**KLIKNU VILO SA PAKLARSKIH STIJENA**

30.09.2013., ponedjeljak

SVETI MIHOVIL-PATRON ZUPE OVCAREVO



Postovani posjetioci bloga:
Kao sto i svi znate u zupi Ovcarevo 29.09.svake godine u isto vrijeme slavi se patron zupe Sv.Mihovil.
Slavio je se i ove godine ali zbog loseg vremena misa je bila u crkvi.
Kako nismo uspjeli nabavit fotke da vidimo kako je bilo stavili smo ove prelijepe fotke ovcarevske crkve od kojih su neka stare i vise od 50 godina.
Zahvaljujemo Denisu Rukavini i svima ostalima koji su nam ustupilki svoje fotke ovcarevske crkve.

-ZUPA OVCAREVO-
Patron župe Ovčarevo je sveti Mihovil koji se salvi 29. rujna. Župa Ovčarevo (ranije nazivana Orašje) osnovana je 1832. godine odvajanjem od župe Dolac. Od tada se vode župne matice. God. 1879. od jednog njezina dijela formirana je župa Dželilovac, a kasnije nazvana Potkraj.

Pod konac turske vladavine franjevci su u Orašju osnovali pučku školu.

Župna crkva u Ovčarevu građena je 1868-69. godine. Gradnja je započeta bez službenog dopuštenja turskih vlasti, ali i ono je ubrzo pribavljeno. To je jedna od nevelikog broja očuvanih franjevačkih crkava podignutih u osmanskom periodu.

U drugoj polovici sedamdesetih godina 20. stoljeća interieur crkve je umjetnički temeljito preoblikovan pod vodstvom kipara Zdenka Grgića. Nekoliko je umjetnika sudjelovalo u stvaranju sadašnjeg njezina unutarnjeg izgleda. U veljači 1977. god. u crkvi je postavljen Put križa (reljef-drvo; 100x80 cm) Z. Grgića. God. 1978. isti je umjetnik izradio oltarni mozaik Proslava svijeta (600x600 cm) na zidu u prezbiteriju, te dva reljefa u bakru: Krštenje na Jordanu i Pieta (195x185 cm). Dvoja sakristijska vrata i glavna crkvena izgrađena su po nacrtima Z. Grgića i Ivana Tune Jakića. U crkvi se nalaze još i brončane skulpture Marije Ujević (sv. Anto) i Josipa Poljana (Sv. Franjo), kip u bijelom kamenu (Gospa s djetetom) Josipa Marinovića, te 23 vitraila Slavka Šohaja. Crkva predstavlja ne samo bogatu riznicu umjetničkih djela, nego i vrlo uspjelu cjelinu u kojoj je postignut izvrstan sklad između starijeg arhitektonskog i suvremenog likovnog izraza. U vrijeme rata 1992-95. umjetnine iz crkve su iznesene i nakon rata ponovno vraćene u crkvu.

Crkva ima tri zvona od kojih su dva nabavljena 1983. god. U ovčarevskoj župi nalazi se 9 grobalja s kapelicama. U zadnjem ratu crkva je pretrpjela znatna oštećenja a devastirane su i sve kapele u župi.

U isto vrijeme kada je građena crkva podizana je i župna kuća. Godine 1935. izgrađena je nova kuća, koja je u novije vrijeme renovirana. Pored nje je god. 1975-76 podignuta vjeronaučna dvorana sa stambenim prostorijama za sestre (projekt: M. Subotić).

U župnoj kući nalazila se starija slika Sv. Ruže iz 1814. god. Više je novijih djela između kojih izdvajamo sliku Posljednja večera S. Šohaja i kip Sv. Ane Z. Grgića. U zadnjem ratu 1992-95. kuća je teško oštećena i opljačkana. Po povratku u župu fratri su se dali na obnovu i sanaciju oštećenih objekata

Ispred župne kuće nalazi se bista književnika Ive Andrića, koji je za prvoga svjetskog rata neko vrijeme proveo u internaciji u župnoj kući u Ovčarevu. Bistu je izradio kipar Z. Grgić.

