Anti - Corruption Program Croatia

subota, 12.02.2011.

Pošteno suđenje za Ivu Josipovića (drugi dio)

POŠTENO SUĐENJE ZA IVU JOSIPOVIĆA (DRUGI DIO)
Pollitika.com by Papar

Četiri činjenice:

1. RH na telekomunikacijske usluge troši dvostruko veći udio BDP-a od EU i ima dvostruko manji telekom promet po stanovniku od EU. Telekom promet u EU se svakih 18 mjeseci udvostručuje.

2. Regulator tržišta HAKOM praktično zabranjuje smanjenje cijena i nove usluge većeg kapaciteta.

3. Najveći pružatelji usluga T-HT i VIP imaju najveću operativnu dobit u Europi.

4. Tri najveća alternativna operatora i nakon šest godina posluju s gubicima i trenutno imaju obaveze koje premašuju dvije milijarde kuna. Godišnje im obaveze rastu 7%.

Ukratko stanje je katastrofalno, uništava konkurentnost hrvatskog gospodarstva, pogubno djeluje na sve segmente društva posebno na školstvo i visoko obrazovanje. Dakle katastrofalne posljedice na gospodarstvo trenutno, kratkoročno i dugoročno. Osim što je stanje katastrofalno jasno je da postojeći uvijeti određuju da će stanje biti još gore.

Do stanja koje opisuju ove četriri činjenice nismo došli nekom malom nepravilonšću nego desetogodišnjim radom kojim je sve što je moglo biti napravljeno naopako tako i napravljeno.

Do ovog stanja nije se moglo doći bez visokog političkog pokroviteljstva nad djelatnostima koje su dovele do tog stanja.
U svojim blogovima na portalu Pollitika.com iznio sam svoju sumnju da štafetu političkog pokroviteljstva nad djelatnostima koje su dovele do ovog stanja trenutno drži predsjednik Republike Hrvatske Dr.Sc. Ivo Josipović (u daljnjem tekstu Predsjednik).

Djelatnosti koje su dovele do ove katastrofe podijelio sam u dvije osnovne skupine:

1. Korupcija na najvišoj političkoj razini
2. Pranje novca


O svemu tome sam detaljno pisao na ovom portalu . Osim na ovom portalu svoja uvjerenja sam artikulirao i kroz kaznene prijave.

Gordijski čvor opisan kroz četiri činjenice nemoguće je razmrsiti. Taj čvor, tu spiralu nekonkurentnosti, koja vodi čitavo gospodarstvo u provaliju, treba presjeći. Presjeći se može samo uz dva sredstva:

1. Konzumacijom kaznenog prava
2. Kompetentnim gospodarenjem resursima


Obračun s gospodarskim kriminalom je conditio sine qua non gospodarskom oporavku. Nemoguć je novi početak i novi zamah gospodarstva kojeg predvode perjanice gospodarskog kriminala. Predsjednikovo promoviranje tog projekta je prema mom shvaćanju ruganje zdravom razumu.

Ustavne ovlasti Predsjednika su jasne. Formiranje gospodarskog savjeta ima funkciju političke poruke. Koja politička poruka se daje imenovanjem čovjeka za kojeg je Predsjednikov prethodnik jasno i nedvosmisleno rekao „da je Ivica Mudrinić kriminalac koji bi u svakoj drugoj zemlji već odavno završio u zatvoru“?

Ponovimo , Predsjedniku je 22. veljače 2010. godine preporučeno s povratnicom uručena Pritužba radi imenovanja Ivice Mudrinića u gospodarski savijet.

Pritužba je upućena jer je to imenovanje u potpunoj suprotnosti s obećanjima iz pisma kojeg je Predsjednik u svojoj namjeri da pobjedi na predsjedničkim izborima poslao na nekoliko stotina tisuća domaćinstava pozivajući građane da glasaju za njega. No osim što je taj postupak Predsjednika u suprotnosti s napisanim obećanjima, glavni razlog Pritužbe je bilo moje uvjerenje da će to imenovanje biti jasna politička poruka da nema političke volje da se obračuna s gospodarskim kriminalom u telekom sektoru.

Pritužba Predsjedniku je upućena temeljem članka 46. Ustava RH. Pritužba je zaprimljena pod brojem KLASA:050-02/10-11/10; UR.BROJ:71-01/2-10-02. Pritužba je obrazložena na 13 stranica te su priloženi dokazi za navode.

Predsjednik do dana današnjeg nije odgovorio na Pritužbu. Članak 5. Ustava RH jasno određuje da se svi pa i Predsjednik moraju pridržavati Ustava.

