Anti - Corruption Program Croatia

petak, 15.10.2010.

Balkanska Telekom Mafija Pred Istragom

BALKANSKA TELEKOM MAFIJA PRED ISTRAGOM

(Spominju se: Ivica Mudrinić, Slavko Linić, Ivo ali Josipović, Goranko Fižulić, Borislav Škegro i još mnogi drugi...)

14.10.2010. informiran sam o stanju mojih kaznenih prijava. 29.09.2010. (dan nakon gostovanja na OTV-u) konačno je pokrenut postupak slanjem zahtjeva PU Zagrebačkoj Odjelu gospodarskog kriminaliteta (hvala svima na podršci projektu).

Precizno; Županijsko državno odvjetništvo, provodi predistražne radnje. PU Zagrebačka Odjel gospodarskog kriminaliteta prvodi izvide saslušanjem osumnjičenika i svjedoka, a osumnjičenici su iz redova članova uprava telekomunikacijskih kompanija i Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije. USKOK je kaznena djela iz prijave UK-216/07 (papar.blog.hr) razdvojio u više predmeta i djela pod uskočkim brojem KR-US-43/09 13. svibnja 2010. proslijedio na daljni nadležni postupak ŽDO u Zagrebu. ŽDO u Zagrebu vodi kazneni predmet zbog kaznenog djela iz čl. 337 st 1. i 4. Kaznenog zakona. Zamjenica županijskog državnog odvjetnika od 2. lipnja 2010. omogućila mi je kao podnositelju kaznene prijave i oštećeniku neometani uvid u spis.

Osumnjičenici su osumnjičeni da su Republiku Hrvatsku oštetili za iznos od nekoliko stotina milijuna pa do nekoliko milijardi kuna.

O sprezi Balkanske Mafije i Deutsche Telekoma detaljno sam javno progovorio u emisiji OTV-a „Bujica“ 28. rujna 2010. Polusatnu emisiju u tri nastavka je moguće pogledati na slijedećim linkovima:

Youtube:Deutsche Telekom, Balkanska Mafija, Ivica Mudrinić i Ivo Josipović (1/3)
Youtube:Deutsche Telekom, Balkanska Mafija, Ivica Mudrinić i Ivo Josipović (2/3)
Youtube:Deutsche Telekom, Balkanska Mafija, Ivica Mudrinić i Ivo Josipović (3/3)

Povod emisiji je bio početak istrage koja se u Njemačkoj vodi protiv uprave Deutsche Telekoma zbog korupcije na Balkanu. Podsjetimo se upravu DT-a terete da je prilikom privatizacije balkanskih telekom operatora potplatila sve relevantne političke stranke.

Jedan od primjera korupcije koji se razvlači po novinama, ali ne i u hrvatskoj gdje vlada zakon šutnje na tu temu, je makedonski slučaj. Tamo se dvije najveće stranke javno optužuju za mito.

U Hrvatskoj je prva faza privatizacije obavljena u doba HDZ-a. Bila je to zadnja akcija Škegre. 35% dionica HT su prodane Deutsche Telekomu u jesen 1999. godine.

Prema javno dostupnim dokumentima Deutsche Telekomu je bilo onemogućeno steći daljnje dionice u druge dvije faze.

O tome svjedoći i tekst u Vjesniku od 23.03.2000.:

„Sada, kad bi trebao uslijediti nastavak privatizacije HT-a, ponovno se u javnosti otvara pitanje hoće li Deutsche Telekom pokušati steći natpolovičnu većinu u HT-u. Naime, kad je objavljeno da je 35 posto HT-a prodano DT-u, Ivan Mijatović, predsjednik Povjerenstva za privatizaciju HT-a i nadzornog odbora HT-a je na upit hoće li u drugoj fazi privatizacije ponuđene dionice HT-a moći kupiti i Deutsche Telekom, izričito rekao da »to neće biti moguće«. Da je to uistinu tako, Mijatović je potvrdio u razgovoru za Vjesnik.

»Sukladno ugovoru potpisanom između hrvatske Vlade i Deutsche Telekoma, DT neće moći kupovati dionice HT-a izložene javnoj ponudi, pa ni preko trećih osoba«, kaže Mijatović.

Prema njegovim riječima, Povjerenstvo za privatizaciju HT-a ovih se dana sastalo s potpredsjednikom Vlade za gospodarstvo Slavkom Linićem i ministrom gospodarstva Gorankom Fižulićem. Vlada bi u sljedećih nekoliko tjedana trebala donijeti odluku da se krene u pripreme nastavka privatizacije HT-a.

Način privatizacije definiran je Zakonom o privatizaciji HT-a te preostaje samo tehnička provedba.

