08.07.2006., subota

Ljetna shema

Ljeto je došlo, vrijeme godišnjih odmora, repriza na svim televizijama, ljetnih vrućina koje se izmjenjuju s periodima kada čujemo one tragi-generalizacijske izjave tipa "ljeta više nisu ista" kao da i prije 100 ili 200 godina ljeti nikad nije pala kiša ili kao da i prije nisu postojala više ili manje kišna ljeta. Uglavnom, na vidiku je period gotovo revolucionarnih promjena stila življenja. S obzirom na to, (opet) mi neke stvari nisu jasne.

Primjetili ste da se negdje u svibnju ili lipnju u medijima počinje intenzivno pojavljivati ona "više cvijeća, manje smeća"? Poruka je naravno korisna i pozitivna, ali meni skoro redovito digne tlak. Jer nije mi jasno zašto nama turisti moraju biti razlog da bismo htjeli čišću Hrvatsku. Ispada da nije toliko bitno kakvi smo u jesen i zimu, jer tada nemamo goste, ali je strašno bitno da se "uredimo" kada nam netko dolazi. S tim u vezi je i ona "nasmiješi se". Sjeća li se netko sugestije ne znam više kojeg političkog lika tamo nekog vremena kada je taj (ili ta, mislim da je i Pave spominjala mlade i lijepe konobarice kao "preduvjet" turističkog uspjeha) rekao da turisti vole vidjeti nasmiješene i vedre ljude? Ne bi li bilo koje političko vodstvo trebalo željeti vedre ljude u svojoj zemlji tijekom cijele godine? A ne u medijima davati gotovo kretenoidne izjave koje podrazumijevaju da s umjetno-lažnim smiješkom hodamo okolo pokazujući Njemcima, Talijanima, Slovencima ... kako smo sretan narod. Vrhunac ljudske gluposti koju pamtim je ona iz vremena kada su se u Karlovcu stvarale strašne gužve i kada se savjetovalo i Karlovčanima i drugima iz turističkih mjesta ili mjesta koja su bila "tranzitnog tipa" da izbjegavaju izlaske u to vrijeme kako bi smanjili gužvu? O Bože, naravno da će svatko sam prosuditi kada će si uštedjeti vrijeme izbjegavajući kolonu, ali da se netko drzne savjetovati nam da budemo doma dok netko s kopna ne stigne na more???

Drugo što me smeta je priča u kojoj ljudi iz neznanja ili nedovoljnog promišljanja turizam doživljavaju kao izvor tolike zarade u kojoj Hrvati gotovo da ništa drugo i ne trebaju raditi. Zaboravljaju pri tom da je kod nas 2-3 mjeseca intenzivnijega sunca i topline i da ni Austrijanci ni Mađari neće masovno dolaziti na Jadran niti bilo gdje drugdje u Hrvatsku da bi imali ono što imaju doma. Zašto neki konačno ne shvate da Hrvatska nije Havajsko otočje? I da k tome ima drugih oblika privređivanja? Osim toga, tu je i ona pojava pohlepe koja se ogleda u želji da neki "poduzetnici" u par tjedana toliko zarade da cijelu godinu ne moraju raditi ništa. A pri tom daju uslugu tipa "2x2 sobice" u koju nakrcaju "rodbinu" zaobilazeći u širokom luku sve poreze.

Posebna priča su mjesta poput Zrća. Može li mi netko objasniti što bi trebala značiti ta "in" mjesta raskalašenog življenja u kojima se pod krinkom zabave nastoji opravdati sve ono što u zabavu ne bi trebalo spadati? Netko će reći da je seks zabava. Dobro, stvar izbora. Ali ako je nekome zabavno skidanje gaća pod utjecajem alkohola i koječega drugoga pred strancem kojega vidiš prvi, a vjerovatno i zadnji put zabavno, onda ne bi trebalo zaboraviti da je upravo to model koji upijaju i svi oni 14 ili 15-godišnjaci koji iz djece prelaze u odrasle i koji upravo na taj način dobivaju signal iz kojeg će pročitati i upiti ono što im se nudi. Osim toga, način na koji se ženska tijela tamo nude kao komadi mesa spadaju u nešto što je daleko od liberalnosti i neke "slobode" izričaja osobnosti. Zato mi je krajnje nejasno što bi trebala značiti ta stalna i u medijima sveprisutna kategorizacija ljeta u kojoj se opravdava i neko ne samo slobodnije nego i preslobodno ponašanje. Znači li to da si ljeti smijemo dopustiti potpuno odsustvo mozga? Jasno da svatko bira svoj način življenja, ali djeci i mladima nuditi model po kojem bi ljeto trebalo biti godišnje doba u kojem je sve dozvoljeno ne čini mi se nekim osobitno pametnim načinom edukacije.

Tradicionalno (eh, baš mogu donositi zaključke na temelju drugog ljeta na blogu Image Hosted by ImageShack.us) i ovdje će pretpostavljam nastati pravo zatišje, jer će se mnogi blogeri raspršiti po cijeloj Lijepoj našoj. Svima, i onima koji odu na odmor i oni koji ostanu doma, želim puno nelažnih osmijeha - usput, evo vam jedan Image Hosted by ImageShack.us, i naravno prave ljubavi. Onima koji odlaze raditi, uspješno skupljanje kunica u kojima će uživati u ostatku godine. Image Hosted by ImageShack.us U svakom slučaju, život postoji i kad nije ljeto. Jednako lijep i ništa manje interesantan.

- 13:48 - Što ti misliš? (p.s. ne štedi na riječima :)) (52) - Komentari On/Off - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

"Ja u ljubav vjerujem"