Piratska Stranka Hrvatske

nedjelja, 07.04.2013.

Studija univerziteta u Jeni o njemačkoj piratskoj stranci

Upravo su objavljeni rezultati reprezentativne studije datirani današnjim danom. Ukratko ću objaviti podatke o članstvu koji sami po sebi usmjeravaju ka uzrocima današnje krize stranke na saveznoj razini (berlinski pirati ne padaju ispod7% no oni su posebna priča, o tome sam već pisao.)

Nakon ulaska berlinskih pirata u parlament u rujnu 2011., pirati su na krilima tog uspjeha ulazili u parlamente ostalih saveznih država. Odmah su se počeli pojavljivati stereotipi o članstvu koji su ovdje uglavnom potvrđeni. Radi se dakle o mladoj stranci čiji su članovi zasićeni klasičnom politikom, pretežno muškarci i to samci, kompjutorski pismeni iz medijske ili računalne branše.
Potvrđena je i teza da su nezadrživ rast broja članova i jak medijski interes bili prezahtjevan izazov za krhke stranačke strukture.
Najporazniji podaci su o spolu članova, samo 12% članstva čine žene, Ljevica i Zeleni, jedine meni zanimljive stranke za usporedbu imaju identične postotke o 37% članstva.

Pirati su po starosti članova mlada stranka, četvrtina ih ima 26-30 godina, prosječna starost člana stranke je 39 godina, što ih čini najmlađom relevantnom njemačkom strankom, ali taj prosjek je 2011. iznosio 29 godina, prosjek članstva Zelenih je 46 godina.
Osim manjka žena imageu stranke čudaka doprinosi i podatak koji isto tako jako odskače od statistike ostalih stranaka, 58% članstva čine samci, samo 34% je ili oženjeno ili živi u nekoj vezi.
Stranku čini posebnom i nezadovoljstvo funkcioniranjem demokratskog parlamentarnog sustava. Dok je na uzorku cijelog stanovništva postotak zadovoljnih 51% kod pirata se radi samo o 13%.

Zanimljivo je da je zadovoljstvo unutarstranačkim odnosima u stranci usprkos stalnim medijski forsiranim sukobima veće nego na uzorku ostalih njemačkih stranaka.
Izabrao sam samo rezultate koji govore sami za sebe, za dublju analizu nama stranački aktivnim jako važnih pitanja kao što su određene promjene kod prioritetnih piratskih tema bit će vremena nakon hrvatskih izbora.


Autor:
Goran Kauzlarić, kandidat Piratske Stranke Hrvatske za EU parlament

Oznake: pirati, izbori, Njemačka, politika, stranke

07.04.2013. u 10:31 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>



  travanj, 2013  
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Travanj 2013 (12)

Opis bloga

Piratska Stranka Hrvatske je dio piratskog pokreta koji se u samo nekoliko godina prosirio cijelom Europom, pa i svijetom. Ciljevi stranke su jačanje građanskih prava, više direktne demokracije (suodlučivanje građana pomoću novih tehnologija), reforma patentnih prava (apple je patentirao automatsko otkljucavanje telefona - da su se ranije sjetili mogli su i kotač patentirati), slobodan pristup znanosti i istraživanjima (open access), bolja zaštita osobnih podataka (danas vas svi traže OIB i uvjetuju svoje usluge sa time, a da za to nemaju nikakvo pravo), Transparentnost javnih podataka, poštivanja privatne sfere, slobodna izobrazba.

Linkovi

Službena web stranica stranke
Facebook stranica stranke
Facebook grupa stranke

Brojač posjeta