petak, 30.09.2005.

Kučanik vs Kućanica

Image Hosted by ImageShack.us
Super kucanica u akciji

***

Neminovno da mi se u glavi konstantno vrte neke teme, ovaj puta malo drukcije od onoga sto me inspiriralo u mojim dosadasnjim postovima, ali, mislim da zasluzuje da se i o njoj nesto kaze.
Dakle, sinoc sjedimo draga i ja pred uspinjacom. Sjedimo na stepenicama cekajuc kad ce uspinjaca krenut, da okusimo malo retro romantike, iako vrlo kratke, ali nekako posebno dozivljene voznje. I tako, grickajuci tople Fronnete, uzivajuci u ugodnoj veceri, razglabasmo mi o nekim vremenima prije i sada, o drustvu, o muskarcima i zenama. Naposljetku kao epilog svega, o ulozi muskarca i o ulozi zene.
Kako sam ja vrlo liberalan po tom pitanju, nema moja draga puno problema upleti se i sapleti u raspravi o tome sto je to danas drukcije od onog sto je bilo jucer. I sto je to sto zovemo suzivotom (u kuci) :) Mislim na ono kako zajednicki zivjeti svakodnevicu.

Dakle u toj cijeloj prici, sto je to sto predstavlja pojam kucanice iliti domacice?
Tu se vec poteze pitanje civilizacijskog kontinuuma u svojem razvoju, sto je uopce dovelo do toga da se takav pojam oformi, a osobito da se tako zivi. Dakle, patrijarhat koji je superiorno vladao ljudskim drustvom, poceo je naravno popustati, kad je naislo doba liberalizacije, zenskih “prava“ ... ali ne bih ja tu previse duljio. Pretpostavljam da znate na sto mislim, pa cu stoga biti kratak.

Svakako da je pojam domacice vezan uz izgradjeni scenario americkog drustva, koje je poradi svoje moci manipulacije medijima postao nadasve superioran. Sjecate li se tzv. americkih zlatnih 50-ih godina: savrsena obitelj, pojam domacice koja je predstavljala nesto na sto su se zene trebale ponositi. Naime, manipulirana zena kojoj se nametnulo bljestavilo reklame s ljepoticama siroka osmjeha reklamirajuci fancy ves masine i koje ne sve kuhinjske gadgete. Pa siroki osmijeh supruga koji nakon cjelodnevnog rada, dolazi kuci gdje ga docekuje ista ta zena s njihovim djetetom, slasnom vecerom na stolu i koji ne scenario... a sve to u svrhu da se ustolici patrijarhat nikad vidjen dotad. Patrijarhat obogacen bljestavilom lazne srece i veselja. Za razliku od onog u neamrickim zemljama, koji je ako nista drugo iskrena manipulacija, bez licemjerja.

Nasljednost toga zlatnog doba jest anarhija drustva, ferminizam i sto sve ne. Ostalo znate i sami.
No u toj svojoj krajnosti razvila se jedna druga krajnost tzv switching uloga: Muska domacica.

Dakle, to bi sad trebalo biti isto kao u slucaju sa zenom. Nisam doduse susreo te slucajeve, ali istinski su prisutni. Jedina je razlika sto se zena ne zavali u fotelju da bi gledala na TV-u tekmu, ves njenu omiljenu sapunicu. A mozda se varam?

Image Hosted by ImageShack.us


O ovome sam nesto kopirao nize dolje, samo nesto. I reci cu vam. Drustvo se globalno nece bas puno promijeniti, ako ne bi bilo patrijarhata neceg bi bilo, pa makar to bio matrijarhat (a ima i toga). No uvijek postoji jedan dio drustveno osvijestenih. Stoga, uvijek ce biti manipulacije, ne samos to je slucaj vecini svakodnevno na poslu, vec i doma, pod krinkom neke tzv. sretne obitelji.
Ali kako spomenuh, ima nas, osvijestenih. Znam ih dosta, moja draga i ja se trudimo u tom smjeru.
Nema domacice niti on-domacice, zajednicki smo domacini, zajednicki smo ono sto je do sad bilo samo uloga jednog. Dakle kuhinja nije mjesto samo za jednu osobu, ona uziva prisustvo dvoje ljudi, sretnih dok zajedno kuhaju veceru...

****


POLUKNI OVDI ISPOD, NEKE FAKTE O TOME KAJ JE KUCANICA I KAJ JE KUCANIK

kucanik ili on-domacica

A married man who manages the household as his main occupation and whose wife usually earns the family income.
How many times have you heard a man willingly describe himself as a househusband? It is more likely that he will tell you that he is looking for work or that he simply has not got a job. Despite the increasingly common sight of a man pushing a pushchair or waiting in the school to pick up his children, it seems that society has not caught up with this phenomenon. Part of the problem lies with the men themselves who don’t think of this role as having any worth, simply because it is not paid. If househusbands, and the rest of society, take a close look at the work that they do, they will see that it is in fact one of the important roles that they can undertake. After all, women have been doing it for centuries…
The most difficult thing for househusbands to get used to is the social isolation that goes with their new role. The networking and adult contact that you used to have in your paid employment is no longer there. If you do have a conversation with another adult you find that you are only giving half your attention to that conversation as you watch your children. Your range of conversational topics shrinks as your waking hours are taken up with the minutiae of your children's lives. Even the trip to the pub after a hard day's work is often out of the question as you find yourself going to bed at least an hour earlier than normal.

Iz i vise na http://www.bbc.co.uk/dna/h2g2/A2848421

Image Hosted by ImageShack.us
Switching kucanica u kucanika, kao svojevrsni reversing.

kucanica ili domacica

A homemaker is a person whose prime occupation is to care for their family and home. The term homemaker is used in preference to either housewife or househusband because it is inclusive, defines the role in terms of activities, rather than relation to another, and is independent of marital status. The terms stay-at-home mother and stay-at-home father are also used.
Traditionally this role has been filled predominantly by women. It is still the case today that in some societies many men and women alike view that a homemaker is the natural and most fulfilling role for women. Reasons for choosing the occupation of a housewife vary, but many women choose it largely because of financial benefits and their view of families. In many countries, including the United States and Japan, housewives can further claim certain tax deductions. Feminists have criticized this tax policy of giving unfair financial incentive for young women to choose a housewife or a part-time job over full time job.

Iz Wikipedia, the free encyclopedia.

Image Hosted by ImageShack.us
Idelana slika zene kao produkt "zlatnog" americkog doba 50-ih. Promotrite ovu istinsku laznu srecu na licu modela kao fascinantan "alat" za ispiranje uma.

Image Hosted by ImageShack.us
Jos jedan prikaz bljestave manipulacije.

- 08:24 - Komentari (7) - Isprintaj - #

četvrtak, 29.09.2005.

... Ja kazem Cico lezi!!!..a ona nije mogla da legne nego sela...

