Anti - Corruption Program Croatia

četvrtak, 18.10.2007.

Obitelj Mudrinić ukrala 530.000 DEM 1992. godine!!!

Temeljem članka 7. Zakona o pravu na pristup informacijama (NN 172/2003) javnosti se iznose


Činjenice o dosadašnjim prevarama obitelji Ivice Mudrinića


Uvod

Nakon niza neuspješnih poslovnih poduhvata u Kanadi u potrazi za boljom egzistencijom Ivica Mudrinić 1991. godine na poziv Gojka Šuška dolazi u Hrvatsku.

O teškoj materijalnoj situaciji obitelji Mudrinić u Kanadi najbolje svjedoči činjenica da niti otac Ivice Mudrinića, Drago Mudrinić nakon povratka u Hrvatsku nije imao vlastitih sredstava za kupnju smještaja u Domovini već mu je kredit za izgradnju kuće odobrila PBZ, a supruga Ivice Mudrinića, Božica Mudrinić je u Kanadi obiteljski budžet dopunjavala radeći honorarno kao čistaćica.

Dolaskom u Hrvatsku Ivica Mudrinić počinio je niz prevara, obmana i zloupotreba s ciljem nezakonitog stjecanja državne imovine tako da je još u travnju 1995. godine današnji predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić izjavio da je Ivica Mudrinić kriminalac koji bi u svakoj drugoj zemlji već odavno završio u zatvoru.

Stan za 570.000 DEM

Ministarstvo za promet i veze kupilo je 13. travnja 1992. godine od trgovačkog društva „Tempo“ novoizgrađeni peterosobni stan od 203 četvorna metra za 38.273.625 hrvatskih dinara (oko 570.000 DEM).

Šest mjeseci kasnije Ivica Mudrinić je taj isti stan kupio od ministarstva za 40.293 DEM.

Na taj način je Ivica Mudrinić zloupotrebom službenog položaja nezakonito stekao sebi i svojim nasljednicima imovinu vrijednu 530.000 DEM.

Kao povratnik iz Kanade koji nikada nije ostvario niti jednog dana radnog staža u SRH niti je uplaćivao u bilo kakve stambene fondove koji su postojali za vrijeme Socijalističke Republike Hrvatske, Ivica Mudrinić nije imao nikakvih prava ostvariti popust prilikom kupnje stana, te se ovdje očito radi o zloupotrebi službenog položaja.

Ova kaznena djela još više vape za pravednom kaznom ako se uzme u obzir da je među drugim pripadnicima naše dijaspore bilo i takvih koji su podizali kredite kako bi novčano potpomogli Domovini u njenoj borbi protiv agresije.

Priče o patentima

Opravdavajući u javnosti i pred Saborom svoj postupak Ivica Mudrinić u ime obitelji tvrdio je da je Domovini dao na raspolaganje sve svoj znanje, sposobnosti, kao i svoje patente, odnosno da je svoje patente trampio sa Republikom Hrvatskom za cca 530.000 DEM.

Do dana današnjeg nije utvrđen nikakav prihod za Republiku Hrvatsku koji bi došao od patenata Ivice Mudrinića odnosno očito je da se ovdje radi o prevari.

U svim društvima u neizvjesnim, tranzicijskim vremenima stvaraju se uvjeti u kojima pored izvrsnih ljudi na društvenoj ljestvici mogu napredovati i prevaranti, lopovi i luđaci.


Činjenice


• Predsjednik Republike Hrvatske Stipe Mesić je za Ivicu Mudrinića izjavio da je on kriminalac koji bi u svakoj drugoj zemlji već odavno završio u zatvoru.

Dokaz A.1.

Stipe o Mudrinicu Stipe o Mudrinicu


• Ministarstvo za promet i veze kupilo je 13. travnja 1992. godine od trgovačkog društva „Tempo“ novoizgrađeni peterosobni stan od 203 četvorna metra za 38.273.625 hrvatskih dinara (tadašnjih 570.000 DEM).

Šest mjeseci kasnije Ivica Mudrinić je taj isti stan kupio od ministarstva za 40.293 DEM.

Opravdavajući u javnosti i pred Saborom svoj postupak Ivica Mudrinić je tvrdio da je Domovini dao na raspolaganje sve svoj znanje, sposobnosti, kao i svoje patente, odnosno da je svoje patente trampio s Republikom Hrvatskom za cca 530.000 DEM.

26. travnja 1994. godine Ivica Mudrinić javno je, na konferenciji za tisak, izjavio na primjedbe da je opljačkao državu: „Ako sam nekoga oštetio, to nije bila država, već moja obitelj. Sve svoje patente što sam ih imao, besplatno sam stavio na raspolaganje Republici Hrvatskoj, a te stvari koštaju na svjetskom tržištu milijune dolara“, kako je rekao: „toliko o tome koga sam oštetio“.

