Anti - Corruption Program Croatia

ponedjeljak, 06.12.2010.

Karamarko na platnom spisku Balkanske Telekom Mafije

KARAMARKO NA PLATNOM SPISKU
BALKANSKE TELEKOM MAFIJE

Pollitika.com by Papar

U seriji dnevnika opisao sam poražavajući utjecaj Balkanske Telekom Mafije na konkurentnost hrvatskog gospodarstva. Opisao sam dvije najvažnije faze djelovanja Balkanske Telekom Mafije; prva od 2000.-2004. koju je obilježila korupcija na najvišoj državnoj razini i druga 2004.-na dalje koju obilježava pranje novca kroz telekom projekte.

Također opisano je kako se Balkanska Telekom Mafija tako dugo održala zbog korupcije u medijima i sudstvu, te zbog pokroviteljstva visoke politike u ovom trenutku od strane predsjednika Ive Josipovića.

Tema koju nisam obradio, i na koju nije održana šira društvena rasprava, je financiranje trgovačkih društava ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka od strane Balkanske Telekom Mafije.

Ova tema je tim više aktualna jer je DORH zatražio od MUP-a da prikupi informacije temeljem mojih kaznenih prijava protiv Balkanske Telekom Mafije.


Ministar unitarnjih poslova Tomislav Karamarko 35% je vlasnik, trgovačkog društva Doron net d.o.o. iz Zagreba sa sjedištem na adresi Slavonska avenija 26/9. Trgovačko društvo se bavi mjerenjem neionizirajućeg elektromagnetskog zraćenja. To trgovačko društvo s telekom operatorima u RH odrađuje svake godine milijunske poslove.

Tomislav Karamarko svoja upravljačka prava nad tom tvrtkom predao je odvjetničkom uredu Bukovac što znaći da će tek nakon što prestne obavljati ovu službu moći uživati u dobiti Doron neta koja se sada ostvaruje. Odličan tekst na tu temu odradio je Ivica Đikić u Feralu.

Za obavljanje ove djelatnosti potrebno je imati laboratorij opremljen sofisticiranim mjernim uređajima. Potom je potrebno ishoditi dozvole za obavljanje djelatnosti te plaćati naknade državi.

Kao stručnjaku za navedeno područje meni je jasno o kakvom se tu „poslu“ radi, a vjerujem da će i laicima sinuti nakon slijedećih podataka.

U Republici Hrvatskoj postoje samo dva društva koja se bave navedenom djelatnošću . Jedno je KONČAR - Institut za elektrotehniku d.d. Laboratorij za elektromagnetsku kompatibilnost i RFS, Zagreb, Fallerovo šetalište 22v i drugo je Karamarkov Doron net. Za one koje će ići provjeravati popis napomena da ne gledaju društva koja mogu mjeriti frekvencijski pojas od 50Hz nego samo do 3GHz.

Također ovog ljeta dobili smo i Zakon o neionizirajućem zračenju (NN91/10). Tako da sada telekom operatori imaju i zakonsku obavezu raditi s firmom u vlasništvu ministra. Dok za ionizirajuće zračenje postoje strogi uvijeti da društvo mora imati zaposlenike s radnim iskustvom od barem 5 godina i da moraju biti recimo diplomirani inženjeri fizike, ovdje takvih uvijeta nema.

Pored ta dva društva potreban laboratorij ima i Fakultet elektrotehnike i računarstva, Zavod za visokofrekventnu tehniku. FER se neko vrijeme i bavio tim poslom, ali je prestao jer za njega od jednom nekim čudom nije bilo posla pa im se nije isplatilo plaćati naknade državi.

Dakle to je bilo otprilike ovako. Profesor povijesti Tomislav Karamarko imao je poduzetničku ideju, da riskira hrpu love da nabavi skupocjeni instrumentarij, za korištenje kojega mu treba neka struka s kojom se tijekom svog školovanja nikada nije susreo, te mu posao možda uspije ako iz njega uspije istisnuti Fakultet koji predaje tu struku.

Tako je to bilo, jer kako bi drugačije moglo biti u zemlji crnih fondova gdje se lova izvalči iz kompanija, a onda potkupljuje sve živo.

Pred ovakvim ministrom strepi sada Balkanska Telekom Mafija. Od njegovih istraga nema za njih mirnog sna. Evo ja jedva čekam da vidim rezultate MUP-a i DORH-a. A jedva čekaju i u Washingtonu u U.S. Government Advocacy Centru s kojima sam još 2004. godine potpisao ugovor o pomoći. Čije kondicije još nisam konzumirao. Ali im redovito dostavljam sva rješenja. Iz svih postupaka. I čitaju ljudi. Čim pošaljem postave upite. I misle da je nešto krivo prevedeno. Recimo Josipovićev predmet KLASA:050-02/10-11/10; UR.BROJ:71-01/2-10-02.

Vrijedne čitače ovog dnevnika upućujem na primjer jedne kaznene prijave.

I znam da iako je Mudrinić potkupio sve živo, da će Karamarko da mu karamajku.

Je li tako da hoćeš Karamarko?

Dakle skoro sam zaboravio. Društveno korisna rasprava trebali bi dati odgovor na pitanje hoće li Karamarko Mudriniću da karam....?

Društvena rasprava vodi se na stranici Pollitika.com
- 10:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>