Image Hosted by ImageShack.us
Koliko je glupost Ramba ocita, toliko je snaga nedohvatljiva. Ovdje nize rijec je o jednom drugom Rambu, istinskom heroju :)

****

Alo Pozega.... Alo Pozega.... ajoooj, ajoooj, ne mres bulivit, fakat ne mres, klimamo tako glavama moja draga i ja nedavno slusajuci to cudo od umjetnika, lucidnog, genijalnog, jedinstvenog... sto da vise kazem. Rambo Amadeus... Genijalac, nedohvatljivog stila i ideja, artist nad kojim bi se prakticki svi domaci izvodjaci mogli posteno posramiti, izuzev underground scene koja je jos neka svijetla tocka u ovom metezu neukusa. Shvatite vi mene kriticki koliko zelite, ali ne moze mi netko tvrditi o kvaliteti plagijata koji se vrte po popularnim radijskim stanicama, ili na mondenim festivalima, sto je uisitnu sramotno za tzv. domacu scenu. Onda bolje neka odmah prijedju na rafinirani trubo folk, a ne da proizvode devijaciju folka s nekim technom pa to ispada jos degutantnije, a naslovljeno kao neka zabavna glazba.
OK, nas narod voli zabavu, i znamo u sto se sve ta notna zabava pretvorila, bolje reci ukuhala. Bosanski lonac je recimo izvorni sklad namirnica, aroma i okusa, ali ovo sto nam se nudio pod domacu glazbu nije nista doli sund najgore vrste, tzv "papajaznanija", cak stovise, rekao bih neki post sund potpuno nerazumljiv glazenim kriticarima (barem onima koji su usitinu kriticari).

I sad se postavlja pitanje: pa kad je sve to otislo k vragu, sto se to zbilo. Preko noci postadosmo svjedoci integracije glazbe u nesto sto vise nije glazba, a sto je to? Recite vi meni? Kao da je netko napravio presjek iz jedne dimenzije u drugu. Iz 80-ih skok u 90-e, ali stil koji vise nije stil. A i oni koji su tad "radili" dobru svirku, sto se to desilo. Neki novi klinci, pripadnici New Wawe generacije, postadose zabavnjaci (ok, ne svi). Pa zar je sve u tom profitu? Mislim da nije to pitanje novca, mislim da je to lazni identitet, jer onaj tko je dosljedan, ostaje takav, bez obzira na to s kakvim profitom raspolaze.

Zato je svijetli primjer Rambo Amadeus, covjek dosljedan ideji, covjek uvijek inovativan, originalan, nepopustljiv u onome sto radi, a radi fascinantno.

Evo vec 20-i put vrtim "Ray Ban protiv Linguafona", ne mogu stat, pa onda "ABVGD", pa "Pozega"...., a koliko slicnosti, koliko razlicitosti, a opet prepoznatljivosti, ali u raznolikim vremenskim intervalima.

Dosljednost deca, dosljednost


A SAD PARTA KOJA SE BAVI POLUKAVANJEM U ONO KAJ SU DRUGI REKLI, U ONO KAJ LIK RAMBA AMADEUSA JE

Subjektivno: Nije bezveze, covek je skuzil. Ima um genijalca, a snagu specijalca.


Image Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.us
Slozeni um i snaga ova dva bica s lijeve i desne strane - All mighty Rambo Amadeus

Cikooo a cajke?

Eto sta rec o cajkama, slusaju se na svim semaforima iz nekih crnih lepih auta, i kak je lepo kak deca danas to slusaju. Meni je to tak herzig, kak deca dan as znaju kaj je to mužika. kaj ne?

I sto ce rec neka definicija, a onda i Rambo, kaj cajke jesu. Ja mislim da je on pogodil kak niko nije, kaj ne?

Turbo folk kao mutant masovne kulture teško da se može ukinuti, ali i Kronja i autori koji su pisali "Antologiju turbo folka" naglašavaju specific(nost tog problema u našoj sredini, odnosno njegovu funkciju kao politic(ke propagande i podrške mafiokratskom sistemu vrednosti, pa tako u "Prologu i epilogu" Antologije Rambo Amadeus kaže:

"Turbo folk je muzic(ki Frankenštajn kraja 20. vijeka stvoren kao posljedica nasilnog zavo?enja i pogrešnog shvatanja demokratije… S obzirom na postmodernu i eklekticizam u umetnosti autori su najzad doc(ekali da babe i žabe mogu zajedno, ali kad pretjeraš sa kolic(inom baba i žaba, dobiješ papazjaniju kojoj sam svojevremeno dao naziv "turbo folk"… te se on (turbo folk) odomac'io… i vremenom postao službeni naziv za taj groteskni pravac u muzici i životu".

Surs: http://www.muzika.co.yu/vesti_full/20020131turbo/

Image Hosted by ImageShack.us
Kak je super danas na zabavama, ovak se uziva u sviranju cajki, kaj ni cool :)

I kaj jos da velim

Ljudi slusajte Ramba, ali slusajte. Otkrijte ako niste jos tu rafiniranu lucidonost i neka nam to bude povod da shvatimo da se i na ovim prostorima moze raditi kvalitetna glazba, koja nije polagijat nicega, ali umjetnik koji moze postojece uciniti drukcijim, koji moze tzv obrade originala dovesti do razine: bolje od originala. Evo jedan generalni link vrlo obkjetivni napis o Rambu:

http://www.seriouspop.com/active%20archive/ramboamadeus/group_view


Oficijelna diskografija:

# O tugo jesenja (1988)
# Hoc'emo gusle (1989)
# Psihološko-propagandni komplet M-91 (1991)
# Kurac, Pic(ka, Govno, Sise (live) (1993)
# Izabrana dela (compilation) (1994)
# Muzika za decu (music for children) (1995)
# Mikroorganizmi (1996)
# Titanic (1997)
# R.A. u KUD France Presern (live) (1998)
# Metropolis B (tour-de-force) (1998)
# C(obane vrati se (2000)
# Don't happy be worry (2000)
# Bolje jedno vruc'e pivo nego c(etri ladna (live) (2004)

I naravno sluzbeni link:

http://www.ramboamadeus.cg.yu/

Image Hosted by ImageShack.us
Rambo bijase clan benda "Tri Brus Lija" u mladjim danima. Na omotu albuma ocita impresija, brus li u liku junaka iz nekih njegovih pjesama. I opet je u pitanju heroj prilagodjen ovim nasim prostorima.

- 08:55 - Komentari (3) - Isprintaj - #

utorak, 27.09.2005.

Samoroblje?

Image Hosted by ImageShack.us
na kaj to vama zgledi?

***

Da li smo mi robovi? Da li postajemo robovi? Ne, ne mislim ovdje na klasican oblik robovanja nekoga nad nekim, vec nesto sto se veze uz individualni problem, nesto sto sami potenciramo u sebi.
Mozda nismo svjesni, ali neminovno da smo postali samoroblje. Ovdje prvenstveno mislim na nas, ljude, gradjane urbanih sredina, pa cak i onih manjih...
No sto me potaknulo da ovako razmisljam. Maloprije, pijem kavu, pusim cigaretu, misli se komesaju u vrtlogu onoga cime nas okruzuje trendovstvo.
Pa u biti, ne samo da smo postali samoroblje vec i nesvijesno postajemo dio snobovskog drustva, koje je sve jace fluktuirano u nase zivote.

Pocevsi od onoga sto nosimo, kako se ponasamo, gdje izlazimo, koji automobil biramo, kakav TV uredjaj ili pak cijeli size te vrste tehnolgije konzumiramo itd itd itd... ne znam vise gdje bih se osvrnuo.

No gdje je tu ono samoroblje koje sam spomenuo. Pa upravo u tom nacinu zivota koji zivimo, s tehnologijama koje nas neminovno prate, s padom cijena, dostupnoscu, gdje sami sebe tjeramo u taj tzv "kavez".

Sve vise sjedimo pred TV-om, sve vise koristimo racunala itd... a sve to da nemamo automatski nas degradira.. jer, nas tzv. danasnje drustvo drukcije niti ne bi prihvatilo, odnosno, da nije tako bili bi kulturoloski i tehnoloski outsideri. Ispravite me ako grijesim, kritizirajte me ako previse subjektiviziram, ali imam feeling da je to tako. A o tome bi se moglo jos i vise pisati, razradjivati do najsitnijih detalja, ali na svima nama je da zakljucimo... Nije li to uisitnu tako

A tek sve druge aspektacije koje nisam spomenuo...

Image Hosted by ImageShack.us
E ovo je kak ti smesni prikaz robijanja, to je zato, kaj u biti robijanje za nekog ima puno veze s robijanjem nad samim sobom. A nije li zalosno da se iz realne tragedije radja ovakva, degutantna satira. Bacite oko na moj osvrt o toj temi. pri samom kraju ovog napisa.


E A JA DECA NE ZELIM BITI SAMOROB, NE NE I NE

***

OPET NEKAJ KORISNOG, PA CAK I KAJ MORE SPRECITI DA NE BUS BIL SAMOROB

Odlican web site za narucivanje specijalnih cajeva protiv ovisnosti tehnoloskoj, nekaj kaj moze pomoci da ne postanemo samoroblje: www.curioquest.com/acatalog/Herbal_Remedies.html

Image Hosted by ImageShack.us
Evo, to je to. Fala ti dragi bogek, da ima medikure :) Okreni zjenicu malo vise pa polukni kaj pise o linku, jer to je to kaj imas pod tim linkom

***

Moj realni osvrt na problem danasnjice - istinskog manipuliranja ljudima tzv roblje

O drugoj krajnosti, o necemu realno prisutnom, izopacenom, mucnom, crnome, zlom... o roblju koje u ovome drustvu postoji, a svi znamo na koji nacin, o cem upozoravaju ne samo jedna organizacija za ljudska prava, necu pricati. Nadajmo se da ce to zlo biti pobijedjeno i iskorijenjeno. Drzimo fige i koliko god borimo se da se ti pocinitelji i oni koji to organiziraju uniste i da te grozote uisitnu nestane. Neka upozorenja bude cim vise i neka se sve vise takvih potencijalnih zrtava stavi pod zastitu prije nego postanu dio te tragedije. Tuzna je pak s druge strane cinjenica da te osobe (djeca, zene i drugi) nakon sto uspjevaju pobjeci ili vec kako, osloboditi se tog zla, imaju takve psihicke traume koje zapecate cijeli njihov zivot. Njima treba najvise humane i moralne podrske.


- 17:17 - Komentari (4) - Isprintaj - #

Onima koje zelim javno pozdraviti

Povratak, blog, napokon :)

Kao prvo javno obznanjujem zahvalu nacrtanom i blogistici na pohvalama, a zelim pri tome odaslati poruku respecta navedenim blogerima

Pri tome upucujem zahvalu i Izgubljenanadjena blogerici, na stalnoj podrsci :)

Tu su jos i Snoopyshist i Ides beba koje ovom prilikom isto pozdravljam :) Ides beba, daj vise aktiviraj postove

- 17:12 - Komentari (3) - Isprintaj - #

četvrtak, 22.09.2005.

Jel to nostalgija?

Image Hosted by ImageShack.us
To je gumi gumi :)

Evo, svakodnevno razmisljanje, prisjecanje, nostalgija. Da, nostalgicar sam. Cesto tako ja nostalgiram, a i moja draga mi se tu pridruzi. Cesto se prisjecamo 80-ih godina kad smo bili u mladim srednjoskolskim godinama. Odlasci u Lap, Jabuku i gdje sve ne. Subotom pred Kvazarom, na onim standovima, pili pivu i zezali se.
Pa masovne voznje tramvajima u 23,30 ili jos cesce pehaka od centra do Utrina... Pa onaj masni burek s mesom na Glavnom.... Pa piva u 2 ujutro na Gumici... Ne deca, u Jabuku se islo pehaka. A kaj se vozilo? Peglica ili Stojka... :) Zakoon :)

Ehh, bila su to vremena. A jos prije kad smo bili klinci, nekako, cini mi se, da smo bili kreativniji. Pustimo sad danasnju tehnologiju i ovu novu kreativu, koja je potpuno drukcije aspektirana. Da ne govorim o onim japanskim crticima, uzas.

Sjecate se vi pripadnice ljepseg spola? Sjecate li se igri "Skolica", "Gumi-Gumi"?

Pa "Granicara". A decki masovno pikulali. Ehhh, pikule...

Bila su to vremena, yap, bila su


Image Hosted by ImageShack.us
Se sjecate ovih sokica, nekaj slicno Gringu :)

I kaj danas imamo. Starci kupe komp ili Playstation klincu i to je to. To je kak ti zabava.... I sto je najgore, vrlo je cesta. I gdje je tu kreativa, gdje je tu socializacija. Ok dodje Marko Stefeku pa jos i Ivek. I sad buju decki igrali i druzili se. A u biti svatko je individualan, unatoc sto je neka komunikacija, ali kakva komunikacija. Gledanjem u ekran i vikanjem: Jesam te, jesam te.. TV komunikacija.

A nekad su se kad sam ja bil mali, Stefek, Ivek i Marko igrali Monopoly ili s auticima, onim malim auticima, al gledali se u oci i tak komunicirali..

Al ok, da ne duljim prevec i da se ne rascmizdrim. Moramo priznati, nije vise i ne moze biti kao sto je bilo. Otudjivanje medju ljudima opcenito, stres, tehnologija, sve to nosi svoje. Pronasli smo nove medije koji su nam interesantni i sve dostupniji. Kam to vodi, ne bi stel predvidjat

Brrrrrrrrrrrrrrrrrrrr


Tu doli sam nekaj metnul, svakaj, ono kaj je bilo gust nekad, nekaj kaj smo zivjeli i uzivali :) Nema puno, al eto nek se nadje.


NAJBOLJI LINKEK ZA TO KAJ ME MUCI


Nostalgija, e da. Ono sve u cem smo uzivali, ono kaj sam samo malim dijelom nekaj napisal, tu ima sve redom. I jos se ekipa iukljuci. Ma kliknite pa bute vidli

http://www.leksikon-yu-mitologije.net/kategorija.php?id=8

Image Hosted by ImageShack.us
Legendarni plazma keks.Obicno bi ga dedeki umakali u vruce mlijeko i jeli, a klince su isto tak cimali. A klinci to voljeli
m

- 15:02 - Komentari (7) - Isprintaj - #

srijeda, 21.09.2005.

