12.08.2010., četvrtak

Naivnost po Barilli

Volim fino i dobro pojesti. (totalno sam zvicijana po pitanju jela i nisam pravi gurman koji bi sve probao; ipak, tu i tamo znam prepoznati dobru hranu sretan)
Volim trošiti. (nisam rasipnik, bar ne u većini slučajeva, ali svejedno nerijetko uživam u trošenju onoga što zaradim)
Volim lijepu ambalažu. (nije baš da je sve u izgledu, ali nešto ipak je)
Nisam naivna. (možda živim vjerujući u neke ideale, ali definitivno nisam naivka)

Ali ...

Već sam svojevremeno pisala o talijanskim televizijskim programima, njihovom smislu za zabavni program, smislu za lijepe žene, lijepe frizure i šminku (razlika između golotinje kod njih i kod nas je što oni to prikažu lijepo i seksi, a kod nas je vulgarno (koliko god se činilo da sada generaliziram)). Drugim riječima, s ukusom i primamljivo Talijani znaju upakirati svaki proizvod. Ali baš svaki. Čak i kad se prozivod zove cice i guzice. No da se vratim na temu.

Nisam od ljudi koji jedenjem razlikuju vrlo kvalitetnu paštu od one koja je pučki rečeno obična. Jedino što stvarno ne volim onu koja se skaši i postane gnjecava, ali takva baš i nije česta. Dok sam još živjela s roditeljima uobičajeno mi je bilo kupiti "običnu" talijansku paštu koja je bila neke srednje cijene. Uzmimo da je bila 5 kn. Tada su one skroz jeftine pašte bile 3 kn, a najskuplja Barilla 10 kn.

U međuvremenu se ponešto promijenilo. Prvo, Moj Netko voli Barillu (nije glumac koji nešto izigrava, nije mamina maza, nije nimalo izbirljiv po pitanju jela). Jednostavno je uvjerenja da je ta pašta bolja od mnogih drugih. Drugo, Barilli su se cijenama približile i mnoge druge talijanske pašte. Štoviše, ne samo da su stigle do nje, nego su ju i prestigle. Uglavnom, malo po malo došli smo do zajedničkog zaključka kako ćemo koristiti Barillu.

Ne moram Vas posebno podsjećati koliko volim pizzu. sretan A spoj Barille i pizze ako je riječ o kućnoj radinosti - pa može li bolje? I tako, odlučili se bili nas dvoje kupiti kutijicu s Barillinom recepturom i nekim sastojcima za pizzu. Jest da 26-27 kuna nije malo, ali za tu cijenu jednostavno moralo je to biti nešto jako dobro.

Da skupa popišemo sadržaj kojega vidite i na slici:
1. 250 g brašna (+ neki dodaci u njemu od kojih tijesto valjda mora biti posebno i drugačije od onoga kojega inače zamijesimo doma),
2. salsa (polpa di pomodori italiani per pizza),
3. pola grama origana u bijelom škartočiću,
4. kuverta s uredno posloženim pak-papirom (čista elegancija, kao da vadite pozivnicu za vjenčanje ili maturalnu zabavu sretan),
5. upute za izradu Barilline pizze (naravno, i na hrvatskom jeziku).

I tako, krenula ja. Sve po (tajanstvenim i dobro čuvanim) uputama. Dodajem i druge sastojke koje sam posebno kupila (maslinovo ulje, šunku, sir, masline) i NE dodajem ništa drugo (ni drugi origano, ni kečap, ni umak za pizzu) kako ne bih pokvarila tu jedinstvenu recepturu koja toliko košta.

Moram reći da smo skupa otvarajući kutiju i vadeći tih par sastojaka vidjeli da je 26-27 kuna JAKO previše. No opet, misliš možda da će te taj ukus oboriti s nogu. Kad ono - totalno bez veze i ispod svih očekivanja. Moje tijesto i moja pizza su najmanje 100 puta bolji.

Rezime relanog (i još uvijek prenapuhanog) cjenika:
1. brašno - 2 kn,
2. salsa (pomodori italiani per pizza su najobičniji pelati) - 4 kn,
3. pola grama origana - 1 kn,
4. 1 pak-papir - 0,5 kn,
5. kuverta, kutija - 1 kn.

Znači, prerealna vrijednost 8,5 kn + nek je još toliko sav onaj trošak tvornice, prijevoza, uvoznika, prodavača ... Sve u svemu 10 kn čistog lopovluka, a s naše strane naivluka.

Uglavnom, ako već niste nasjeli, ni slučajno ne kupujte. Sve Vaše pizze bolje su od toga. Osim toga, kad pridodam one sastojke koje smo morali kupiti (a volim obilato nakrcane pizze), jeftinije bi bilo da smo pojeli pizzu u nekoj pizzeriji.

No drago mi je ipak da smo prošli i to iskustvo. Inače bih cijeli život oblijetala oko te kutije i mislila da se unutra krije fantazija koja može biti samo san, ali ne i java. sretan

p.s. Sjeća li se netko jedne sadržajno slične manje kutijice od pred jedno 20-ak godina u kojoj je bio neki posebni umak za pizzu? Ne znam je li prozivod bio od Kolinske ili nekog drugog, ali taj je paket bio jeftiniji, a pizza s tim sastojcima bila bi baš fina. Možda nas je i sjećanje na njega prevarilo, jer ako je to bilo dobro, očekivanje da Barillina kutijica bolja nametalo se samo po sebi (to se samo malo tješim da nismo ispali bedaci sretan).

- 12:20 - Što ti misliš? (p.s. ne štedi na riječima :)) (26) - Komentari On/Off - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

"Ja u ljubav vjerujem"