Župa Ovčarevo imala je 1877. god. 2.677 vjernika, a 1935. god. 1600 (župa je u međuvremenu umanjena). Ona 1991. broji 4.650 vjernika (1974:4.135). U zadnjem ratu župljani su protjerani. Do danas ih se u župu vratilo oko 2.600.

Župu tvore sljedeća naselja: Ovčarevo, Bilići, Jankovići, Kalibunar, Kokošari, Kraljevice, Lovrići, Mikšića Brdo, Paklarevo (Babići, Barišići, Marjanovića Brdo, Valjančići), Peševići, Pilića Dočić, Prići, Radića Brdo, Šipovik, Vidoševići, Visokovići i Zagaj.

U zavjetno svetište Gospino vrelo gdje se nalazi mala kapelica iz god. 1923. hodočaste vjernici na blagdan Male Gospe (8. rujna) sa šireg travničkog područja. Ovu su pobožnost inicirali travnički isusovci. Početkom devedesetih godina započela je ovdje izgradnja zavjetne crkve koja je zbog ratnih događaja prekinuta. Ponovno je nastavljena 1998. i crkva je 2000. godine pokrivena. Plan crkve napravio je pok. Vinko Grabovac.

Postoji također i zavjetno svetište Sv. Ane u Vidoševićima, te zavjetne kapelice Sv. Ante u Paklarevu(Paljike-Babici) i Sv. Luke u Kraljevicama(kuzno groblje).





- 20:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

24.09.2013., utorak

POSTAVLJENA KERAMIKA U PLANINARRSKOME DOMU.23-24.09-2013-



PLANINARSKO DRUŠTVO „PAKLARSKE STIJENE“
Paklarevo bb, Travnik

ID broj: 4236368830001,
Ž-R broj: 3060520000269507.

Predmet: P O Z I V

Pozivaju se svi članovi društva, prijatelji, simpatizeri, donatori i mnogi drugi... u vezi izgradnje Planinarskog doma na Galici koji je u završnoj fazi stavljanja u funkciju (rad), da uplate godižbinu, članarinu ili donaciju, (Odluka društva da je godižbina za 2013 g 100,00 KM) kako bi se planirani radovi mogli financijski zaokružiti.
Naime, do početka zime, odnosno dok se još može raditi hitno su nam potrebna sredstva za nabavku lima za krov završenog produženog dijela objekta, (11 tabli čokolad.-rebrastog lima , dužine 4,15 m), sredstva za građevinsku dozvolu i pokivanje izolacije za uređenje dvije sobe.
Naš transakcijski račun je: 306-052-00002695-07, otvoren u Hipo Alpe Adria banci, Poslovnica Travnik.
Kontakt osoba;Tajnik društva, Mijo Valjan, 063 333-154, E-mail: vmijo@bih.net.ba

Naravno da je to lako završiti ako učestvujemo svi pomalo
i svi dadnemo svoj dio doprinosa za ovu akciju.
Vjerujemo u Vaše učešće i naš cilj. Hvala


P.D. „PAKLARSKE STIJENE“







Info... Planinarskog društva...! 19,20,21,22,. 09.2013 g. M.V.