Predsjedniku su u svezi istog postupka upućen novinarski dopis s listom pitanja. Predsjednik se nije očitovao niti nakon brojnih požurnica.

Dakle glavno uvjerenje i moje pritužbe i mojih blogova u kojima se spominje Predsjednik je da Predsjednik svojim postupkom daje jasnu političku poruku da nema političke volje da se pravosuđe obračuna s gospodarskim kriminalom u telekom sektoru.

Mi ovdje sada ne možemo i nećemo suditi Predsjedniku zbog tog postupka. Također zdravo rezoniranje upućuje da je nemoguće danas pokrenuti kazneni postupak protiv Predsjednika jer ako može dati političku poruku da se zaštiti nekog drugog valjda može dati istu takvu poruku u vlastitu korist.

Ono što možemo učiniti ovdje je javno potpuno transparentno utvrditi neke indicije bez namjere da ovdje sudimo.

U ovom blogu koncentrirati ćemo se samo na jednu jedinu indiciju koja će u konačnici voditi do zatvorenog kruga indicija, koji će uz dokaze biti sastavni dio moguće kaznene prijave koja bi jednoga dana mogla biti predana. Iz poštovanja prema instituciji Predsjednika predati ću je samo ako budem uvjeren da je već u prijavi ispunjeno „in dubio pro reo“.

Za utvrđivanje te jedne jedine indicije, što je namjera ovog bloga, udaljiti ćemo se od složenih kaznenih dijela te se fokusirati na jedno jedino lako dokazivo.

Čitateljima portala Pollitika.com nije promakla činjenica da sam protiv člana uprave T-HT-a podnio kaznenu prijavu radi počinjenja kaznenog djela utaje poreza i drugih davanja članak 286. stavak 1 i 2. Kaznenog zakona.

Prema mojim navodima član uprave T-HT-a počinio je kazneno djelo iz članka 286. stavak 1.i 2. na način da nije prijavio prebivalište u mjestu stvarnog prebivanja u gradu Zagrebu na adresi Dobri Dol 40 već je lažno prijavio prebivalište na adresi Mate Žigrovića 14 u Svetom Ivanu Zelini.

Prema mojim uvjerenjima nije upitno da li će se postupiti po ovoj kaznenoj prijavi već kada će to biti.

Vjerujem da ste svi upoznati s činjenicom da je kaznena prijava za isto djelo predana i protiv Tomislava Dragičevića. Njemu je nedavno blokirana imovina u kaznenom postupku koji se vodi zbog te kaznene prijave.

Za razliku od Dragičevića koji nema nekretninu na području Zagreba već živi u kući svoje punice, prijavljeni član uprave T-HT-a ima četverosobni stan u suvlasništvu sa suprugom u Zagrebu. Dakle po mnogo čemu kaznenu prijavu protiv člana uprave T-HT-a jednostavnije je za riješiti.

Brojne su izjave dane kako se kazneni postupci protiv Dragičevića nisu mogli pokrenuti dok je Dragičević uživao političku zaštitu bivšeg predsjednika Stipe Mesića.

U Globusu Mesić doslovno tvrdi da je kazneni progon Dragičevića udar na njega osobno. Može li biti konkretniji dokaz da je s predsjedničkog položaja moguće dati jasnu i nedvosmislenu političku poruku da nema kaznenog progona za određene ljude i određena područja.

No ne samo da se nisu vodili kazneni postupci. Postojali su znatni ustupci i u području građanskog prava.

Čitateljima portala Pollitika.com poznat je slučaj „Tonči Majica“. On je smijenjeni sudac Prekršajnog suda u Sisku, koji tvrdi da je smijenjen jer je osudio Rafineriju nafte u Sisku zbog zagađenja zraka.

Ovo je analogija, no vratimo se na indiciju.

Dakle uvjeren sam da će se jednog dana postupiti po mojoj kaznenoj prijavi, ali ističem da nije svejedno kada.

Naime još 2000. godine HT je morao prema odluci o dodjeli koncesije započeti s uslugama širokopojasnog intereneta za građanstvo. HT je s tim uslugama kasnio četiri godine, a i kada je počeo, počeo je sa znatno manjim kapacitetom od onoga kojeg je prema odluci o dodjeli koncesije bio dužan. Što znaći četiri godine u razvoji nekog gospodarstva. To je nečija srednja škola ili nečiji studij. To su dugoročno štetne posljedice na sve segmente hrvatskog društva. Ne samo na gospodarstvo.

