ROTKVICA: Proljetna i jesenska sjetva i berba - Pronađite djevojku

četvrtak , 27.12.2018.










Click here: ROTKVICA: Proljetna i jesenska sjetva i berba






Teže se probavlja te je stoga treba što više usitniti. Berba i skladištenje rotkve Rani kultivari beru se 50 — 60 dana nakon sijanja. Blagim dodirom dlana na vrh glavice određuje se njezina zrelost. Salatu je najbolje sijati u nekoliko navrata, kako ne bi dozrila sva odjednom.



ROTKVICA: Proljetna i jesenska sjetva i berba

U 1 g može biti 100 — 160 sjemenki. Potrebno je redovito zalijevanje.



ROTKVICA: Proljetna i jesenska sjetva i berba

- Gnojidba Gnojidba rotkve usklađuje se prema planiranom prinosu i zalihama hraniva u tlu.



ROTKVICA: Proljetna i jesenska sjetva i berba

Sijati se počne već u rano proljeće, čim to vremenske prilike dopuste, a za jesenski se uzgoj sije u rujnu. Ima veoma kratko vegetativno razdoblje, te je od sjetve do berbe potrebno samo 30 do 40 dana. Sjeme se sije u redove rijetko, tako da razmak između redova bude 10 cm. Niče brzo, već za 4 do 5 dana. Niknu li posijane rotkvice pregusto, treba ih prorijediti, i tako osloboditi mjesto za rast zadebljanih korijena. Treba rahlo tlo i redovno zalijevanje Rotkivca ne podnosi svježu gnojidbu stajskim gnojidbom, ali se može koristiti biognojivo od koprive. Kako bismo dobili čvrst, jedar i blago ljuti korijen, rotkvici valja omogućiti što brži rast za koji treba rahlo, plodno tlo, dobro propusno i slabo kiselo pH — 6,5 , s dosta vlage. Često sije između redova drugih povrtnica. Nije uputno uzgajati je uzastopce na istom mjestu, nego tek nakon četiri godine. Korijen rotkvice može biti okrugao ili vretenast duguljast bijele, bijelo-crvene ili izrazito crvene boje. Najčešće uzgajane sorte su: saxa, jolly, a sve češće nailazimo i na ledenu svijeću. Jolly je okruglasta korijena, izrazito crvene boje, mesa bijela s ružičastom nijansom. Uberemo li ju na vrijeme veoma je sočna, ali ako ju predugo ostavimo na gredici, brzo postane vlaknasta i šupljikava rubena. Ako je gredica previše vlažna korijen se raspukne. Saxa je srednje rana sorta crvene boje, glatke i sjajne površine, srednje krupnoće. Meso joj je veoma dobra okusa, bijele boje. Prilagodljiva je raznim uvjetima, te se može uzgajati i na otvorenom i u plasteniku. Ledena svijeća je manje uzgajana sorta vretenastog korijena bijele boje. Zanimljivo ju je imati na redici zbog različitog oblika, veoma je sočna i aromatična. Sok rotkvice za probavne smetnje Rotkvica se koristi sirova — sama ili u raznim salatama u kombinaciji sa drugim povrćem. Po bogatom sadržaju vitamina C, A, B1 i B2 te minerala kalcija, kalija, željeza i fosfora spada u veoma cijenjeno rano povrće. U narodnoj se medicini koristi kao lijek za probavne smetnje, pri pomanjkanju apetita i kod bolesti crijeva. Kod takvih se tegoba pije sok svježe rotkivce po dvije žlice natašte ujutro i navečer prije spavanja. Priprema se uvijek svijež, ili u sokovniku, ili tako da dobro opranu rotkvicu veoma sitno naribamo pa procijedimo i istisnemo sok kroz gustu gazu.



Prolećna setva graška
Prašnika je ukupno šest, četiri duža i dva kraća. Rasad se proizvodi i u plastičnim saćama ili u saćama od stiropora i na taj način postiže se ušteda u potrošnji supstrata. Sije se na otvoreno kada se temperatura ustali iznad 12 şC, što u kontinentalnom području bude u drugoj polovici travnja. Može se uzgajati između redova povrća koje raste polaganije mrkva, luk, češnjak. Jestivi su listovi, a također i male mahunice kada su mlade, prije nego što se u njima počne stvarati sjeme.

[Zivotni partneri online sa prevodom|Traženje partnera|Anime, manga, japan.. fanzine]






<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.