19.09.2013 godine
Majstor Pero i Boto radili na dnevnicu.
20.09.2013 godine – Petak
Nabacivan edel-puc u Sali. Radili su: Majstor Pero, Boto Mirko Lovrić, Dado marić i Zdravko Đepina. Svima je plaćena dnevnica.
21.09.2013 godine – Subota.
Akcija postavljanja krovne konstrukcije produžetka Pl.doma s desne strane (Wc i predulaz)
Petkom smo Jozača i ja (M.V.) s Vitovlja dovukli rogove i dasku od firme „Langić-Komerc“. Rogove smo platili 300,00 KM a daska je bila donacija.
Subotom u jutro smo iz Karaule dovukli brodski pod, letve i vjenčanice. Inače brodski pod i letve je donirala firma „Lampex“ iz Karaule, M.Helda, a vjenčanice je donirala firma „Homar“ također iz Karaule. Za prevoz materijala smo posudili od Edvina iz Turbeta kombi.
U Subotu na akciji postavljanja krovne konstrukcije su bili:
Majstor Pero i njegov sin Paul Marjanović, Boto, Mijo V. Mijo Baltić, Jozača, Ivo Babić, Dejan Vrhovac, Ivica Kafadar. Bili su još Vis i predsjednik dr. V.Valjan koji je donio gajbu piva i litru rakije.
22.09.2013 odine – Nedjelja. Pokivala se daska, najlon, letve, zidalo se i nešto se bacao špric.
U akciji navedenih radova učestovali su:
Majstor Pero M., Boto, Mijo V. Dejan Vrhovac, Željo Vrhovac, Niko Marjanović, Frano Marjanović, Zlatko Barišić, Darjo Šarić i Nikola Šarić
Tri gajbe piva je donio Mirko Lovrić od braće Lukić Zorana, Dragana i Pere.
Dvije gajbe limenke-laške pive je donio Ivo Babić, Stjepan babić jedna gajba piva, Josip Oršolić zv.Oška jedna gajba piva i Baruša -M.B. donio pivo i sokove. Pero Rac iz B.Luke dao 20 KM za pivo.
Eto vidi se da je bilo više gajbi piva od broja radnika. I to se događa a sve je to dobro, važno je radovi napreduju i da se sve više zaokružuje faza neslužbenog puštanja u rad Pl doma.
Keramičke pločice su postavljene u ponedjeljak i utorak, t.j. 23. i 24. 09. 2013 god. Čeka se narezivanje kamenih ploča za stepenište pa će se i to postavljati. Inače su pločice donacija od firme „UKRAS“ doo Vitez, to je predsjednik s njima dogovarao.
Inače tradicionalnu planinarsku turu Miholjsko ljeto smo odgodili za narednu nedjelju, tamo do 06.10.2013 g. jer nije dovoljno sala s radovima završena a ujedno je i dan župe Ovčarevo. U Subotu se planira raditi do podne a na poziv Planinarskog društva „KUK“ iz Novog Travnika idemo na Bučićku ravan jer oni slave dan društva a dužni smo im otići.
Inače taj dan je Josip Marijanović, iz Rankovića dao 50,00 KM donaciju.
Najvažnije je da se radi a još važnije što nam treba novac, tako da ko može pomoći nek što prije to učini.

Zasad toliko i još jedan pozdrav na planinarski naćin ....



Fotke-Marko Bokulic-Boto
Tekst-Mijo Valjan
Uredio-J.O.Oska
- 22:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

22.09.2013., nedjelja

POPIS STANOVNISTVA U BOSNI I HERCEGOVINI.


Zahvaljujemo se Denisu Rukavini za ove prelijepe fotografije.



VAZNO!!
POSTOVANI POSJETIOCI BLOGA NADAMO SE DA CE TE SE ODAZVATI NA OVAJ POPIS STANOVNISTVA U BOSNI I HERCEGOVINI.
HVALA SVIMA.