No ono na što želim posebno ovdje skrenuti pažnju jest činjenica da upravo tom članu uprave koji je prijavljen mojom kaznenom prijavom istjeće mandat člana uprave za mjesec dana.

Nepostupanjem po kaznenoj prijavi u tom razdoblju otvara se izgledna opcija da se mandat produlji na još jedno razdoblje. U tom slučaju taj član uprave dobiva još jedan ugovor, eventualu otpremninu, a što dobivaju oni koji su mu to omogućili? Oni su kupili šutnju tog člana uprave.

Kao potvrda ovoj indiciji ide opet analogija.

13.01.2009. Mudrinić je javno kroz medije progovorio o svojoj namjeri da uđe u Sanaderovu Vladu. U telekom krugovima nije nepoznata činjenica da mu je tada isticao mandat i da je naokolo tražio novu poziciju. U HDZ-u ga nisu htjeli bez obzira na činjenicu da je izašao u susret Vladi HT-ovom kupnjom državnih obveznica. Nije si uspio kupiti mjesto podpredsjednika Vlade te su iz HDZ-a čak poručili: "HDZ nikada nije ozbiljno razmatrao dovođenje Mudrinića na položaj potpredsjednika hrvatske vlade, nego je on sam takve informacije plasirao u javnost".

1.03.2009. na sjednici ekonomskog vijeća dolazi do prvog javnog sukoba tadašnjeg premijera i Mudrinića kada mu je Sanader javno poručio: „ lako je tuđim k.. gloginje tući“.

10.06.2009. Mudrinić više nije član ekonomskog vijeća. Dakle čak i onaj omraženi Ivo koji sada čeka pravdu u pritvoru se jasno odrekao Mudrinića.

Mudrinić je u tom trenutku bio potpuno otpisan bez ikakvog političkog pokroviteljstva. Ivo Sanader ga je otpilio, a tadašnji predsjednik Stjepan Mesić je za njega javno izjavio:“ da je ovaj kriminalac koji bi u svakoj drugoj zemlji već odavno završio u zatvoru“.

Međutim otpisanog Mudrinića u igru ponovno vraća Predsjednik Ivo Josipović. Nakon toga Mudriniću je mandat produljen za još tri godine.

Kao podnositelj kaznenih prijava koje se odnose na gospodarski kriminal u telekom sektoru, i građanin koji vodi građanske parnice protiv HT-a jako dobro znam koji „status“ su ti postupci dobili u trenutku kada je Mudrinić izgubio podršku najviše politike. Također jako dobro znam kakav obrat se dogodio kada je pokroviteljstvo nad Balkanskom Telekom Mafijom preuzeo Ivo Josipović kroz nedvosmislene političke poruke.

Protuargument svima koji žele braniti Predsjednika na način da institucije trebaju raditi svoj posao i koji će se pozivati na trodiobu vlasti je izjava samog Predsjednika. Naime Predsjednik je u svom pozivu da izađemo na izbore i damo svoj glas upravo njemu napisao doslovno da poziva sve nas koji se kao i on ne mirimo s činjenicom da su kriminal i korupcija sastavni dio našeg pravosuđa.

Tu tvrdnju Predsjednik je napisao, ovjerio potpisom i poslao na adrese stotina tisuća građana.

U seriji blogova koja mora uslijediti pokušati ću kroz dokaze i zatvorene krugove indicija, dakle argumentima, razriješiti i svoju dvojbu da li je Ivo Josipović zametak jednog posve novog, neusporedivo sofisticiranijeg oblika političke korupcije. Najveći doprinos razrješenju te dvojbe biti će postupci Predsjednika.

Potencijal Predsjednikovih postupaka je ekvivalentan snazi da se raskrinka jedan od najvećih mitova suvremene političke scene.

Razumijem sve one koji su šokirani mojim navodima poput Plavog Patuljka kojima nedostaju pozitivci na političkoj sceni. Ne nedostaju pozitivci samo Plavom Patuljku. Stvarna namjera i potencijal ovog bloga je u otvorenoj opciji pozitivnog šoka.

Papar


Prethodni blogovi na istu temu:

DORH mi želi oduzeti računalo zbog bloga o Josipoviću
Hrvatski Telekom, kaznena prijava, član uprave
Pošteno suđenje za Ivu Josipovića
Balkanska Telekom Mafija pred istragom
Josipović i udar na ustavno-pravni poredak
Ivo Josipović, Mudrinić, HUP, Varšavska, spletkaroši i prevaranti
Ivo Josipović poslijednji Šuškov prijatelj


- 08:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>