EX CAPITE

srijeda, 15.11.2006.

INA dionice

Zadnjih dana akutalna je kupnja Ininih dionica pa se čovjek zapita kud će svi ti ljudi, kud srljaju u dugoročnu investiciju (mnogi uzimajući kratkoročne kredite) za kupnju dionica, a da pri tom ne znaju što je dionica!

Ok čuli su u ovih zadnjih godina, mnogi i pročitali u dnevnom tisku (čak tisak ide toliko daleko da daje male škole dioničarstva – u copy/paste stilu). Moram naglasit kako smo mi mlada demokracija, 'ajmo reći mlada kapitalistička zemlja koja je nakon dugoga mraka socijalizma kročila na kapitalističko tlo koje je jako sklisko…

Ne daj Bože – da sad kad Ina krene kotirat na burzi cijena dionice Ine krene prema dole….pa to će nastat stampedo…

Da se vratim osnovama, naime, sve navedeno me ponukalo prikazati malu usporedbu ulaganja u vrijednosne papire nasuprot ulaganju u fondove…

Krenimo redom

Preko posredničke brokerske kuće možemo direktno investirati u vrijednosne papire. Što kupiti i u kojim količinama možemo odlučivati sami (ovisno u količini «perja» koje investiramo) ukoliko imamo dovoljno vremena, znanja i iskustva za samostalno praćenje tržišta – što mora se priznati svaki pravi Hrvat ima :) ili jednostavno potpisati sa brokerom (brokerskom kućom) ugovor gdje prepuštamo njima brinuti se o našem novcu (hm hm jel vam ovo zvuči poznato – a što drugo radimo kad kupimo udjel u fondu). Moram priznat kako je kod dionica viši adrenalin (tko voli nek izvoli).

Koje su prednosti ulaganja u dionice:
- veliki prinos (mogućnost) - mala diversifikacija (uzima se neki prosječni ulog)
- potpuna sloboda ulaganja
- adrenalin pri svakodnevnom buljenju u ekran nekog trade-ing monitora

Koje su slabosti:
- velika mogućnost gubitka (naime sa malim ulogom cca. 100 000 kn nije moguće stvoriti optimalnu diversifikaciju kao što to radi fond te apsorbirati potencijalni gubitak na jednoj dionici)
- troškovi brokerski provizija pri svakoj kupnji i prodaji (bez obzira jel gubimo i dobivamo)
- minimalno ok optimalan ulog je 100 000 kn dok kod fonda možemo i po par sto kuna mjesečno
- u slučaju da vam sredstva trebaju odmah – prodajom dionica dobivate samo onoliko kolika je njezina trenutna vrijednost na tržištu umanjena za brokersku proviziju (obično se dogodi da cijena dionice padne baš onda kad nama trebaju novci).

Možda će se nekome činiti kako sam previše negativan prema dionicama (dapače podržavam dioničarstvo i stremim prema njemu) no moje dosadašnje gorko iskustvo je uvjetovalo ovaj post…stoga još uvijek zagovaram fondove za sve nas malene koji nemaju vremena za dnevno praćenje tržišta.

15.11.2006. u 10:19 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>



< studeni, 2006 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      


Komentari da/ne?

prestigio


Pučke mudrosti

coolSvijet pripada strpljivom čovjeku !
coolJedno zrno neće napuniti vreću, ali pomaže.
coolObećaj malo, daj mnogo...
coolAko moraš lagati - budi kratak !
coolBOG će ti dati - ali ti se moraš opskrbiti dok On ne počne davati.
coolBudi učtiv sa svima, pristupačan mnogima, prisan s nekolicinom, a prijateljski samo sa šačicom ljudi.