Svi Hrvati se trebaju popisati da žive na adresama u BiH (u RH živi 384.000 Hrvata rođenih u BiH, sve vas može popisati član rodbine), instrukcije ispod: Hrvatske udruge pozivaju Hrvate na popis stanovništva u Bosni i Hercegovini od 01.10-15.10.2013. godine Posljednji popis u BiH organiziran je 1991. godine. Tada je u BiH živjelo oko 4,3 milijuna stanovnika, od čega je bilo 780.000 Hrvata (670.000 stalno rezidentnih) V R L O V A Ž N O!!! Postoji mogućnost da se osobe u inozemstvu popišu putem pošte, slanjem popunjenog obrasca skinutog sa interneta. P O Z O R : TE SE OSOBE NEĆE UBRAJATI U BROJ STANOVNIKA BiH!!! Znaci, popišite se u BiH ali ne putem pošte. U slučaju da se popišete putem pošte ulazite u kvotu iseljeništva (dijaspore), a ne ulazite u ukupnu kvotu stanovništva BiH, što je pogubno za Hrvate u BiH. Svi vi koji imate imovinu, svoje ili roditeljske kuće/stanove, grobove najmilijih u Bosni i Hercegovini, trebate se odazvati popisu stanovištva u Bosni i Hercegovini. P O Z O R : Naknadnim donošenjem Zakona, osobe koje ne budu popisane u BiH mogu izgubiti neka osnovna prava koja su imale do sada u BiH Kako sudjelovati u popisu dok sam u Hrvatskoj? Nije obveza doći u BiH za vrijeme popisa. Prisutni član kućanstva ili netko blizak može dati podatke o vama i na taj način vas popisati. Osoba za vrijeme popisa mora biti u kući i posjedovati osobne podatke. Kako znam kad će doci meni u kuću ili stan? Popisivač dolazi između 01.10-15.10. Ukoliko popisivač nikoga ne zatekne u kući, ostavlja obavijest o ponovnom dolasku. Ako određeno kućanstvo iz bilo kojih razloga nije popisano, ono se može javiti u Općinu kako bi bilo popisano u razdoblju od 01.10-15.10. Nakon 15.10.2013. godine, više nema popisivanja Tijekom upisa, moram imati sve osobne iskaznice moje obitelji? Nikakvi dokumenti nisu obvezni prilikom popisivanja. Dovoljno je imati kod sebe podatke o sebi i ostalim članovima kućanstva. Minimalni podaci koje je potrebno imati su sljedeći: - ime, ime roditelja, prezime, - JMBG: matični broj Bosne i Hercegovine, ili datum rođenja, mjesto rođenja, mjesto stanovanja majke u vrijeme rođenja, podatak o statusu aktivnosti (zaposlen, zanimanje, djelatnost firme; vrsta škole, itd.) završena škola; Što ako je dijete rođeno u Hrvatskoj i nije prijavljeno u BiH, ili ako suprug ili supruga nisu prijavljeni u BiH? Formalna prijava u različte službe evidencije (CIPS, matičar i sl.), nije preduvjet za popisivanje osoba. Popisuju se svi, bez obzira na službenu prijavu Za popisivanje nije obvezno imati nikakav dokument kojim se dokazuje status!!! Što trebate napraviti: Proslijedite vašima sve potrebne podatke i zadužite ih da Vas popišu, odnosno da bar jedan punoljetan član Vašeg kućanstva posjeti svoju imovinu u BiH, tijekom popisa pučanstva.

- 14:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

21.09.2013., subota

RADOVI NA PLANINARSKOME DOMU NA GALICI-20-21-09-2013



RADOVI NA PLANINARSKOM DOMU 20/21.09 2013 (42 fotografija)
DRAGI PRIJATELJI RADOVI NA PLANINARSKOM DOMU DOBRO NAPREDUJU .IZVODE SE ZAVRSNI RADOVI U SALI U PONEDJELJAK 23.09.2013 POSTAVLJA SE PODNA KERAMIKA I OBLAGANJE STEPENISTA .TAKODJE RADIMO I PRED ULAZ U OBJEKAT .SVE OVO NEBI URADILI DA NIJE VAS KOJI POMAZETE OVU GRADNJU OD SRCA VAM HVALA .EVO JEDAN LIJEP GEST OD BRACE LUKIC IZ SVEDSKE :DRAGANA , ICE I BECE IZ NJEMACKE KOJI SU UVJEK SA NAMA I SVESRDNO POMAZU GRADNJU OVOG DOMA VELIKO VAM HVALA LUKICI ZA ONU POSILJKU STO JE MIRKO DANAS
DONIO

.A za sve one koje zele pomoci u izgradnji dom ana Galici to mogu uplatit na dole navedeni racun.

.PLANINARSKO DRUSTVO PAKLARSKE STJENE
HYPO ALPE ADRIA BANK d.d. MOSTAR
SWIFT HAABBA22 IBAN BA 393060203780642278
NA OVAJ RACUN SE MOGU UPLATITI NOVCANA SRESTVA IZ DIJASPORE(INOZEMSTVA) KONTAKT OSOBA MARKO BOKULIC BOTO
SVIMA KOJI SU POMOGLI DO SADA VELIKO HVALA SPISAK SVIH DONATORA BICE OBJAVLJEN U MEDJIMA I VIDNO ISTAKNUT U DOMU.