Mišo al ne Kovač iliti kako postadoh polumakrobiotičar

Image Hosted by ImageShack.us
Ovak se more kupit u nas mišo, taj je jako dobri, taj, Lima, a dalje čitajte doli kak je sve to počelo

***

Mislio sam da neću, ali jesam. A sve je počelo ne tako davno, u jednoj pivnici u Zagrebu. Zadimljen prostor, gomile mladih i starijih i tko bi znao koje sve ne varijacije. Neko zimsko doba, pa onako šćučureni sjedimo za dugim drvenim stolom s dvije poveće krigle pive... i naravno priča o makrobiotici. Draga mi lijepo to tumaci, o tom svijetu makrobiotičkom. Neka juha, Miso, Mišo, kaj ja znam... Hm, da, ok, jasno je to meni, ali znaš kaj... ono.... hmmm.... daj pls..... jessuuuus

Nakon par mjeseci birc u centru grada, ekipa luda, glazba još luđa...

Opet neke pive, al u boci - opet isto. Mislim, ista tema, nakon prožvakanih nekih potpuno drukčijeg konteksta. I eto mene... makrobiotika? Čuj stara, znas kaj, to je meni takvo isfuravanje, ma daaajjjj, plss. Nemoj mi reći da netko ne propagira... Mislim ono, sad bumo mi jeli samo japansko. A kaj, ne mre se makrobiotički hraniti iz izvora koje imamo oko sebe? Ma dajjjjj...

Nakon par mjeseci

Zovem ja dragu. Čuj, hm, bil ti meni mogla posuditi onu makrobiotičku kuharicu? Gutam knedle i crvenim. Ona oduševljeno: Dolaziiim

Nakon tjedan dana

Zovem dragu. E sad. Puna čuka moga oduševljenja makrobiotikom, bla bla bla, sad ja nju učim... Jeusus :o

I onda onako kontinuirano i malo daj ne daj. Ljeto na moru s dragom. Hrana kombinacije makrobiotika i uobičajena. Uglavnom nakon sto sam u nekom prijašnjem periodu probao nešto makrobioticki i bilo mi bljak sada je postalo... njamiiii


Zaključak

... fakat uživam u tim jelima. Da se razumijemo ne jedem ja to često. Evo jučer smo se zaletili u Zrno i kupih si MISO, sorry, kupih si Mišo :) :)

Ja kazem uzmi Miso
Ne to je Mišo
Ja kazem Mišo...
I tako Miso...
postane Mišo - al ne Kovach


Draga deca, eto pročitajte si neke fakte o Miši, vjerujte mi, treba probat. A iskreno ću reč, ne samo da je fino kad se navikneš, neg izlječilo mnoge ljude kad nist drugo nije moglo. Mislim na koncept kompletne makrobiotike.

Eto, ispod je štošta..... Sayonara :)

Image Hosted by ImageShack.us
Kak napravit fine kugle kaj se meču v mišo juhu :)


FAKTI O MIŠI - NE TAK STRUČNI

Miso is a rich, salty condiment that characterizes the essence of Japanese cooking. The Japanese begin their day with a fortifying bowl of miso soup and use miso to flavor a variety of foods in other meals throughout the day. Making miso is a household art in Asian countries, comparable to the American practice of canning foods. To make miso, soybeans and sometimes a grain such as rice, are combined with salt and a mold culture, and then aged in cedar vats for one to three years. Most miso that is made in western countries is produced in a similar manner, although "quick" miso also is available. This quick miso is generally inferior in taste. Miso is actually a group of condiments. The addition of different ingredients and variations in length of aging produce different types of miso that vary greatly in flavor, texture, color and aroma. In Japan, different types of miso are prepared and evaluated much the way Westerners judge fine wines and cheeses.

Store miso in the refrigerator, where it will keep for several months. The white mold that sometimes forms on miso is harmless. It can be scraped off or mixed into the miso.

KAK BUS GA UZIMAL? OVAK:

Use miso to flavor soups, sauces, dressings and marinades, and to make delicious patés. Use it in place of anchovy paste in recipes or as a substitute for salt or soy sauce in recipes. Because miso is high in sodium, use it sparingly. One-quarter cup in a quart of water makes a savory soup stock. A tablespoon of miso mixed into a cup of hot water produces a low-calorie broth to sip for an afternoon snack.


KAJ SVE IMA MIŠO U SEBI:

Two tablespoons of miso provide:

Calories 71
Protein (gm) 4.00
Fat (gm) 2.00
Carbohydrate (gm) 9.00
Calcium (mg) 23.00
Iron (mg) 1.00
Zinc (mg) 1.25

To sam skopiral s: Composition of Foods: Legume and Legume Products. United States Department of Agriculture, Human Nutrition Information Service, Agriculture Handbook, Number 8-16. Revised December 1986

Image Hosted by ImageShack.us
Kad ste sve fino ovo pročitali i kad ste se šokirali kak je to tak zdravo, evo ovak vam zgledi jedna fino spravljena mišo juha. Deca draga, vredi probat :)

I JOŠ KAJ BIOVEGA VELI O MIŠI, ONO KAJ FAKAT MIŠO JE:

Miso je fermentirana pasta od soje (ili soje fermentirane s jecmom ili rižom) i morske soli uz dodatak pokretackog enzima koji. U Japanu se od davnina poštuje kao jedna od najvrednijih namirnica za održavanje dobrog zdravlja, kako zbog hranjivih tako i medicinskih vrijednosti. Sadrži žive enzime što pomažu probavu, jacaju krv i osiguravaju ravnotežu složenih ugljikohidrata, esencijalnih masnoca, bjelancevina, vitamina i minerala. Miso neposredno pomaže probavljanje hrane, a potice i izlucivanje probavnih sokova u želucu. Prirodne bakterije koje miso sadrži najpovoljnije poticu probavne organe u izbacivanju nepoželjnih mikroorganizama. Slanog je okusa te je izvrstan za zacinjavanje juha (poznata miso-juha), variva, namirnica s morskim algama i povrcem, za razne preljeve. Važna napomena kod pripravljanja juha s misom je da se dodaje na kraju, razmucen u malo vode, kad je povrce vec skuhano. Juha ne smije ponovno zakipjeti jer ce miso tako izgubiti svoje vrijedne sastojke i enzime.
Jedna cajna žlica dostatna je za izradu jedne zdjelice juhe od 2,5 dl.

Razlikujemo:

* Sojin miso (miso hatcho) – fermentirana cista soja, najsnažnijeg djelovanja i najintenzivnijeg okusa;
* Jecmeni miso (mugi miso) – fermentirana soja i jecam, zbog svog ugodnog okusa najcesce se koristi;
* Rižin miso (genmai miso) – fermentirana soja i riža, blagog okusa, preporuca se za toplije dane.

To sam kopiral s: www.biovega.hr


A AK NEKOG ZANIMA SVE ŽIVO O MIŠI, OVO JE JAKO DOBER IZVOR:
http://www.city.hitachi.ibaraki.jp/upload/freepage/shikatsu/hyotanhp/2004march/miso/miso_shoyu.htm


Image Hosted by ImageShack.us
Kak se delaju stripeki o miši :)

- 10:22 - Komentari (5) - Isprintaj - #

utorak, 20.09.2005.

Vrane

Image Hosted by ImageShack.us


"If men had wings and bore black feathers
few of them would be clever enough to be crows."

- Henry Ward Beecher



I ovog jutra, kao i svakog drugog, sjedenem u autobus, poluprazan, ista linija, isti put. A najdraze mi je sjesti pored prozora i to na desnom dijelu busa. A zasto bas na desno i zasto bas do prozora? Ne samo sto volim gledati kroz prozor, vec s te strane je cijelim putem po aveniji, trotoar s vecim zelenim povrsinama i gomile vrana razasute po tim travnjacima, trotoaru, granama drveca...
I nevjerojatno interesantne zivine, onako misticna izgleda, smijesnih gegova tijelom i inteligentno pretrazivanje terena u potrazi za necim, njima dragim. Uglavnom je to jelo, neki crv ili vec. Ali, da su vrane samo obicne ptice koje traze svoju hranu, e to stvarno nisu. One komuniciraju medjusobno, svadjaju se, lukavo prilaze necem interesantnom njima a onda to dograbe. Ali ljudi se plase ko lude.
Poput, ovoga jutra, kos za smece i neka vrecica. Skupila se ekipa od njih 10 i pocele su se medjusobno svadjati i grabe tu vrecicu. Ne, nisu je rastrgale, vec je jedna na kraju uhvatila drzak vrecice i pocela ju vuci i htjela pri tome poletjeti. Ne znam kako je to zavrsilo jer je autobus krenuo dalje. A stvarno, anegdota ima toliko da ni sam vise ne znam koju bi napisao.

Ja bi vam sad dao neke fakte, za koje niti ja nisam iskreno znao. Al da su inteligentne, e bogme jesu :)

A STE VIDLI KAJ VRANI IMA PO ZAGREBU? POGLECTE MALO OKOLO, PA BUTE VIDLI :)

Image Hosted by ImageShack.us

OPCENITO

Crows belong to the family Corvidae. Crows are found all over the world, except for New Zealand, Antarctica, and South America. Crows have grown quite accustomed to human development. Crows are found in both the city and in the country. They now thrive on the trash we humans discard. Early morning trash can or dumpster dinings are very common. If anyone is to be blamed for the "explosion" in the crow population, it is us "lowly humans". Ravens, on the other hand, have retreated as a result of increased human development. The American Crow, Corvus brachyrynchos, when fully grown is 17" to 21" (from tip of bill to tip of tail). Weight when fully grown; approximately one pound.There is no way to tell by physical appearance alone, as to whether a crow is male or female. DNA testing of blood will indicate sex. Close study of crows in their daily life, especially during nesting season may provide a clue as to sex, however, this is not something that many people will be able to observe.

A da ja ne bi dalje zamaral, ak vam se ne cita radije metnem link za one kojima se cita vise o tome, od kuda sam zel fakte. Klikni tu: http://www.zeebyrd.com/corvi29/


INTELIGENCIJA

Yet these very intelligent birds are many times scorned, hated or ignored by birders. They are accused of robbing nests of young songbirds, scaring away other birds, monopolizing backyard birdfeeders, being too loud with their "caws."

Throughout history and around the world, the crow has been woven through mythology, religions, and superstitions. And recently this summer, crows were given another black mark by society as being the carriers of the West Nile Virus, a deadly disease on the east coast of the U.S. in the summer of 1999.

It has been said that crows have been know to be able to count. (Whether this has been scientifically determined is uncertain.) A story is usually told about three hunters going into a hunter's blind. They wait, the crows know they are in there. The crows do not move into shooting range. Two hunters leave the blind, however the crows know that there is one more in there. When the third hunter leaves, the crows know that all are gone and resume their normal activity. Whether or not this is true, I do not know. I have read it often enough that I am sure that someone has witnessed this occurrence. Or, it could just be another urban legend.

Crows have extremely good memory. "A crow never forgets", especially when it comes to something to be feared, or where they placed their cache of food for later consumption.


Source: http://birding.about.com/library/weekly/aa112999a.htm

Image Hosted by ImageShack.us


NEKAJ MISTICNOG KAJ VEZU ZA VRANE

In Greek mythology the gods often have birds or animals that are associated with them. Phoibos Apollo is sometimes associated with the crow... Poluknite malo na taj tekst u cjelosti pa bude vidli kaj su vrane delale u mitoloska doba http://www.geocities.com/Athens/9884/crow.html

I JOS

Jeden pravi source, kaj bute poludili za njim. Tu su sve zivo napisali, pravi strucnjaki :) http://www.birds.cornell.edu/crows/FishCrow.htm (al je vise za americku vranu, sam kaj vam to deca sve gotovo isto)



- 11:25 - Komentari (4) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 19.09.2005.

Žvake

Image Hosted by ImageShack.us


Da li ste i Vi jedan ili jedna od nas milijuna, koji prakticki stalno gustamo u zvakacim gumama. Vjerojatno jeste, kao i ja. A jeste li postali dio mase koja zvace da bi zvakala a ne u biti gustala? Ili je vama samo zvakanje po sebi, gust?
Ili zvacete jer je to jednostavno tako, jer svi zvacu, a da ne bi ispali nesto drugo, da bi bili "fora", zvacemo.
Ili fakat, zvacete iz gusta? Ili.... stvarno vise ne znam sto bih koju varijaciju napisao.

Ali evo ovako. Pogledajte samo koliko reklama za zvakace gume na TV-u. Nisam ih zbrajao niti po broju niti vremenskom intervalu ponavljanja, ali... jeste mozda skuzili da su zvakace postale sinonim za ocuvanje, tzv. ocuvanje zubiju (carijes) i sto ja znam.

I gdje je tu gust? Gdje?

Jer, zvakace nekad nisu sluzile toj svrsi, vec zvakanju i uzivanju u aromama i okusu, i onako fora napuhavanjima balona (btw Orbiti nemaju te cari) jer, zvakace danas, vise nisu sto su bile, zar ne.

Sad je sve pretrpano u neke spojeve nafilane u tu masu koja, kao pomoci ce vam ocuvati zdrave zube. Bljak. Pitams e samo koliko kenije ima unutri, brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr.

E ljudi moji, meni je to sve dakle, bljak. I koliko god recimo cool bio onaj Orbit grejp ili vec, ali nema meni do dobre stare Bazooke, Bubble Dubble, Brooklyn itd.

Eto malo, prilozih nesto nostalgicnih crteza i neki timeline postanka zvakace gume, za one (i za mene) koji nismo to znali.

