EX CAPITE

petak, 07.11.2008.

Investicijski fondovi danas

Evo nakon dužeg vremena opet mali osvrt.

Kako sam u davnim postovima napiminjao, ovakav razvoj situacije se mogao očekiva. Istina, osobno nisam očekivao oviliki pad al što je tu je.

Ono što bi sada trebalo uraditi je zadržavanje pozicija i po mogućnosti dodatno ulaganje. U ovakvim razdobljima napisano je često pametnija odluka od odluke o rasprodaji udjela.

Tržište je u proteklih 60 godina imalo trinaest većih korekcija i u pravilu se oporavilo nakon 6 mjeseci do 2 godine, a nedavno je prošla prva godina od početka aktualne krize u kojoj, za razliku od prošlih kriza,
središnje banke i vlade pozitivno reagiraju.

"Kratkoročne korekcije kao i dramatična razdoblja pada na tržištu kapitala poprilično bude strah ljudi koji su svoju teško stečenu imovinu uložili u dioničke fondove. Za velik broj ulagača – čak i onih sa dugoročnim horizontom ulaganja – prirodna ljudska reakcija na iznenadno potonuće tržišta kapitala je reducirati ili likvidirati izloženost a u cilju rezanja daljnjih gubitaka i umirivanja uznemirenog duha.

Koliko god bili bolni, padovi na tržištu služe kao podsjetnik na rizik koji je oduvijek svojstven tržištu kapitala. Baš zbog takvih padova su dionice volatilna kategorija ulaganja koje su povijesno i u prosjeku gledajući priskrbile uvijek višu stopu prinosa u odnosu na drugu imovinu kao što su
obveznice i depoziti. Iz tog razloga, ulagači očekuju prinose adekvatne preuzetom riziku. Takva očekivanja ponekad djelomično i neposredno uzrokuju tržišna kolebanja koja se ciklički ponavljaju a kratkoročni negativni trendovi bivaju sastavni i neizbježni dio dugoročno uzlaznog trenda na tržištu kapitala". (preneseno sa Platinum Invest pamfleta)

Stoga, ukoliko imate slobodnih sredstava i vjerujete u odabran fond, dokupite udjele. Primjerice ukoliko ste kupili 1000kn udjela u nekom fondu po 111 kn za udjel, a sad taj isti udjel vrijedi 46 kn za udjel za dodatnih 1000kn dobit ćete dodatni 21 udjel. Uz onih 9 koje ste kupili ukupno imate 30 udjela. Kad se fond vrati na vrijednost od 111 (a hoće jer u "prirodi" svih fondova da rastu odnosno pridonose) ukupno vrijednost će biti 3330kn na uloženih 2000kn (izračun je bez ulazno/izlazinih naknada te ostalih davanja - za točan izračun potrebno je puno više parametara).

Vrijedi razmisliti...

07.11.2008. u 18:05 • 1 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>



< studeni, 2008 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30


Komentari da/ne?

prestigio


Pučke mudrosti

coolSvijet pripada strpljivom čovjeku !
coolJedno zrno neće napuniti vreću, ali pomaže.
coolObećaj malo, daj mnogo...
coolAko moraš lagati - budi kratak !
coolBOG će ti dati - ali ti se moraš opskrbiti dok On ne počne davati.
coolBudi učtiv sa svima, pristupačan mnogima, prisan s nekolicinom, a prijateljski samo sa šačicom ljudi.