srijeda, 08.11.2006.

Blog neprimjerenog sadrzaja

Evo vec dugo nisam u toku s dogadjajima, posao me stisnuo i tako pa nemam vremena ni napisati jedan post. Ali vidim da nisam puno toga propustio uglavnom sve sto se moze i ocekivati u ovoj drzavi, pohlepni odvjetnici traze brdo love (ako tip zaradjuje pola milijuna kuna po slucaju onda mislim da sam profulao profesiju, jedan slucaj u 5 godina je sasvim dovoljan za ugodan zivot, pa gdje to jos ima, i ajde da je neki dobar odvjetnik nego onako usositi jadnu zenu i jos traziti da prodaju stan da bi platili racun, sad kad ostane bez odvjetnicke dozvole moze se baciti u kamatare i zelenase bez problma, iskustvo vec ima), drzava nasilu zeli graditi sinagogu makar se Zidovi kojima je ona namjenjena tome protive ali Sanader je odlucan sinagoga ce se graditi bez obzira na sve nije bitno jel je zele ili ne (nek mi netko objasni tu logiku, jedino drzava ima previse love pa ne zna kud ce s njom), u Americi republikanci popusili na izborima bez obzira sto su dobro tempirali presudu Sadamu tako da ga objese taman pred izbore, nasi dobri susjedi Bosanci i Hercegovci (stvarno ne znam kako da nazovem jednom rijecju taj narod koji tamo zivi, sto god da kazem netko ce se uvrijediti pa onda ako se drzava zove Bosna i Hercegovina onda ako kazem da tamo zive Bosanci i Hercegovci valjda nece biti problema) su tako dobri pa ce traziti da peljeski most bude visok "samo" 55 metara iako je tamo more toliko plitko da nista vece od barke ili ribarske koce ne moze tamo ploviti, seksualni odgoj u skolama se odgaja do daljnjega jer nakon sto ministarstvo skolstva nije moglo odrediti sto ce se uciti a sto nece sad su to prepustili ministarstvu zdravstva (jel samo ja tu vidim paradoks?), drzava se ponovo zaduzuje (Suker obecava da je ovo zadnji put ove godine. Halo Sukeru pa vec je kraj godine), u Njemackoj se Biblija drugacije prevodi da bi bila politicki korektna (malo cudno jer ako se u prijevodu mijenja onda to vise nije Biblija nego nesto slicno Bibliji, druga knjiga),.... Sve u svemu nista posebno, sve vec sto se moze ocekivati u ovom nasem vrlom novom svijetu.

Ali ima par stvari koje su mi zapele za oko. Prvo je izlozba Interliber i info na Zagrebackom velesajmu. Bio jucer i kupio brdo knjiga u pola cijene. Preporucam svima da odu, ima stvarno puno knjiga i izdavaca, sigurno ce se naci neka knjiga za svakoga, odite pogledajte, kupite nesto i uzivajte u novoj knjizi, isplati se. A kad ste vec tamo obavezno treba pogledati i Retro Info izlozbu, nije velika ali je stvarno krasna, stara racunala iz 70-tih i 80-tih, a i ima dosta i starih kalkulatora i ostale elektronike, a da ne spominjemo i par prastarih igrica (napisat cu jednom post na temu starih igrica samo kad nadjem vremena). E to su bili dani kad se to koristilo, odmah mi je srce zaigralo kad sam sve to vidio :)
A druga stvar je clanak na iskonu o tome kako je policija privela 13 blogera zbog neprimjerenog sadrzaja na njihovim blogovima. Naime blogeri su sirili rasnu i drugu netrpeljivost, vrijedjali na vjerskoj i nacionalnoj osnovi i slicno. Otpuzeni su za rasnu diskriminaciju. Slazem se da takvim stvarima nije mjesto na blogu i da je trebalo izbrisati te blogove, ali (veliko ali) da li je potrebno da neka zemlja ima Kazneni zakon koji to zabranjuje?? Svjestan sam da sad otvaram pandorinu kutiju s ovim i sva sreca da ovaj blog ionako nitko ne cita pa onda mogu svasta pisati :) Ali pitam se slijedece, kako je moguce da u jednoj demokratskoj zemlji u kojoj pojedinac ima sva prava zajamcena Opcom deklaracijom o pravima covjeka postoji zakon koji ogranicava slobodu izrazavanja i (sto je jos gore) misljenja. Ajde kuzim da ako tamo negdje u nekoj totalitaristickoj zemlji kazes nesto krivo odmah ode glava, ali jebiga to su takve zemlje nije bas uputno javno izrazavati svoje stavove, ali u jednoj zemlji clanici (ili buducoj clanici) EU covjek bi pomoslio da nije tako. Ali cak i EU zemlje imaju takve zakone, u njemackoj je zabranjeno biti nacist, to isto vrijedi i za vecinu Europe. Pa zar i nacisti nisu isto ljudi, za njih isto vrijedi da mogu imati slobodu u svojim uvjerenjima i misljenima pa ako netko misli da je rasist i nacist i nacionalist i slicno (ne padaju mi vise izraza na pamet) ne kuzim zasto se to mora zabraniti drzavnim zakonom, zar se time ne krse prava zajamcena u deklaraciji o pravima covjeka? To sto netko misli da "Sve Zidove treba strpati u logore" ne znaci da i ja moram tako misliti, to je njegovo misljenje i zasto bi se to trebalo kaznjavati? Druga stvar je da to pokusa ostvariti, onda to vec spada pod neke druge zakone (ubojstvo, otmica, ....), ali samo misljenje pa cak i izrazavanje tog misljenja (pogledati u clanak 18 i 19 deklaracije) se ne bi smjelo kaznjavati. Ako postoji zakon koji kaze da ja ne smijem nesto reci ili misliti (koliko god to bilo drustveno neprihvatljivo) onda zivimo u totalitarnoj drzavi gdje se ne smije reci sto mislimo. To ide toliko daleko da je u Njemackoj jedan tip osudjen na zatvor jer je svog psa nazvao Adolf i naucio ga da pozdravlja ljude da podignutom sapicom, ali nije bio osudjen zbog okrutnosti prema zivotinajma nego zbog svog misljenja (sad se pitam ako ja svog psa nazovem Adolf hocu li zavrsiti u zatvoru. A sto ako nazovem dijete Adolf? Jel Adolf ime koje je zabranjeno za upotrebu?). U Turskoj je zabranjeno misliti da se dogodio genocid prema Armencima prije 100 godina, dok je u Francuskoj zabranjeno misliti da se nije dogodio taj isti genocid (uocavate problem? Sto ako Turski drzavljanin dodje u Francusku, ili obrnuto?). Ja sam misljenja da takav jedan zakon ne bi ni trebao postojati, ali eto ocito nasi politicari misle drugacije, samo sad moram paziti sto pisem da ne uvrijedim nekog glavonju pa da ne zavrsim u zatvoru.

I za kraj izvadak iz Opce deklaracije o pravima covjeka.

Article 18.

Everyone has the right to freedom of thought, conscience and religion; this right includes freedom to change his religion or belief, and freedom, either alone or in community with others and in public or private, to manifest his religion or belief in teaching, practice, worship and observance.

Article 19.

Everyone has the right to freedom of opinion and expression; this right includes freedom to hold opinions without interference and to seek, receive and impart information and ideas through any media and regardless of frontiers.

- 11:15 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< studeni, 2006 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Linkovi

Blog.hr
Forum.hr
Monitor.hr

-->