A nacuo ja da u Getro-u imaju navodno Bazook-e i Bubble Dubble i neke kanadske kugle. I naravno, original recept. Sa cukrom :)

VREMENSKI SAT NASTANKA ŽVAKE

* The ancient Greeks chewed mastiche - a chewing gum made from the resin of the mastic tree.
* The ancient Mayans chewed chicle which is the sap from the sapodilla tree.
* North American Indians chewed the sap from spruce trees and passed the habit along to the settlers.
* Early American settlers made a chewing gum from spruce sap and beeswax.
* In 1848, John B. Curtis made and sold the first commercial chewing gum called the State of Maine Pure Spruce Gum.
* In 1850, Curtis started selling flavored paraffin gums becoming more popular than spruce gums.
* On December 28 1869, William Finley Semple became the first person to patent a chewing gum - U.S patent #98,304.
* In 1869, Antonio Lopez de Santa Anna introduced Thomas Adams to chicle.
* In 1871, Thomas Adams patented a machine for the manufacture of gum.
* In 1880, John Colgan invented a way to make chewing gum taste better for a longer period of time while being chewed.
* By 1888, an Adams' chewing gum called Tutti-Frutti became the first chew to be sold in a vending machine. The machines were located in a New York City subway station.
* In 1899, Dentyne gum was created by New York druggist Franklin V. Canning.
* In 1906, Frank Fleer invented the first bubble gum called Blibber-Blubber gum. However, the bubble blowing chew was never sold.
* In 1914, Wrigley Doublemint brand was created. William Wrigley, Jr. and Henry Fleer were responsible for adding the popular mint and fruit extracts to a chicle chewing gum.
* In 1928, an employee of the Frank H. Fleer Company, Walter Diemer invented the successful pink colored Double Bubble, bubble gum. The very first bubble gum was invented by Frank Henry Fleer in 1906. He called it Blibber-Blubber. Fleer's recipe was later perfected by Walter Diemer, who called his product Double Bubble.

Source: http://inventors.about.com/library/inventors/blgum.htm


Image Hosted by ImageShack.us
Evo malo jedne cool reklame, za jos jednu prilicno dobru zvaku, ali su je na zalost srozali izbacivsi secer iz nje :(


- 15:18 - Komentari (5) - Isprintaj - #

petak, 16.09.2005.

Nargile ili Arghile ili Šiša

Image Hosted by ImageShack.us

Veliki sam ljubitelj pušenja nargile. Prošlo ljeto bijah na bliskom isktoku i istinski sam uživao, dakle praktički je globalizirano pušenje, od žena do muškaraca, neovisno o dobnoj starosti.

Nargila je u biti fenomen, autohtoni simbol orijenta, od Turske, preko bliskog istoka pa sve do Afrike.

Ne znam, oni koji su pušili spomenuto, znaju o čemu pričaju, a drugima ozbiljno preporučam guštanje u istom.

Ima jedna caka, ako ste iz Zagreba nemojte nasjesti na astronomske cijene ako naiđete u nekom od shopa, ako toga možebiti ima. Recimo u Jordanu je jedna prosječna nargila oko 70 kuna (čuo sma da se u Zgb ista takva prodavala za 900).

Druga stvar je duhan, običaj je, a i jako je popularno pušiti vočni duhan. Oni divno mirišu pri pušenju, a nakon pušenja pa čak i da soba nije prozračena ne ostaje nikakav neugodan miris, kao što je to slučaj s lulom ili cigarom. Fascinantno.

Sad cu ja vama dati malo origigi tekstova, s neta, al jos da kažem.

Ukoliko namjeravate nabaviti nargilu, pravilo je ako koristite vočni duhan, u onu keramičku kapu na vrhu nargile, nakon stavljanja duhana, isti valja obmotati alu folijom i s iglicom izbusiti rupice, jer se na to stavlja ugljen. I zasto tako. Upravo zato jer aromatični duhan nije preporučljiv da bude direktno dotaknut s ugljenom

Druga je stvar običnog, nearomatiziranog duhana. Na njega ugljen ide direktno, ali on se mora prije uporabe navlažiti vodom i malo zgnjecčiti u ruci.

Tako su me bar naučili, doli, u arabiji :)

E da, mnogi povezuju nargilu s pušenjem hašiša. Jest, nekad se tako pušilo, vjerojatno i danas, ali službeno je to strogo zabranjeno. U arapskim zemljama za pronadjenu drogu vrlo su teške kazne. Tako da, zapamtite, ako vidite da netko puši nargilu, nemojte vi koji mislite, pomisliti da se netko odma i drogira :)

Image Hosted by ImageShack.us

----------------------------

Iz web tiska


Nargile : A Puff on History
(reprinted from the Turkish Daily News 3/3/97)

One of the oldest and deep rooted traditions in Turkey is the Nargile (Hookah), with both men and women finding great pleasure in smoking the waterpipe. The nargile started a whole new culture which endured for many, many years. Even today the nargile gives enjoyment to a special breed of smokers. The original nargile came from India, but it was rather primitive as it was made out of coconut shell. Its popularity spread to Iran and then to the rest of the Arab world.

But it was in Turkey that the nargile completed its revolution, and did not change its style for the last few hundred years. The nargile became a very important part of the coffee shop culture, finding its popularity in Turkey around the time of Murat the IV'th, 1623-40.The joy that the smokers received from this very simple yet beautiful smoking apparatus was unbelievable. Rules were created even for lighting the pipe, and if a professional smoker saw anyone lighting it the incorrect way, the culprit would be told in no uncertain term " Do yourself and the sacred nargile a favor and put out the coals by blowing into it.

"The nargile itself consists of 4 pieces which are as follows: Agizlik (mouthpiece), Lüle (the top of the nargile), Marpuç (the tube) and the Gövde (the body of the pipe which is filled with water). All pieces of the pipe were produced by special craftsmen, who were named after the pece they produced. Even today, the areas where these craftsmen used to concentrate are called by these names, such as "Marpuççular."Lüles were generally produced in Tophane by Lule makers and the govde's (bottles) were manufactured in Beykoz. These govde's were a unique exaple of Turkish handcraft and were decorated with floral motifs. Some were made out of silver or crystal. The agizlik's (mouthpieces) were generally carved out of the top of quality amber, because people in those days believed that amber was not the because people in those days believed that amber was not the carrier of germs.

Not all tobaccos qualified for usage in the nargile, and only the dark tobacco imported from Iran found favor with the nargile user. This toabcco was washed several times before use as it was extremely strong. Only oak charcoal was used to be placed on the top of the tobacco. Some professional nargile smokers used certain fruit, like sour cherries or grapes in their govde just to enjoy the motion it created in the water. Other people enjoyed adding pomegranate juice or rose oil to their water for added flavor. The nargile smoker hated anyone lighting their cigarettes on their nargile fire because they felt it disturbed the rhythm of the burning charcoal.

The nargile was so popular and fashionable with the elite ladies of the 19th and the beginning of the 20th century, that it became the in thing to be photographed with a nargile. If you wanted to be the hostess with the mostest the nargile was a must for popular afternoon tea and intellectual gatherings. Unfortunately like most wonderful things from the past, the nargile suffered a decline with the availability of the cigarettes. But still today, one is able to find a special type of smoker that would only find their enjoyment from smoking the nargile.

© 2003-2004, The Hookah L.L.C., Glendale, CA

-------------------

O duhanu, evo to je ono kaj sam tam gore pisal....

--------------------

Massell (Molasses)
Source: Nakhla

Image Hosted by ImageShack.us


The massell is a kind of tobacco used in smoking the shisha (Nargila, Argila, Boury and Gouza). It is a blend of international tobacco leaves. This blend gives a special flavor and taste with the additives of molasses extracted from sugarcane and other additives. The Authorities of Measurement Standards have decided on those additives, so that it will be adequate for smoking.

The usage of massell in Egypt was introduced with the Ottoman's occupation by the beginning of the 19th century. The idea was initiated from the Ottoman's vision whilst smoking the shisha they brought in with them from Turkey. They used to smoke what was called " Tombak"; a kind of tobacco planted in Turkey and Iran and where its preparation does not include and technical process (craft) and its quality depends on the kind of tobacco used.

