Alokin

petak, 17.08.2007.

1. Osobna iskaznica Kutereva

Kuterevo: selo
Poštanski broj: 53 225
Pozivni broj: 053
Poštanski ured: Otočac
Matični ured: Otočac, K. Zvonimira 8, tel.799 662
Grad: Otočac, K.Zvonimira 8
Županija: Ličko-senjska, Gospić
Država: Republika Hrvatska
Župni ured – vlč. Nikola Komušanac Kuterevo 102, tel. 851 007
Mjesni odbor Kuterevo
Dobrovoljno vatrogasno društvo Kuterevo
Kulturna udruga Karmenica Kuterevo
Velebitska Udruga – Utočište za mlade medvjede Kuterevo 103, tel. 799 222
OŠ 'Zrinskih i Fr.' Otočac - područna škola Kuterevo 94a, tel. 799 170
Trgovački obrt 'Goga' Kuterevo 27 a, tel. 799 078
Obrt 'Ive' Kuterevo 115
'Butina', ugostiteljstvo i trgovina vl.B.D. Kuterevo 21 A, tel. 799 155
Geografska širina: 44°52'15"
Geografska dužina: 15°06'58"
Nadmorska visina: 559 m kod crkve
Broj stanovnika: 634 (prema popisu iz 2001.)
Površina: 26 km 2
Gustoća naseljenosti: 24,38 st./km2
Najviša planina: Senjsko Bilo
Najviši vrh u Senjskom Bilu: Bijeli Kuk 1327 m
Najviši vrh u Kuterevskoj Kosi: Kopanj 867 m
Najviši vrh u Velikoj Kosi, međa s D.Kosinjem Kalčić 969 m

17.08.2007. u 01:58 • 4 KomentaraPrint#

U V O D

U V O D


***
Knjiga ''Kuterevo u prošlosti i sadašnjosti'' nastala je u vrijeme kada su se mnogi Kuterevci probudili iz dugog sna i htjeli, s jedne strane, rasvijetliti prošlost i povijest Kutereva, a s druge, sagledati sadašnje stanje mjesta i njegovih žitelja. To nastojanje nije se odvijalo preko noći, nego je trajalo godinama da bi svoj vrhunac doživjelo danas.

Poseban uzlet uslijedio je nakon stvaranja nove države, ali i nakon uspostave Mjesnog odbora Kuterevo 1993. godine, utemeljenja DVD-a Kuterevo i osnutaka Kulturne udruge ''Karmenica' Kuterevo, Velebitske udruge Kuterevo i društveno-političkih organizacija.

Sazrijelo je razmišljanje da bi glavni nositelj stvaranja, uređivanja i financiranja ove knjige bilo Dobrovoljno vatrogasno društvo 'Kuterevo' potpomognuto svim drugim udrugama, obrtnicima i pojedincima.

O Kuterevu u prošlosti prezentirano je u knjizi onoliko podataka koliko se moglo sakupiti jer se, na žalost, u prošlosti nije mnogo pisalo o ovom mjestu i odgovori na mnoga pitanja i dalje su nepoznati. Ono što se navodilo o Kuterevu i žiteljima bilo je uglavnom usputno spomenuto uz druge teme, posebno u ranijim razdobljima, i to još na stranim jezicima, njemačkom koji je bio službeni jezik Vojne krajine, i latinskom, službenom jeziku Crkve. Dosta je podataka ipak pronađeno i prevedeno, no pretpostavlja se da ih zasigurno ima još neotkrivenih u raznoj literaturi. Primjerice, kuterevski su graničari sudjelovali u ratovima po evropskim zemljama, dakako i ginuli, no financijski je izuzetno zahtjevno doći do podataka koje treba iz Državnog arhiva izvaditi i prevesti. Osim podataka iz literature, u knjigu su ugrađene i mnoge spoznaje do kojih su autori dolazili istraživačkim radom na terenu.

