svegapomalo https://blog.dnevnik.hr/pletisanka

petak, 04.06.2010.

Mali ljudi

ČOVJEK KOJI JE BIO VLAST



U djetinjstvu se razlikovao od svojih vršnjaka po tome što je bio najmanji i najslabiji . Nije se mogao popeti ni na jedno drvo, u trčanju je bio nula - čak su ga i curice pobjeđivale. Iako je išao sa drugom djecom na rijeku, nikada nije imao hrabrosti zaplivati, samo je tužno sjedio na obali i čuvao stvari svojih drugova dok su se oni radosno brčkali u vodi. Kada bi klapa odlučila ići u krađu voća u obližnji komšijin voćnjak njega nisu vodili, čak mu i na satu u školi niko nije šaptao.
Tada se u njemu rodi želja da kada odraste bude ličnost od koje će svi strepjeti. Njegovi školski rezultati nisu dali naslutiti da će ikada išta od njega ispasti. Ni u kakvim školskim i vanškolskim aktivnostima nije uzimao učeća, jer jednostavno nije imao talenta ni za šta, ali je zato bio jedan od najaktivnijih u organizaciji “Mladi ONI sa čistim porijeklom”. Tu mu nije bilo teško da se istakne, jer je kompletna organizacija bila sastavljana od sličnih ili gorih od njega. Često su držali vatrene govore, u kojima su veličali Organizaciju i svoga vođu, koji je uzgred budi rečeno, bio obični šmokljan. Tvrdili su i bili čvrsto uvjereni da su samo “Oni sa čistim porijeklom” vrijedni življenja na ovoj planeti, pa i šire, a neko je proturio teoriju da je i sam Stvoritelj, jedan od “Njih” što je naišlo na opšte odobravanje. Napisan je letak na kome je iznesena ta tvrdnja, ali niko od članova nije imao hrabrosti izaći na ulicu dijeliti letke, tako su odlučili svi zajedno, ruku pod ruku, krenuti ulicom uzvikujući svoje parole. U grupi, ohrabreni prisustvom svojih istomišljenika, prvi put su u životu stupali bez straha ulicom. To im se toliko svidjelo da su sve češće mogli hodati ulicom, glasno uzvikujući i veličaju organizaciju “Mladi ONI sa čistim porijeklom”. Ljudi iz početka nisu obraćali pažnju na mlade galamdžije ali uskoro je sve više slabića, slinavaca, glupana, ograničenih, tunjavih, retardiranih, porodično zapostavljanih, neiskazanih, zatupljenih, psihički i fizički maltretiranih, prišlo organizaciji -“Mladi ONI sa čistim porijeklom”. Naš junak je, kao jedan od prvih i najagilnijih članova ove organizacije, uskoro preuzeo vodeće mjesto i od tada Organizacija je dobila na zamahu.
Tako da se uskoro dogodilo ono što je bilo neminovno: jade i gubitnici, skupljeni na jedno mjesto, osjetiše se silnima.
Nastade hajka na sve što je dobro, lijepo, sposobno. Prva žrtva bio je jedan individualac, intelektualac, i njegova krv prolivena na ulici grada,dala je vampirsku snagu, “NJIMA sa čistim porijeklom”. Želja za krvlju nadvlada sve ostalo, i osnova postojanja postade: ubiti, uništiti, zatrijeti svaki trag individualizmu, intelektualnom, duhovnom, umjetničkom. VOĐA je svakodnevno držao vatrene govore a svaki bi završavao sa gromoglasnim poklikom: “ Bog je jedan od nas”. Masa je klicala i more ruku se dizalo na pozdrav.
Uskoro Njegova vojska krenu u osvajanje drugih zemalja, što je bilo vrlo lako, jer je svuda bilo slinavaca, glupana, nesposobnjakovića, neiskazanih, zamlaćenih, koji su se pridružili svojim osvajačima. VOĐA je držao govore,planeta mu je klicala, a “Mladi sa čistim porijeklom” uništavali posljednje ostatke svega što je nekada, smatralo pametnim, naprednim, intelektualnim, sposobnim.
VOĐA – osvajač svijeta, sjedio je u svom uredu, a jedna misao uporna kao crv u drvetu nije mu davala mira. Nakon svih osvajačkih pohoda, postade svjestan da je zapravo sve što je postignuto učinila masa njegovih pristalica dok je on još uvijek onaj mali nesposobni dječak koji nikada ništa nije uradio bez tuđe pomoći.
Odjednom mu sinu spasonosna misao. Uradit će prvi put nešto sam, sasvim sam. Osmjehivao se sav srećan dok je vezivao konopac za raskošni luster. Samoubistvo ne bi bilo to ako ga ne uradi samostalno. Dok je provlačio glavu kroz omču u njegov ured utrča uzbuđen, mlad čovjek, jedan od posljednjih intelektualaca na svijetu. U ruci mu je svjetlucao hladni metal pištolja. Bum, bum,bum. Dok se predavao samrtnoj kopreni Vođa je mogao čuti povike svojih tjelohranitelja:” Atentator, uhvatite ga!”

























04.06.2010. u 23:32 • 0 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  lipanj, 2010  
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Lipanj 2010 (6)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



Komentari da/ne?

Opis bloga

priče, eseji, komentari, pjesme, slike,vicevi

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Igre.hr
Najbolje igre i igrice

Forum.hr
Monitor.hr