By that time the Egyptians were fond of imitating the Turkish for what they have seen of development in the various areas that accompanied their existence; in the fields of industry, agriculture and culture.
The problem for Egyptians was from where to bring the shisha and the tobacco?

Thus they started to think in making a replacement for it. They brought a coconut fruit and made two holes to extract the syrup inside and then they used a bamboo stick as a substitute for the rubber tube. The haggar was made of burnt clay, where you place the tobacco on. Thus the process of producing the shisha was launched successfully and the Egyptians named it Gouza as an autonomy to the name of the coconut fruit in Arabic.

The Egyptians started to think in bringing the tobacco, by that time there were many people working in selling the rolled cigarettes. It was a flourishing trade by that time. It was known that the tobacco used in the rolled cigarettes was cut in fine layers, different than what was used by the Ottomans.

During the trials for smoking the shisha, the tobacco was not stable on the haggar, thus they failed in imitating the Ottomans.

In one of the trials, one of those who loved smoking was having his dinner; bread and molasses extracted from sugarcane which was a very popular dessert in Egypt. He was trying to fix the tobacco, then an idea occurred to him to use the molasses for being sticky to give the tobacco texture; the process ended successfully. The most important thing is that it gave the smoker a distinguished flavor whilst smoking, thus the new method of smoking started which was mixing tobacco with molasses (extracted from sugarcane) thus was named massell.

The manufacturers and traders observed that this method started to be so popular in Egypt and hence started to think how to develop it to be valid for smoking and in packets which will facilitates usage. They used names to be so close to the nature of the Egyptian consumer who were mainly by that time the farmer, thus they gave name to it as trademarks; the palm, the cow, the rose, the canon, etc.

This industry developed, whether in massell which got various flavors and kinds. Competition increased too between the working companies in this field and the most important thing became the know-how of the product. As development took place with the massell it took place too with the shisha till it reached what it is presently.

With the advent in the 20th century whereas of smoking and the discovered harms of smoking cigarettes. Like what happened to the international companies of great concern to the studies to decrease the harms of smoking, the massell companies started to think in ways to decrease harms albeit the massell is less harmful then the tobacco cigarettes.

By mid eighties, one of the Egyptian companies started to develop the massell products, thus the production of new brands and kinds with new specifications. In addition to the decrease of nicotine percentage till reaching the ceasing of tar totally. They added flavors to the massell like apple and other fruits. The target of these companies was to attract the cigarettes smokers to the massell.

© 2003-2004, The Hookah L.L.C., Glendale, CA

------------
Samo neke od aroma duhana

* Double Apple
* Cherry
* Mixed Fruit
* Apple
* Apricot
* Peach
* Banana
* Mint
* Sweet Melon
* Strawberry

A ja još susreo i Capuccino, grožđe itd itd

----------------

I sad jos elementi koji cine nargila paket. Dakle tijelo nargile je ono kao boca, sve ostalo kaj se mece na nju slijedi

pipa ili cijev za pušenje

Image Hosted by ImageShack.us

to se natakne u poseban utor na boci, ali tam di bute kupovali budu vam pokazali kam se metne

Plitica, plata ili tanjurcek

Image Hosted by ImageShack.us

Kaj se metne na vrh a na nju kapa keramicka kaj je odmah ispod. To je zato da ugljen koji se nalazi na kapi keramickoj ne padne dolje eventualno na vase stopalo

Keramička kapa

Image Hosted by ImageShack.us

Na koju se kak sma vec napisal mece duhan

Štitnik

Image Hosted by ImageShack.us

E to se fino matne na vrh, tak da je kapa s ugljenom pokrivena. To je u biti zaštita od vjetra tak da ugljen što suže more goriti

Filtri

Image Hosted by ImageShack.us

Kaj se meču na onu pipu. Ak ste napravili krug nekoliko vas u ekipi na jednoj nargili, ipak da ne bi prenijeli neke eventualne sline od drugog, svaki ima svoj filtar. To se sam nabode na vrh pipe

Ugljen

Image Hosted by ImageShack.us

Morete vi metnut briket koji je najbolji jer najduže drži, al vjerujte mi nema do ovog originalnog. Seen is believe :) Vjerujte ipak je to specifično rađeno za nargilu, al ko kaže da se ne mre improvizirat

Hvataljka za ugljen

Image Hosted by ImageShack.us

Dakle, kak bute stavili ugljen na kapu keramičku. Ovo vam treba, garantirano

-----

Eto nadam se da sam vam malo pomogel u razumijevanju fenomena nargile. Iako će se nekom činit, koliko toga, vjerujte mi, ovo se kupuje jednom za sva vremena. Osaim naravno potrošne robe, poput pipe, ugljena i duhana

TIPS & TRICKS
Ima jedna caka. Voda koja se stavlja u bocu, ide se obicno na pola napuniti bocu. Možete vi staviti unutri vino, rtakiju, Colu, pivo, i tiu su opet dodatne arome u pitanju. Mostafa sve zna, taj koji mi je to sve i rekel.

Uzivajte



- 16:12 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Mopsologija

Image Hosted by ImageShack.us

E da, dosli smo i do ove teme. Kako ja jako volim zivotinje, moja draga isto tako, nije mi dosta, odlucio kupiti psa. Ma ja sam to odlucio jos prije nekih par mjeseci i odlucio sam kojeg psa, samo sad cekam da se docepam prilike kad cu psa moci i nabaviti. No ja to isto tako ne bi zvao psom. Ovo je ipak nesto drukcije, nesto special.

Moja draga dakle istinski uziva u mojem (nasem) izboru, a ne bi vjerovali... nije to neki veliki pas, ne djeluje opasno, ali fascinantno je kako je taj pas lud, luuuud. Ja kad god ga vidim na cesti negdi, skamenim se, slinim i ne mogu stat gledat ga. Fascinirani smo oboje. To je naravno MOPS.

Image Hosted by ImageShack.us

I znam vec kako ce se zvati: Princ Ahmed.

I znam kako ce biti, da ce imati svoje mjesto u fotelji, da cemo razglabati (on na mops ja na ne znam ni sam kojem jeziku), da cemo skupa gledati filmove, cuti glazbu, da cu ga uvijek staviti pored sebe. Mislim on ne samo da je faca, on je nesto drukcije od svega vidjenog, a malo ljudi kuzi. On je kao neki covjek, gentleman u minijaturnom obliku.

Image Hosted by ImageShack.us

- 12:29 - Komentari (3) - Isprintaj - #

Bio jednom Coco Bill

Image Hosted by ImageShack.us

Sinoc sjedim na pivi s dragom, u nekom vrlo pitoresknom bircu, u drustvu gomile okolnih vrabaca, i tako nesto mi palo na pamet. Sjetih se kako sam kao klinac kurio na Koko Bill-a, onaj ludi strip od Jacovitti-a. Ma znate one sunke s nogama, olovke i pimpeki isto, ma otkacen lik, ali genijalac, taj Jacovitti.

I tako, osim sto su isfurali crtic na TV-u koji je totalna katastrofa, ipak strip je bio i ostao kultni.