Postovani posjetioci bloga;
Kako i sami vidite na fotkama uveliko se radi,a sve zahvaljujuci pomoci dobrih ljudi i oni koji vole svoj rodni kraj.kad covjek vidi ovako malu djecicu da zele pomoci sa svojim rukicama nekako dobije volju da se jos vise pomogne,jer djeca su nasa buducnost i garant opstanka na vjekovnim ognjistima.

Fotke-Marko Bokulic-Boto
Uredio-J.O.Oska

- 23:53 - Komentari (2) - Isprintaj - #

20.09.2013., petak

RADOVI NA PLANINARSKOME DOMU




Info... Planinarskog društva...! 14.09.2013 g. M.V.

IZVJESTAJ O RADOVIMA NA PLANINARSKOME DOMU.

04.09.2013 godine završen je estriž u objektu. Estriž nam je uradio Anto Topalović, s.o.r.“ESTRCH TOPALOVIĆ“. Naplatio je 500,00 KM i to dovezeni pijesak (dvije ture) i gorivo. Usluge rada (zarade) nije naplatio a kaže da bi to bilo još cca 800,00 KM.
Hvala mu, valjda ćemo mu dati jednom da prenoći đabe..!

Subota, 14.09.13 g

Ivo Lovrić, naš limar opšio dimnjak i stavio inox na vrh kao kapu. Naplatio materijal a svoju zaradu nije računao.
U nabacivanju 510-e materijal po zidovima unutar sale bili su:
Majstor Pero Marjanović, Mirko Lovrić, Marko Bokulić i Mijo Valjan. Uspjeli smo sve završiti a nakon toga se planira stavljatu edel puc kojeg smo nabavili ali nismo platili.
Mirko i Boto su rekli da su taj dan radili za dom, svaka im čast!
U međuvremenu za nabavljeni i postavljeni materijal za podno grijanje od firme ECOS doo Vitez je stigao račun. Gosp. Anto Rajković je dao rabata 400,00 KM, Nakon čega nam je ostalo za platiti 2.480,50 KM što smo uspjeli. A nakon izvršenog plačanja po računu isti gospodin je donirao 500,00 KM uplativši navedeni iznos na naš transakcijski račun.
Dragan Kafadar direktor firme „Ovnak“ doo i „CM“ doo iz Viteza uplatio je na naš transakcijski račun donaciju u iznosu od 500,00 KM.
Radovi će se dalje nastaviti, iako imamo malo para, ali o svemu ćemo i dalje obavještavati naše članove, simpatizere, prijatelje, mještane i dr.

Zasad toliko i još jedan pozdrav na planinarski naćin ...

.A za sve one koje zele pomoci u izgradnji dom ana Galici to mogu uplatit na dole navedeni racun.

.PLANINARSKO DRUSTVO PAKLARSKE STJENE
HYPO ALPE ADRIA BANK d.d. MOSTAR
SWIFT HAABBA22 IBAN BA 393060203780642278
NA OVAJ RACUN SE MOGU UPLATITI NOVCANA SRESTVA IZ DIJASPORE(INOZEMSTVA) KONTAKT OSOBA MARKO BOKULIC BOTO
SVIMA KOJI SU POMOGLI DO SADA VELIKO HVALA SPISAK SVIH DONATORA BICE OBJAVLJEN U MEDJIMA I VIDNO ISTAKNUT U DOMU.




