parliament

subota, 04.03.2006.

Da, to sam ja

Sakib je sluzio vojsku u Sloveniji za vrijeme kratkog rata, a to je za njega bilo prilicno traumaticno iskustvo. Kad se je rat prosirio na ostale dijelove bivse drzave otisao je u Njemacku. U Njemackoj je otkrio da je zarobljen u svom muskom tijelu. Dvije godine je isao na hormonalnu terapiju, narasle su mu sise. Od brade zeleno lice je prekrivao debelim slojem pudera. Izgledao je kao zena. Vec su bili napravljeni i termini za transseksualnu operaciju. Kada je njegov otac saznao za probleme svoga sina, dosao je po njega, vratio ga u Bosnu i pokusao od Sakiba ponovno napraviti covjeka. Posto je otac bio lijecnik, zapoceo je nad Sakibom provoditi testosteronsku terapiju i voditi ga najboljim bosanskim neuropsihijatrima. Sakib je osisao svoju lijepu dugu kosu i poceo ubrzo, manje-vise, liciti na mladica. Posljednja vijest koju imam je da je Sakib ponovno dosao u Njemacku i da studira medicinu. Da li se u medjuvremenu opet osjeca vise kao Sakiba nije mi poznato.
Michaela Linder je nekad bio gradonacelnik opcine Quellendorf u Saksenanhaltu i otac dvoje djece.1998. je otkrio zensku stranu u sebi, obukao zeninu odjecu i stavio make up, postao nepozeljan u opcini i morao se bez obitelji preseliti u Berlin. Izmedju izbora da promjeni spol i bude odstranjen iz drustva ili da ne uradi nista i otudji se od samog sebe, odabrao je prvu varijantu.
U Njemackoj se transseksualci, nakon zapocetih terapija, moraju oblaciti, ponasati i u javnosti predstavljati kao zene, nakon cega psihoterapeut moze potvrditi svrsishodnost promjene spola. Osim niza visokorizicnih operacija, transseksualci su citav zivot podvrgnuti hormonalnim terapijama koje osim opcih zdravstvenih rizika nose i opasnost po psihicko zdravlje pacijenta. U praksi se pokazalo da muskarci koji postaju zene imaju manje psihickih i integracijskih problema nego transseksualke. Zene, pa i one koje se osjecaju muskarcima, imaju veliku kolicinu estrogena u svom tijelu koji diktira njihovu tipicnu zensku stranu. Nakon veoma komplicirane operacije promjene spola (gdje se najcesce uzima komad nadkoljenicnog misica za umjetni penis) imaja veoma cesto probleme da se kao muskarci integriraju u drustvo i da konflikte u koje upadaju rjesavaju poput muskaraca. U Minhenu nije rijetka vijest da se transseksualka bacila sa olimpijskog tornja ili da je kao psihicki rastrojena osoba zavrsila u nekoj od psihijatrijskih ustanova. Hrabrost i snaga ljudi koji su spremni promijeniti spol, suociti se sa rizicima, stati pred ljude i reci: “Da, to sam ja i nije me briga sto mislite o meni”, je u svakom slucaju za divljenje.



Antony (And The Johnsons):
"My lady´s story is one of annihilation/
My lady´s story is one of breastamputation"

04.03.2006. u 23:07 • 1 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

< ožujak, 2006 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv