pogled-unatrag

pogled_unatrag

subota, 28.02.2009.

Pogled unatrag na hrvatsku tmurnu stvarnost

U zadnjih desetak dana u Hrvatskoj se toliko toga događalo, više negativno nego pozitivno pa sam osjetio potrebu i ja reći svoje mišljenje. Iako nwe sumnjam da su znani i neznani o svemu tome progovorili.
Kriza - ''izazov'' - ''banana''
Naš premijer je rekao prvo da su u banani. Da, u banani su, oni tek odnedavno a hrvatski narod odavno, iako mi se ne čini da su i ''oni'' u banani. Toliko očekivane antirecesijske mjere napokon je Vlada donijela, naravno jednoglasno (jer, kako bi drugačije?) a one su razočarale sve one koji imaju malo soli u glavi i diplomu ekonomskih fakulteta. Pa se čovjek zapita što ustvari rade na tim vladinim sjednicama? Sama činjenica da se Vlada hvata za nekakvih 13 000 staniova koji su ostali neprodani jasno govori na koje niske grane smo spali. Kao da će 13 000 stanova spasiti nešto u vremenima kada je državna riznica prazna/pokradena i država prezadužena. To jasno govori da mudraci u i oko vlade zapravo ne znaju što im je činiti kad više neće biti krave koju će musti jer je ta ista krava presušila. Najavljena su kašnjenja plaća, pa čak i za ciujeli mjesec, što podsjeća na vremena kada su kasnile mirovine i mic-po-mic koja se ukrade.
Činjenica je, žalosna, da ova država živi od PDV-a i samo od njega. Zato se daju dozvole za otvaranje prevelikog broja trgovačkih centara. Npr. što će jednom Zadru 20-ak trgovačkih centara? Računao sam prije godinu dana da u Zadru na svaki centar otpada 2000 stanovnika Zadra i okolice. Dakle za jedan mega centar 2000 ljudi. S tim što svi ne idu svaki dan u šoping niti svi idu uvijek u isti. Gdje je tu logika?
Proizvodnja, općenito, u Hrvatskoj ne postoji. Velike firme-tvornice koje su proizvodile su propale u neslavnoj privatizaciji, one koje su financijski uništene srušene su i fizički pa se na nemaloj količini bivših tvorničkih zona daju koncesije. Kome i po kojem ključu ni sami Bog ne zna. U isto vrijeme kada Hrvati ruše bagerima stare tvorničke dimnjake i hale aluminij se uvozi iz Slovenije/Italije, sjekire (!) iz Bosne, žice za ograde iz Italije, plastične vrećice iz Kine (ili odakle), šibice (!) iz Turske ili Kine itd. A samo za primjer, hrvatska tvornica šibica je propala u privatizaciji da bismo s drugog kraja svijeta dobivali ono što smo pšroizvodili u svom dvorištu. Drvo iz Slavonije se kao sirovina izvozi u Italiju da bi se gotov namještaj uvozio iz Italije. Riječ je o istom drvetu samo što su ga Talijani preoblikovali. Jad i bijeda.
Pitajte se zašto hrvatski seljak ne može isplativo raditi i po povoljnoj cijeni prodati svoje mlijeko, pšenicu, jabuke? Država je maćeha onim dijelovima društva koje bi trebala najviše tetošiti. Hrvatski čovjek nije lijen, kako su mediji nedavno aludirali, već mu je država uništila svaku žečlju za radom tiolikim nametima, preskupom opremom, preskupim potrošnim materijalima i sl. Znate li da je cijena zimskog umjetnog gnojiva iz Petrokemije 7 kn/kg u maloprodaji. Računajući da jednom maslinaru treba za 150 maslina 450 kg umjetnog gnojiva, on mora dati 3150 kn. Pozitivnoj nuli se može nadati jedino ako godina bude extra rodna, da radi potpuno sam (ne mora platiti radnika) i proda svo ulje po dobroj cijeni. Smo jedan primjer kako ne uspjeti u maslinarstvu u Hrvatskoj.