Prilikom povratka sa blagoslova nove kapelice na Potkrajskoj planini krenulo se prema planinarskome domu na Galici koji svakom danom poprima sve ljepsi izgled,radovi napreduju uveliko pogotovo unutrasnje uredjenje.
Kod doma smo sreli dosta poznanika iz Australije,Njemacke,Svicarske i td,koji su se raspitivali o domu i obecali su svoju novcanu pomoc kao i do sada.
Nakon popijene kave kod Bote krenulo se nazad prema Paklarevu,neki pjesice neki niza strane.
Iako su citav dan propjesacili nekoliko starijih? planinara se uputilo ka Paklarevu nakon obilaska spomenika bojovnicima HVO-a
na Galici.
Malo Vlasickom cestom pa kod Proscenika niza strane,a kako su planinari u proljece ocistili stazi bilo je ugodno pjesaciti kroz debelu hladovinu prema Paklarevu.Na Dugome putu kratki odmor poneki gutljaj domace sljive pa tako do Korita gdje se opet odmaralo.Krenulo se prema Paljikama gdje se pomolilo bogu a onda se izvadilo iz ruksaka sve sto je preostalo da se nebi nista vratilo kucama.Spek,kobasice,salama, luk,paradajz,rakija,svega se naslo.
Razgovaralo se i o starome drvenome krizu na Paljikama kojeg je zub vremene dobro naceo i Niko Marjanovic-Kiko je obecao da ce napraviti novi kriz a ovaj stari pokusati spasiti od dalnjeg propadanja.
Sa Paljika na Babicku vodu,pa preko Majdena kroz puste Babice do Okretica.
Na Okreticu malo duzi zasluzeni odmor koji smo proveli u drustvu dvojice Babicana,Mije Orsolica i Slave Babica koji zive u Babicima..Vrijeme je brzo proslo i dok se nad Paklarevom spustao mrak krenuli smo niz novobetonirani put niz Vlacak umorni ali i sretni sto je jos jedna planinarska tura prosla u najboljem redu.

Pozdrav svima ma gdje god bili!!!!




DRVENI KRIZ NA PALJIKAMA. I NJEGOVA POVIJEST..
- 19:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

14.09.2013., subota

NOVOSTI IZ RODNOGA KRAJA



Postovani posjetioci bloga mada vas vecina u danasnje vrijeme tehnike koja je napredovala manje vise znate sve sto se dogadja u rodnome kraju,ipak cu pokusati napisati par recenica o nekim dobrim novostima u Paklarevu i blizoj okolici,a ima ih nekoliko a poceti ce mo sa izgradnjom poslovnoga objekta na Dugim lukama koji gradi Frano Valjan-Pompalo sa svojim sinovima sto je za svaku pohvalu jer jedan takav objekat je vec dugo vremena potreban nasem gornjem kraju.
Kako se nisam susreo sa Pompalom da mu osobno cestitam na izgradnji tako da neznam tocno sto ce sve biti u poslovnome objektu osim sto se vec sad naziru konture benzinske crpke i velikoga prostora vjerovatno za trgovinu.
Mnogi Paklarcani sa kojima sam razgovarao podrzavaju izgradnju objekta i izrazili su zelju da se napokon napravi jedna sala za svadbe da se nebi moralo ici na donji kraj.
Nadamo se da ce i jedan dio nezaposlenih ljudi iz Paklareva naci zaposlenje u ovome objektu,a Frani i njgovim sinovima zelimo sto brze otvorenje i da pocnu sa radom.
Fotke su od prije mjesec dana a kako se radi uvelike na objektu on sada izgleda puno drugacije.



"U MOME RODNOME KRAJU"-pjesma koju je napisala Ivanka Jankovic(bukovicka)



Treba napomenuti i da su rupe na asvaltu kroz Paklarevo napokon zakrpane,a dosla je napokon i rasvjeta u Barusice.


NAPOKON RIJESEN PROBLEM SA CISCENJEM GROBLJA U PAKLAREVU.

Kada smo isli na groblje u Paklarevu bili smo ugodno iznenadjeni sto se napokon moglo u papucama otici na groblje i zapalit svijece pokojnima bez bojazni da ce nas ujesti zmija ili nesto drugo.
To sve zahvaljujuci tome sto je odbor za Paklarsko groblje napokon vidio da je najbolje rijesenje da se neko zauzme za to groblje i da ga cisti a za to bi primao naknadu od onih koji imaju ukopane svoje najmilije na Paklarskome groblju.
Tako da su se odlucili za Marka Epeta-Kineza koji je nekoliko puta ranije vec ocistio groblje uz naknadu.
Osobno mislim da su se odlucili za pravu osobu i da ce Marko dati sve od sebe da se moze normalno doci do svakoga groba.
Po grobnici to kosta 20 km godisnje koje se placaju Marku.
Na pojedine grobove nitko ne dolazi niti ko se za njih raspituje,a nazalost ima i takvih da imaju svoje pokojne ukopane ali ne mare za njih,jer nemaju vremena
."MOZES BOLAN PRODATI I KUCU I ZEMLJU ALI NEMOZES BOLAN PRODATI GROBOVE SVOJIH POKOJNIH"
Na sramotu onima koji su zaboravili svoje pokojne i koji bar jednom u godinu dana ne dojdi na grob i upale svijecu.