»Čekamo samo zeleno svjetlo«, kaže Mijatović i dodaje da je to posao koji bi trajao između četiri i šest mjeseci, što znači da će svakako biti okončan još u ovoj godini. Još nije odabrana inozemna burza na koju će izići dionice HT-a, a treba definirati i savjetnika koji će voditi cijelu transakciju.“

U drugom krugu Račanova Vlada prodala je dionice Deutsche Telekomu direktnom pogodbom.

Nakon toga produljili su monopol za još dvije godine.

Potom su odustali od planiranih investicija kojima je bilo predviđeno da HT već 2000. godine ponudi građanima širokopojasni pristup internetu. Srednjoročnim planom razvoja, i Planom poslovanja za 2000. godinu bilo je predviđeno da se izgradi širokopojasna FTTB mreža (optičko vlakno do zgrade) s 500.000 dostupnih domaćinstava. Još 1999. je izvršen natječaj za nabavku telekomunikacijske opreme te su dobivene garancije banaka i kreditna jamstva ponuđača. Dakle sve je bilo spremno. No projekti nisu realizirani. Tek danas se raspravlja o početku izgradnje sustava koji je trebao biti izgrađen prije 10 godina. Kolika je to šteta hrvatskom gospodarstvu i koliko smo zbog toga nekonkurentni suvišno je pisati.

Nakon što se odustalo od izgradnje takvog sustava u okvirima HT postojala je mogućnost da država ipak dobije takav sustav a da ga izgradi netko drugi bez obzira na produljenje monopola jer se monopol nije odnosio na izgradnji infrastrukture za negovorne usluge.

Država je tada dobila izuzetno kvalitetne zahtjeve za dodjelu koncesije. Između ostalih zahtjeva zahtjev je uputio i najveći europski operator u to doba nizozemski UPC.

Račanova vlada dvije godine nije imenovala tijelo koje je trebalo dodijeliti koncesiju. (Idem kronološki ne pišem protiv SDP-a u korist HDZ-a ako je netko pomislio).

Koja je šteta počinjena hrvatskom gospodarstvu suvišno je govoriti. Ciklus sprege visoke politike i DT-a završava negdje smjenom vlasti, ali onda počinje nešto još gore.

Deregulacija nakon 2004. Godine, očekuju se ozbiljni igrači telekom operatori.

Uljeću Projekti: Metronet, Optima, H1 u trenutku kada nisu poznati osnovni parametri biznisa. Dakle svi projekti su startup, bez iskustva, financirani od banaka koje nemaju nikakvog iskustva u tom području. Novce dobivaju u trenutku kada je nemoguće sastaviti poslovni plan jer nedostaju osnovni parametri. Nemoguće je sastaviti poslovni plan. Nije poznat trošak pružanja usluge.

Projekti ne ostvaruju ciljeve ali se i dalje financiraju, glavni igrači su podpredsjednik vlade i ministar financija iz spornog razdoblja kada su nastali tajni računi.

Visoki profit HT-a posljedica je pranja novca jer se nemože nastaviti deregulacija budući je konkurencija u dubiozama pa visokim profitnim marginama na tržištu pokušavaju ostvariti pozitivu bilancu što je nemoguće, ceh plaćaju građani i gospodarstvo.

Balkanska mafija uništila je konkurentnost hrvatskog gospodarstva ali i samu sebe.

Pored toga manipulira se s nakadama za pružanje telekom usluga koje su prihod proračuna pri čemu je država oštećena za stotine milijuna kuna.

Ima li ova Balkanska Telekom Mafija pokroviteljstvo visoke politike i danas. To pitanje sam postavio u nekoliko prijašnjih dnevnika. Jer ako ima, jedina osoba koja im danas može pružiti pokroviteljstvo je Ivo Josipović.

Balkanska Telekom Mafija kontrolira medije i sudstvo. Ja znam koji put sam prešao dok nisam na Vrhovnom sudu pobjedio HT. Znam koliki je još put predamnom jer HT javno poručuje da ne priznaje presudu Vrhovnog suda. Ponašaju se kao Glavaš, a o tome sam izvjestio Ivu Josipovića koji je ukazao čast pripadnicima Balkanske Telekom Mafije imenujući ih u svoj gospodarski savjet o čemu sam opširno već ovdje pisao.

Navesti ću samo jedan primjer što rade na sudovima. Balkanska Telekom Mafija uspjela je nakon presude Vrhovnog suda isposlovati da Županijski sud u Zagrebu tumači kako je presuđeno slijedeće:

1. Da je izvanredni otkaz nezakonit
2. Da nema sudskog raskida ugovora o radu i
3. Da nema povratka na posao.


Takva mogućnost u Zakonu o radu ne postoji. Balkanska Telekomunikacijska Mafija će odgovarati za sva zla koja je počinila bez obzira koliko su financijski pomogli Josipoviću.

Trajati će dulje. Ali svanuti će. Nešto su pijevci u modi. E pa pijetao će svoje otkukurikati a hoće li svanuti nije na njemu da brine o tome.
- 10:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>