Objavljeno: petak, 20.04.2007.

Timothy Leary-Legend of a Mind

evo, kako ja jednostavno obožavan sve vezano u 60-te, 70-te, doba psihodelije, malo ću se osvrnuti na osobu za koju ne zna baš mnogo ljudi. Timothy Leary, LSD guru, bavio se proučavanjem djelovanja LSD-a i ostalih halucinogenih droga...ali sad neću pisati o LSD-u i Learyu kao osobi koja se time bavila, nego o Learyu kao o osobi koja govori o kvantnoj psihologiji, jednoj od 13 underground religija, religija budućnosti.
pa ću eto kopirat jedan zanimljiv tekst za one koje to zanima.

Timothy Leary i kvantna psihologija

Timothy Leary je osobito poznat kao guru šezdesetih, hipija i LSD-a. Ali tek desetljeće kasnije on je, između bijega i zatvora, razradio sustav koji će ga učiniti jednim od najutjecajnijih likova digitalne kulture.
Prema Learyju, ljudski mozak u svojem razvitku prolazi osam stadija ili krugova.

Mi posjedujemo prva četiri, koji se nazivaju zemaljskima ili larvalnima, a obilježava ih dvojnost. Prvi krug definira strategije (približavanje/izbjegavanje), drugi emocionalni život (volim/ne volim), treći intelektualne sposobnosti (točno/netočno), a posljednji moralno značenje (dobro/loše). Ostale razine moraju se razviti u budućnosti, a podrazumijevaju post-čovjeka, oslobođenog zemaljske privlačnosti i dualističkog pristupa. Na primjer, peti je krug hedonistički, a omogućava snalaženje u svim uvjetima, oslobađajući krugove užitka u mozgu. Šesti, neurološki, oslobađa inteligenciju pravocrtnog razmišljanja i potiče je na iskušavanje složene višedimenzionalne mreže s beskonačnim brojem mogućih sinaptičkih veza. Sedma razina približava se biološkoj inteligenciji DNK-a. Napokon, posljednja razina odgovara kvantnoj svijesti, s onu stranu samoga tijela i prostornosti.
TEHNIKE: Svakome krugu odgovara posebna psihodelična droga. Alkohol nas dovodi na drugu razinu, heroin u prvi krug. Hašiš nam služi kao propusnica za peti krug, a LSD nas uvodi u šesti. Svakome od ovih stupnjeva odgovara po jedna tehnologija. U krug koji pripada hipijima ulaze još televizija, ploče, hedonistički masovni mediji. Šesti se krug odnosi na Internet i njegov hipertekst s bezbrojnim ograncima. Djeca sedmoga kruga izravno će djelovati na svoju DNK zahvaljujući genskim drogama. Napokon, na razini atoma, nano ili još bolje piko-tehnolozi igrat će se sa sićušnim lego-djelićima veličine atoma, odnosno elementarnih čestica.
POZICIJA: Leary je tvrdio kako je ljudsko biće predodređeno da istraži beskrajni prostor i da će smrt uskoro biti samo uspomena. Možemo ga stoga smatrati pretečom futurista kao što su transhumanisti ili ekstropičari. Izgleda da je Leary u svojih osam krugova vidio tek zgodnu metaforu kojom se mogu opisati suvremena politička, tehnološka i psihološka previranja. Tijekom osamdesetih godina rijetko se pozivao na njih.
No, drugi pisci, poput Roberta Antona Wilsona, koautora Illuminatusa i evanđelista diskordijanaca, često su Learyjeve krugove razmatrali u svojim djelima. Teorija osam krugova danas se smatra osnovnom popudbinom cyber kulture. Na području kontrakulture, Timothy Leary zauzima gotovo središnje mjesto. On je povezan s gotovo svim ovdje prikazanim ideologijama, ako već nije njihov začetnik.


i jedan Leary slideshow:



do idućeg posta...

- 21:57 - Reci nešto pametno, daj komentar... (16) - Pljuni na papir - #

Objavljeno: petak, 13.04.2007.

strange things happens...

da, čudne se stvari događaju, npr. ja pišem post.....yes
ustvari neću sad pisat ništa, samo se javljan, ali možda ipak sutra preuredin ovaj post i napišen par novosti.party....možda....
došla san s ekskurzije, crknuta san i iden ća........odavde.......
pa se možda javin neki drugi put......


ciao
thumbup

p.s.-kako su mi ovi smajlići glupi, djeluju tako depresivno, bacaju u depresiju.....cool rolleyes yes mad dead lud
wave

- 22:43 - Reci nešto pametno, daj komentar... (6) - Pljuni na papir - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.