Marko Epet-Kinez sa suprugom Ankicom-Baltickom ispred svoje kuce u Meljancevome dolu u koju su se vratili prosle godine nakon 20 godina.


GROBLJE U BILIM VODAMA KOJE MOZE BITI ZA PRIMJER MNOGIMA KAKO SE TREBA CISTITI I UREDJIVATI.
Godisnje odrzavanje kosta 10 km a za odrzavanje su zaduzeni Blaz Markovic i Filip Babic



GROBLJE NA VIDOSEVICIMA
Groblje se dobro odrzava a i prosireno je a kakelica je novosagradjena i moderna.
Tko groblje cisti koliko kosta i tko odrzava nije mi poznato.



GROBLJE NA TORINAMA
A groblje na Torinama se prosiruje a i kapelici je potrebna obnova pa ovim putem molimo sve one koji imaju svoje pokojne na ovome groblju da se odazovu sa svojom novcanom pomoci ili sa svojim radom,a molimo i sve ostale ljude dobre volje da nam pomognu na bilo koji nacin.
Hvala svima.




PLANINARI OCISTILI PUT OD PALJIKA DO PROSCENIKA
(radna akcija je odrzana 20.04.2013.o kojoj je pisano u prilogu od.21.04.2013. ali tek kad covjek svojom nogom projde tom stazom tek onda vidi koliko je se uradilo,jer je bilo takoreci sve zaraslo,svaka cast planinari.)
A za sve one koje zele pomoci u izgradnji dom ana Galici to mogu uplatit na dole navedeni racun.

.PLANINARSKO DRUSTVO PAKLARSKE STJENE
HYPO ALPE ADRIA BANK d.d. MOSTAR
SWIFT HAABBA22 IBAN BA 393060203780642278
NA OVAJ RACUN SE MOGU UPLATITI NOVCANA SRESTVA IZ DIJASPORE(INOZEMSTVA) KONTAKT OSOBA MARKO BOKULIC BOTO
SVIMA KOJI SU POMOGLI DO SADA VELIKO HVALA SPISAK SVIH DONATORA BICE OBJAVLJEN U MEDJIMA I VIDNO ISTAKNUT U DOMU.



PLANINARSKA TURA 04.08.2013. POTKRAJ -GALICA-PAKLAREVO

A planinari P.D.Paklarske stijene uzeli su ucesce na marsuti od Potkrajske crkve do mjesta na Potkrajskoj planini gdje je sagradjena prelijepa kapelica i svakome ko ima mogucnost preporucio bi da je posjeti a ona se nalazi na otprilike sat laganog hoda od planinarskoga doma na Galici.
.UCESCENA OVOJ MARSUTI SU UZELI: PD PAKLARSKE STIJENE , MJESTANI ZUPA POTKRAJ I TURBE, HPD VITEZ I PD KUK NOVI TRAVNIK . UKUPNO 105 PLANINARA NAJ MLADJI 4 GODINE I NAJSTARIJI 74 GODINE.



Iako medju najmladjima ova dva djecaka nisu nimalo zaostajali za odraslim planinarima.Svaka cast.


NOVOSAGRADJENA KAPELICA NA POTKRAJSKOJ PLANINI

Svi hodocasnici koji su dosli na blagoslov kapelice bili su iznenadjeni kako je lijepo napravljena.
Skupilo se dosta naroda kako iz Potkraja tako i iz okolnih mjesta Lasvanske doline,neki su dosli pjesice a neki sa autom.Bilo je dosta onih koji rade u zemljama zapadne Evrope.
Nakon misnog slavlja i blagoslova kapelice domacini su priedili besplatan rucak za sve a bilo je svega u izobilju,na cemu im se zahvaljujemo.
Svima onima koji budu dolazili na Vlasic na Galicu preporucio bih svakako da posjete ovu prelijepu kapelicu posvecenu Snjeznoj gospi.
- 17:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

