MINI PESEKI

ponedjeljak, 08.06.2009.

Osjetljivi zubi i zubno meso
Mali psi često pate zbog osjetljivih zubi i zubnog mesa. Nastali problemi povezuju se sa naslagama zubnog kamenca. Ogovarajuća prehrana pomaže da se poboljša oralna higijena.
Mali psi često imaju ozbiljnih problema sa zubnim plakom i kamencem, razlozi su brojni:

•loša implantacija zubi česta je pojava kod malih pasa


•zubi su im preveliki za čeljust u kojoj leže što zubalo čini osjetljivijim, loša oralna higijena brzo može dovesti do povlačenja zubnog mesa pa čak i ispadanja zubi


•bakterijska aktivnost u usnoj šupljini povećava se sa povećanjem naslaga zubnog plaka i kamenca što za posljedicu ima i loš zadah


•mali psi imaju dug životni vijek, a problemi se uvećavaju s godinama


•ostaci sa stola uglavnom nemaju abrazivni učinak na zubni plak i samo pogoršavaju stanje zubala





Zubni plak i zubni kamenac



Delikatan apetit
Mali psi su gotovo u pravilu izuzetno izbirljivi. Prisan odnos koji se razvija između čovjeka i psa često ima za posljedicu loše prehrambene navike jer psu se nude ostaci sa stola i razne poslastice. Takav odnos prema psu samo stimulira izbirljivost. Stariji psi postupno gube osjet njuha i okusa pa je potrebno i tu činjenicu uzeti u obzir.




Zapadnoškotski bijeli terijerPoremećaji
Mali pas je izložen mnogim nepovoljnim čimbenicima koji ga prate u svakodnevnom životu. Probavni sustav izložen je raznim oblicima stresa, pas može progutati strano tijelo, a često život u gradu znači i zagađena okolina i nedostatna fizička aktivnost. Osjetljivost probavnog sustava ima za posljedicu mekanu i voluminoznu stolicu. Mali psi, općenito govoreći, ne asimiliraju dobro proteine iz probavnog sustava. Kako bi se doskočilo ovom problemu potrebno je osigurati proteine koje krasi izuzetno visoka probavljivost čime se kompenzira njihova nedostatna asimilacija iz crijevnog sadržaja. Rezultat je bolja konzistencija fecesa i manji intenzitet neugodnog mirisa.



Velike energetske potrebe
Mali psi imaju znatno veće energetske potrebe nego veliki psi. Uzmimo samo u obzir činjenicu da mali psi moraju napraviti puno više koraka za istu udaljenost.




Jazavčar



Sklonost prekomjernoj težini
Nije tajna da su mali psi izuzetno skloni nakupljanju prekomjerne težine i to već vrlo rano u životu. Razlog toj sklonosti je smanjena potreba za energijom:

•život u kući i smanjena fizička aktivnost


•utjecaj sterilizacije na fiziologiju





MopsNeke pasmine imaju genetsku predispoziciju da nakupljaju prekomjernu težinu. Najugroženiji su King Charles Cavalier, dugodlaki jazavčar, šetlandski ovčar, kern terijer i mali šnaucer. Mali psi rano u životu mogu početi nagomilavati masno tkivo. Prekomjerno hranjenje šteneta male pasmine gotovo sigurno će za posljedicu imati nakupljanje masnog tkiva što ugrožava pravilan rast.
Zaključak: Svako nakupljanje prekomjerne težine bilo kada u životu može imati negativne posljedice na opće zdravstveno stanje i skratiti život. Nije teško zaključiti da su odgovarajuća hrana i prehrambene navike izuzetno bitni.



KORISTAN SAVJET-OBRATITE PAŽNJU NA SLIJEDEĆE
Pojava nakupina masnog tkiva na prsima, leđima i korijenu repa. Moguće je da pas postane nezainteresiranza fizičku aktivnost, brzo se umara i ostaje bez daha te sve slabije podnosi više temperature. Pratite promjene težine vašeg psa važući ga svaki tjedan. Ako povećanje težine iznosi više od 15% normalne težine, najbolje je tražiti savjet veterinara.



Zdrava koža i lijepa dlaka, ponos malih pasa
Stanje dlake i kože slika je zdravstvenog stanja psa. Poremećaji zdravstvenog stanja mogu se očitovati suhom kožom i gubitkom dlake, dlaka postaje lomljiva i gubi sjaj, a pas se može i intenzivno češati i imati razne promjene na koži. Mali psi najčešće provode većinu života u kući i njihovim vlasnicima je izuzetno bitno u kakvom su im stanju dlaka i koža.
U gradskim sredinama mali su psi izloženi mnogim izvorima onečišćenja okoline. Utjecaj tog onečišćenja naročito je vidljiv na dlaci. Kako pas stari dlaka mu postaje sve lomljivija i gubi sjaj, a koža manje elastična i sve osjetljivija. Interesantno je da su dermatološki problemi, prema nekim statistikama, najčešći razlog posjete veterinaru štenaca malih pasmina između 2. i 7. mjeseca života.

08.06.2009. u 17:20 • 6 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.



Lipanj 2009 (17)

  lipanj, 2009  
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Image Hosted by ImageShack.us



Get your own Chat Box! Go Large!

KOJA TI JE NAJDRAZA VRSTA PSA???
BOBTAIL
BERNANDINAC
JOKKSIR TERIJER
JAZAVCAR
AKITA
BIGL
IRSKI SETER
ENGLESKI KOKER SPANJEL
ZLATNI RETRIVER
CHIHUAHU
RUSKI HRT
NJEMACKI OVCAR
ROTVAJLER
SKOTSKI TERIJER
SAMOJED
SIBIRSKI HASKI
DALMATINER
LABRADOR RETRIVER
PERZISKI HRT
  
pollcode.com free polls


VOLITE LI PSE?
DA
NE
  
pollcode.com free polls







<$ArhivaLinkoviDatum$>

pimp myspace profile

pimp myspace profile


free myspace layouts

free myspace layouts


myspace layouts images

myspace layouts


myspace layouts

myspace layouts




Get Your Own Quiz!, More Quizzes


Photo Flipbook Slideshow Maker
Glitterfy.com - Photo Flipbooks



Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr


Contact Tables





Cursors


pimp myspace profile

pimp myspace profile



myspace glitters

myspace glitters








adopt your own virtual pet!








































pasmine

sibirski haski


zlatni retriver


akita


dalmatiner


MINI PESEKI - Blog.hr