A taj kauboj, Koko umjesto whiskey-a stalno drapao po kamilici :) Pa rekoh, neka se malo prisjetit, pa ga stavit ovdi :)

Image Hosted by ImageShack.us
A ovaj stripic je malo prost, pa se najte srditi, dragi moji, to je pak tak dobri humor

- 11:49 - Komentari (1) - Isprintaj - #

četvrtak, 15.09.2005.

Upps, zaboravih vam pokazat

jedrilica koja nam se nije svidjela, jer ne stane puno ljudi na nju. Brod je ipak zakooooon

dok neki briju na Zrce i druga mondena ili manje mondena mjesta. Dok drugi moraju ispucat doze adrenalina ili cega vec... u naravno po njima cool mjestima tipa masa na masu, hodam plazom bojim se da nekom na nogu ne stanem itd

Eto moja draga i ja, odlucismo provesti ponesto MIRNIJE ljeto, daleko od gradske vreve, daleko od onog izvornog urbanog i frustrirajuceg, a blize onom autohtonom... ma da ne duljim

Korcula, uvala jedna divna, za cijenu nekog sobicka u centru Murtera ili vec, cijela kuca, moderna, slorana energija, teraca, sve ekskluziva ali bez snobizma i laznog prikazivanja onoga sto je, a to je, da smo odusevljeno potratili svaku minutu, a nejteze nam palo, kad proslo je tih 8 dana, smrc smrc.

Ali vratit cemo se, we will back, we will...

PS Ovo naroda sto spava, to je jedna mala perspektiva komune koja je vladala na brodu prilikom naseg puta iz Splita za Vela Luku. To ces vidit doli, ova prva slika :)

Evo ovako kako je to dijelom izgledalo, ta nasa avantura :)

Image Hosted by ImageShack.us
Komuna na brodu, uzitak nedvojben, cari slobode, piva u ruci jednoj, fotic u drugoj i nitko te ne sljivi, cak se i ne kese


Image Hosted by ImageShack.us
Ujutro se probudis i imas ovo, al svako jutro. Pijes kavu, pivu, rakiju ili sto god, al pogled ti je na more. Tvoja vlastita uvala, tvoja plaza, nema nikog, mos radit ca god zelis. Ludilo

Image Hosted by ImageShack.us
Bilo tu i nekih cupavih gosci, i to njih 7, zamislite :) A ne bi virovali, jile su cak i sejtan :)


Image Hosted by ImageShack.us
A ovo je mali dio panorame toga mista, lipog da srce zaigra, al nije lako popist se uz ove stube, ja sam ih samo slika, nisam se vera :)


Image Hosted by ImageShack.us
A vi pricajte ca ocete, al ovo je hit. Ma kaki Porše ili Furari, ovo je stroj. Iako ce neki frljit i valjat se na to, al unutri je frizira lik masinu od dual 800KS s zracno stupnjevano visestrukim hladjenjem. Jest da ga treba pogurat al kad krene, pa zarezi i jos k tome upali reflektore, brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr


Image Hosted by ImageShack.us
I onda kad velis necu do veceg mista, odes eto, znatizelja, jer si sav navucen na taj urbanizam, a svaki otok ima svoje velo misto i tad... naidjes na ovo. Eh sta ti je urbana kultura. Sram te bilo, ma ko god bio :)

Image Hosted by ImageShack.us
A vi mislite da se samo ljudi kupaju. Evo vam primjera. Festa do jaja.


Image Hosted by ImageShack.us
I vratis se u onaj raj, s pocetka, ono di je uvala, a tu imas i neki dio za radit gradele, pa ti dusa zaori od blazenstva. Malo brancina ili orade na gradele i domaceg vina i samo zrikavci zrice, radije nego da mi dica vriste :)

Image Hosted by ImageShack.us
E a znate, cuo ja prvi put da postoje neke jezine koje su jako fine, a jedu se. Ja nisam zna, najozbiljnije, al sam sazna, ko neki skolarac koji nista ne zna. I jos sam naucija kako ih pripremiti i jisti. E da, i to sve na stijenama s jednom nogom u moru. I to ja zovem autohtoni turizam. Dakle uzitka, majkooooo. Fino dopremis jezine, vina i kruha i tako fino cistis ih, isperes u moru i na drugoj slici...

Image Hosted by ImageShack.us
...se vidi, kako fino unutri narancasto meso jest. Ljudi moji, ljudiii...
ne mogu ja to opisat

JEZINE RULEZ


I onda se moras drugi dan vratiti, nazad u svakodnevnicu, smrc smrc. Gore negdi sam napisa, VRATIT CEMO SEEEEE

- 14:29 - Komentari (3) - Isprintaj - #

utorak, 06.09.2005.

Aspartam - zasladi me smrtno



O aspartamu koje predstavlja najpopularnije i najsveprisutnije umjetno sladilo u svijetu u zadnje se vrijeme sve vise pise u medijima kao o vrlo opasnoj supstanci koja utjece na zdravlje covjeka.

Tesko je s tocnoscu utvrditi od kad je aspartam konkretno prisutan na trzistu, ali cinjenica je da je to vrlo opasno sladilo nastalo kao produkt istrazivanja kemicara James M. Schlatter koji je 1965. godine. prakticki izumio Aspartam.

Daljnji slijed je da je FDA odobrila koristenje tog sladila prvo u gaziranim picima, da danas aspartam mozemo pronaci u prakticki vecini vrlo popularnih prehrambenih proizvoda.

Najcesce ga mozemo naci u LIGHT proizvodima kao i svim onima u kojima pise da su NON SUGAR ili BEZ SECERA. Primjer su zvakace gume koje ne sadrzavaju secer (Orbit, Winterfresh...), a tesko je naci bilo koju zvakacu gumu koja nema aspartam koji se jos navodi pod oznakom E951.

Pitam se, zasto umjetna sladila. Mislim da povezivost treba traziti u hrani za dijabeticare, odnosno proizvodima koji su inustrijski radjeni za tu populaciju. Isprva, a sjecam se kao klinac, u hrani koja je bila plasirana za dijabeticare spominjao se saharin. Vjerojatno je to bio i povod da se uz svu ostalu konvencionalnu hranu stavlja supstrat koji bi bio atraktivan i za sve one koji nisu dijabeticari. Srz toga je je u tome sto umjetna sladila ne sadrze toliko kalorija koliko ih sadrzi obican konzumni secer, ali to je prikrivena varka, jer iako umjetni secer ili sladilo ne izaziva probleme kod dijabeticara iste te dijabeticare izlaze puno gorim negativni simptomima.

To deficitiranje kalorija ne koristi nikome, jer je umjetno sladilo puno kaloricnije, a jedino valjda ne utjece na aktiviranje nuspojava kod dijabeticara (osim onih prikrivenih odnosno svih drugih koji nisu klasicni). Tako su nastali tzv LIGT proizvodi, koji kad pogledate na podatke o sastojcima na ambalazi proizvoda sadrze vise kemikalija (aditiva) od nekih prouizvoda koji klasicno sadrze secer.

Ova tema je toliko opsezna da je nemoguce obraditi sve aspekte koji se odnose na ovo umjetno sladilo, ali da bih sto vise sazeo ovu vrlo ozbi

- 12:05 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Sljedeći mjesec >>