utorak, 25.03.2008.

TIBETANSKE ZASTAVICE




Volim Istok, osobito onaj predio gdje je lociran Tibet, Nepal... Ako je netko od vas namjernika putovao tim područjima zasigurno je često nailazio na predivne šarolike zastavice koje imaju dragocjeno značenje za kulture Istoka. Možda je netko od vas čitatelja koji ste zalazili u Ethno dučan mogao vidjeti te zastavice jer ih se može nabaviti u više veličina (promjera).

Nije riječ samo o lijepim šarolikim zastavicama, riječ je o nečemu znatno vrijednijem, osobito za kulture Istoka, konkretno poštovatelje religioznih kultura, ali i onih koji su duhovno usmjereni, neovisno o religijskim tekovinama. Kao što možete vidjeti u naslovnoj fotografiji posta, osobno ih imam postavljene nad ulaznim vratima kuće u kojoj živim.



Zastavice su deklarirane kao tibetanske molitvene zastavice jer se najviše i vežu za to područje, gdje ih najviše i ima i predstavljaju blagoslov za okolinu gdje ih se postavlja.

Kako se navodi, zastavice su oslikane ili ispisane simbolima, molitvama, mantrama. Budisti sa Tibeta ali i stanovnici tih krajeva stoljećima su postavljali te zastavice ispred svojih domova i mjesta spiritualne prakse gdje bi vjetar koji bi ih prožimao svojim ritmom širio pozitivne vibracije naokolo.

Vjeruje se da zastavice donose sreču, dug život i prosperitet onome tko ih postavi, ali i onima koji su u blizini.

Zastavice se mogu postaviti i unutar prostora (kao što ih osobno imam postavljene u sobi u kojoj najviše boravim) gdje pojačavaju duhovnu atmosferu i šire pozitivnu energiju.



Iako ih se može kupiti već kompletirane, pravilan raspored boja svake zastavice je niz: žuta, zelena, crvena, bijela i plava, s lijeva na desno ili od vrha prema dnu. Boje u skladu s time simboliziraju 5 elemenata: zemlju, vodu, vatru, oblak i nebo.

Budući da ispisane mantre na zastavicama predstavljaju svetost, valja ih tretirati na jednak način i s krajnjim poštovanjem.

Stavljanje na zemlju ili nošenje jednog dijela zastavica na svojoj odjeći ili slične kombinacije vrijeđaju sam smisao za što su namijenjene.

Vijorenje tibetanskih zastavica u području Tibeta.



U mojoj sobi gdje najviše boravim one su postavljene kao to se vidi na slici dolje.

- 11:50 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>