Zabranom pušenja u kafićima i restoranima naša vlada kao da je znala da dolazi ekonomska kriza u kojoj vjerojatno i potrošnja duhana raste. Pa ćemo lijepo svi na Markov trg na kolektivno pušenje, kad već ne možemo u kafuiću. Ali, čuo sam da ništa od tog zakona, što je i pravedno. Ako barem ne mogu od plaće normalno živjeti nemojte mi oduzimati pravo na samootrovanje nikotinom.

Maminjo mi je opet dig'o tlak al sam se i slatko nasmijao kad je rekao da će izaći na naslovnici novina. Čovjek kojemu atomski Dinamo tone sve dublje i dublje pa nema ni atoma snage za uputiti jedan (1) udarac na gol, izgubio je kompas. Ali, ono, baš potpuno i tako jako za vidjeti. Sve mi se čini da će se narednih godina igrati dvije lige; jedna Hajdukova, jedna Dinamova i onda će oba kluba biti prvaci. Onda će Maminjo biti sretan kad u zadnjem kolu potvrde 60 bodova prednosti pred Dugim selom. Svih ovih godina taj čovjek je pokazao samo jedno: NE ZNA GUBITI, i to je to. Ne zna stisnuti ruku protivniku i reći da je bolji pobijedio pritom ne tražeći krivce u sucima/navijačima (svojim ili tuđim). A svi znamo da veliki ljudi ostaju veliki u pobjedi i porazu. Maminjo je veliki samo u pobjedi, u porazu je klaun čijim se vicevima svi smiju. Uostalom, boli me briga koliko je pomoći nekome dao jer ga to ne opravdava za katastrofalnu klubsku politiku u Dinamu. Nek ode u Olimpiju pa nek Slovencima vadi mast...

Sve u svemu ne piše nam se dobro sudeći po krizi i našoj sposobnoj politici. Šutaju nas Slovenci ko zvečku, premijeru rastu podočnjaci i vidi se da nije sve baš po njegovom planu. Ni satove nitko više ne spominje. Zao im je čovjeka kojeg Slovenci guze. Glavno da je on gazda u Hrvatskoj, vani može skidat gaće dok oko sebe ima kimavce i jalovu oporbu.

Eh, taj Milanović. Ne samo da mi je antipatičan onako izvana nego još kad progovori... Brzo Janicu za glasnogovornicu SDP-a, bilo bi bolje. Taj čovjek u svojim odgovorima nema nikakvog traga strasti. Naravno, on se želi Hrvatima predstaviti (jer on se još predstavlja, to je tek uvod) kao jedna ultra-smirena osoba, toliko pametna da da u svim bitnim situacijama šuti. Neki dan je dao kritiku Vladi samo zbog novinarskog inzistiranja. Hejjj! Pa ti si jebeni oporbenjak, predsjednik najjače oporbene stranke i ti šutiš??? Meni to izgleda kao da nitko od njih ništa ne zna, ponašaju se kao austrougarski činovnici koji zapovijedi dobivaju odnekud (ne znam odakle) i samo udaraju pečate. Nijedna stranka nema ideju kojom bi kontrirala HDZ-u, nijedna stranka nije u javnosti, u Hrvata izazvala neku nadu, pokrenula priče o promjenama, povela narod na ulicu. Ništa. Tama i crnilo hrvatske političke zbilje. Nije im jasno da svakim danom država tone sve dublje i dublje što je posljedica katastrofalne gospodarske/financijske politike u zadnjih 10 godina i sranja prije toga. Ništa ne rade da se hrvatsko gospodarstvo osovi na vlastite noge, smanje uvoz i povećaju izvoz, smanje cijene nekim stvarima i pomognu proizvodnju, smanje gutanje novca od strane prevelikog činovničkog aparata, smanje apatiju hrvatskog naroda. Kad pukne puknut će jako.
A kad ćeš ti narode nešto reći?
- 09:13 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.