti sa Andrejom Nikolaidisom, jer kao jedan od potpisnika rečene peticije smatram da je Nikolaidis nepravedno osuđen jer je rekao istinu kada je ustvrdio da je Emir Kusturica surađivao sa Miloševićem.


Post je objavljen 17.11.2004. u 16:41 sati.