Iz dokaza je jasno da Ivica Mudrinić iznosi tvrdnje da njegovi projekti i patenti u svijetu vrijede milijune dolara.

Dokazi B.1.-B.4.

Patenti za stan Patenti za stan

Patenti za stan Patenti za stan

• Da je Ivica Mudrinić Republici Hrvatskoj stavio na raspolaganje sve svoje patente u zamjenu za stanarsko pravo izjavio je i Predsjednik Franjo Tuđman na konferenciji za novinare održanoj 9. svibnja 1994. godine.

Dokazi C.1.-C.3.

Franjo o Mudrinicu Franjo o Mudrinicu

Franjo o Mudrinicu

Tvrdnje su prenjeli novinari: Davor Butković, Mladenka Šarić, Dražen Jambrović, Enis Zebić, Olga Ramljak, B.Lopandić, Aleksa Crnjaković, Hloverka Novak Srzić i Sanja Modrić.

Tvrdnje Ivice Mudrinića su potvrdila i dva hrvatska predsjednika Franjo Tuđman i Stipe Mesić.

Dakle devet hrvatskih novinara i dva predsjednika, prenjela su tvrdnje Ivice Mudrinića da je s Republikom Hrvatskom trampio svoje patente za stanarsko pravo nad stanom s garažom.

Pravo na pristup informacijama

U cilju utvrđivanja istine, a da se otkloni svaka sumnja da se ne radi o prevari obitelji Mudrinić, prema Zakonu o pravu na pristup informacijama, zatražen je pristup slijedećoj informaciji:

• da li je od 1992. godine do dana današnjeg utvrđen bilo kakav prihod za Republiku Hrvatsku koji bi došao od patenata i licencnih prava Ivice Mudrinića.


Informacija je 4. lipnja 2007. godine prvo zatražena od Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje jer je to tijelo Sabor definirao kao tijelo javne vlasti dakle na njega se odnosi Zakon i jer je Ivica Mudrinić imenovan za člana vijeća. Dakle postoji zakonska obaveza ustupanja informacije i postoji direktan pristup izvoru informacije.

Budući da Nacionalno vijeće za visoko obrazovanje nije u roku ustupilo informaciju odnosno nije se uopće oglasilo poslana im je 2. srpnja opomena pred tužbu te je informacija zatražena od Ministarstva financija.

Od ministra financija Ivana Šukera zatražena je slijedeća informacija:

• koliko je novaca temeljem patenata i licencnih prava Ivice Mudriniće od 1992. godine do danas uplaćeno u proračun Republike Hrvatske ?

Ministar Ivan Šuker je u roku postupio po zahtjevu te je tražio dodatna postupanja po zahtjevu od Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo.

Budući da rezultat njihove istrage nije utvrdio čega se to obitelj Mudrinić odrekla u interesu RH u zamjenu za 530.000 DEM 30. srpnja 2007. Nacionalnom vijeću za visoko obrazovanje upućen je novi zahtjev:

• Da li bi netko drugo tijelo javne vlasti osim Ministarstva financija i Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo moglo imati podatke o tome koliko je novaca temeljem patenata i licencnih prava Vašeg člana Ivice Mudriniće od 1992. godine do danas uprihodila Republika Hrvatska ?

Nacionalno vijeće pod predsjedanjem Prof. Frane Paraća poslalo je odgovor u kojem navodi da ne nadziru niti imaju saznanja gdje se tražena informacija nalazi.

Nacionalnom vijeću je na to rješenje upućena žalba 3. rujna u kojoj se navodi da nacionalno vijeće mora imati saznanja gdje se informacija nalazi jer je Ivica Mudrinić njihov član na što je Nacionalno vijeće odgovorilo da Nacionalno vijeće ne može zahtjevati od svojih i bivših članova da daju informacije o svojim aktivnostima koje nisu direktno vezane uz njihovo članstvo.

Budući da je u upitu vrlo jasno navedeno da je cilj zahtjeva potvrditi ili opovrgnuti sumnje da li se radi o prevari obitelji Mudrinić te da je Ivica Mudrinić upoznat sa zahtjevom, odgovorom i žalbom i da je bio prisutan na sjednici Nacinalnog vijeća kada je Nacionalno vijeće proučilo žalbene navode, opravdano se može zaključiti da je u pitanju prevara obitelji Mudrinić.
- 21:15 - Komentari (20) - Isprintaj - #

Sljedeći mjesec >>