09.09.2013., ponedjeljak

GOSPINO VRILO.08.09.2013





Gospino vrilo svetište kod Travnika

Svetište Gospino vrilo se nalazi jedan kilometar zapadno od Travnika, uz izvor ispod šumovitog brežuljka, gdje su mještani i prolaznici desetljećima tražili i nalazili tjelesnu, ali i duhovnu okrjepu, vjerujući u nadnaravnu moć ovoga mjesta i izvora hladne pitke vode. To su, u čestim šetnjama sa sjemeništarcima, zapazili i Isusovci, profesori u travničkom sjemeništu i u Nadbiskupskoj gimnaziji, te su na tom mjestu, nazvavši ga Gospino vrilo, 1923. godine izgradili kapelicu. I Gospino vrilo je ubrzo postalo poznato među hrvatskim katoličkim pukom i izvan područja središnje Bosne. Hodočasnici i prolaznici se vodom s izvora križaju, nose je sa sobom i škrope svoje kuće, gospodarske objekte, svoje bolesne..., moleći svoju nebesku Majku za zagovor kod dragoga Boga.






Zahvaljujemo se Marinku Marjanovicu na fotkama i jos jednoj nepoznatoj osobi.











- 21:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

02.09.2013., ponedjeljak

OVCAREVO-UKRADEN BRONCANI KIP SVETOG MIHOVILA-



SRAMOTNO: Ispred župne crkve Ovčarevo ukraden brončani kip Svetog Mihovila
Postovani posjetioci bloga evo vidite sto se desava,nekima ljudima(ako su to uopce ljudi)ni svetinje ne znace nista,pa su tako ukrali ovaj prelijepi broncani kip ispred crkve u Ovcarevu.
Ljudskoj pohlepi nikad kraja a nadamo se da ce pocinioci biti otkriveni i da ce dobiti zasluzenu kaznu.
Za sve one koji mogu dati bilo kakvu informaciju o ovome vandalskome cinu mogu to javiti na br.tel.u Zupnome uredu u Ovcarevu.00 387 30 518-989.


Policijskoj stanici Travnik prijavljeno je 1. rujna da je iz dvorišta Župne crkve Ovčarevo u istoimenom naselju na području općine Travnik ukraden brončani kip "Svetog Mihovila".
Očevid su obavili pripadnici Policijske stanice Travnik.
Istraga je u tijeku.
- 21:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< rujan, 2013 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Rujan 2024 (1)
Srpanj 2024 (1)
Ožujak 2024 (1)
Veljača 2024 (1)
Listopad 2023 (1)
Kolovoz 2023 (2)
Srpanj 2023 (1)
Svibanj 2023 (1)
Siječanj 2023 (2)
Prosinac 2022 (1)
Studeni 2022 (2)
Srpanj 2022 (1)
Svibanj 2022 (1)
Veljača 2022 (4)
Rujan 2021 (1)
Kolovoz 2021 (1)
Srpanj 2021 (2)
Siječanj 2021 (1)
Rujan 2020 (1)
Kolovoz 2020 (1)
Srpanj 2020 (1)
Svibanj 2020 (1)
Siječanj 2020 (1)
Prosinac 2019 (1)
Studeni 2019 (1)
Rujan 2019 (2)
Kolovoz 2019 (2)
Srpanj 2019 (1)
Svibanj 2019 (1)
Ožujak 2019 (3)
Siječanj 2019 (2)
Kolovoz 2018 (1)
Srpanj 2018 (2)
Lipanj 2018 (1)
Svibanj 2018 (3)
Travanj 2018 (1)
Siječanj 2018 (3)
Prosinac 2017 (1)
Listopad 2017 (1)
Rujan 2017 (1)
Kolovoz 2017 (2)
Srpanj 2017 (2)
Lipanj 2017 (4)
Svibanj 2017 (1)
Travanj 2017 (2)
Ožujak 2017 (2)
Veljača 2017 (1)
Siječanj 2017 (2)

IFD-PAKLAREVO

Linkovi