Ovo je prva knjiga u kojoj su mnoge činjenice o Kuterevu i Kuterevcima sakupljene i predstavljene na jednom mjestu. 'Kuterevo u prošlosti i sadašnjosti' sadrži sljedeće teme: Osobna iskaznica Kutereva, Voda i Kuterevo, Povijesni podatci o Kuterevu, Gospodarski i društveni aspekti življenja, Kuterevska Karmenica, Kuterevo danas. Vjerujemo da će takvih pokušaja biti u narednim razdobljima sve više, jer su mladi talentirani stanovnici Kutereva, ili oni podrijetlom iz Kutereva koji žive u mnogim državama svijeta, u sve većoj mogućnosti da dođu do određenih podataka.

'Kuterevo u prošlosti i sadašnjosti' nije namijenjeno samo mještanima Kutereva i članovima DVD-a Kuterevo, već upravo i potomcima iseljenih predaka iz Kutereva kako u Hrvatskoj tako i izvan Hrvatske, kao i svima onima koji žele o Kuterevu i Kuterevcima saznati nešto više.

Vrlo je vjerojatno da se prilikom slaganja i tiskanja teksta potkrala i koja pogrješka, pa molimo dobronamjerne čitatelje i kritičare da svojim znanjem, primjedbama i sugestijama doprinesu njihovu otklanjanju obraćanjem Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Kuterevo ili Mjesnom odboru Kuterevo, kako bi nam pomogli da kod nekog sljedećeg izdanja budemo kvalitetniji.
Nikola Marinić


***

Ideja za pisanje monografije 'Kuterevo u prošlosti i sadašnjosti' rodila se nakon uspješno ostvarenog projekta – utemeljenja i izgradnje Vatrogasnog doma u Kuterevu kao stjecišta svega društvenog dobra u mjestu u kojem živimo. Nastala je u želji da generacijama mladosti u vremenu koje dolazi ostavimo nekakvu pisanu riječ kako ne bi nadolazeći dani učinili svoje i prepustili sve zaboravu. Oslikava život u živopisnom kraju u kojem sam proveo djetinjstvo i veliki dio radnog života promatrajući trnoviti put i vrijeme patnje ovoga naroda. Škrtost pisane riječi prema ovome mjestu jednostavno se ne može dozvoliti. Prirodno je da svaki čovjek osjeća ljubav prema svome rodnom mjestu i da se kod svakog pojavljuje radoznalost o povijesnom razvoju i kulturi, običajima, gospodarskim i drugim životnim prilikama. Ta ljubav i radoznalost potaknuli su me da se uključim u izradu monografije o Kuterevu.

Ona nije individualno autorsko djelo, već rad većeg broja sudionika koji su uložili mnogo truda u postizanje zajedničkog cilja u izdavanju te prve Monografije koja otima od zaborava. Za njeno pisanje bila su potrebna opsežna istraživanja, poglavito o prvim doseljenicima, organiziranju načina života, razvoju crkve i groblja te razvoju školstva. Cilj monografije je upoznati s pravom istinom o svim pojedinostima, i to kroz poglavlja Osobna iskaznica Kutereva, Voda i Kuterevo, Povijesni podatci o Kuterevu, Gospodarski i društveni aspekti življenja, Kuterevska Karmenica, Kuterevo danas i DVD Kuterevo. Oskudnost raspoloživih podataka onemogućuje ipak detaljnu obradu svih područja koja su nam ostavljena u nasljeđe.

Ostavimo s tim naslovom budućim generacijama da s povijesne distance na još cjelovitiji način otkrivaju prošlost i sadašnjost najljepšeg mjesta u kojem živimo na području grada Otočca i nama najdraže Ličko-senjske županije.
Ivan Rožman

17.08.2007. u 01:52 • 2 KomentaraPrint#

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  kolovoz, 2007 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Opis bloga

Povijest Kutereva.

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr