orientalis

  svibanj, 2004  
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Nije bitno ono o čemu razmišljam već ono o čemu razmišljamo! Kanim objaviti sve što je mudro i nije samo kruto spajanje spolova!
Mistika ljubavi. Ljubav i seks kroz povjest. Odnos ljubavi i vjere. Ljubav i seksualni život u Budizmu, Judaizmu, Kršćanstvu i Islamu. Filozovski i duhovni obzori na ljubav i seks.

Linkovi
Blog.hr
Forum.hr
Internet Monitor

22.05.2004., subota

Osvrt na knjigu Kena Wilbera "Sex, Ecology, Spirituality: The Spirit of Evolution"

Roger Walsh (MD) je profesor psihijatrije, filozofije i antropologije na Odjelu za psihijatriju i ljudsko ponašanje pri Medicinskom Collegeu kalifornijskog Univerziteta. Objavio je knjige "Essential Spirituality: The Seven Central Practices to Awaken Heart and Mind", "Paths Beyond Ego: The Transpersonal Vision" i "Gifts from A Course in Miracles".
Znanstvene discipline već dugo pate od sramotne preobilnosti. S akumulacijom podataka i fragmentiranjem disciplina u poddiscipline, potraga za cjelovitom sintezom čini se još poželjnijom i još beznadnijom. Uzmimo naprimjer psihologiju. Od svojih skromnih početaka s kraja 19. stoljeća, sada se razbuktala u kakofoniju suprostavljenih škola i terapija. Očajna potreba za sintezom sve je očitija. Tako nije iznenađujuće da pojava jedne knjige 1977. godine, The Spectrum of Consciousness, koja je nastojala ponuditi takvu sintezu, bude pozdravljena s velikim uzbuđenjem - premda ju je napisao mladi nepoznati autor, Ken Wilber, bez formalnog psihološkog obrazovanja. Ustvari, na neki način Spectrum je učinio više od traženog jer je ponudio sintezu ne samo zapadnih psihologija, već i istočnih.

Slijedile su druge Wilberove jednako obuhvatne knjige, kao The Atman Project. Ovdje je Wilber integrirao razne razvojne teorije, ponovo i istočne i zapadne, u sjedinjenu viziju koja prati razvoj od rođenja u normalnu odraslost i zatim u post-konvencionalne stupnjeve "onkraj normalnosti" što i opisuju različite kontemplativne discipline. U Up From Eden upotrijebio je svoj razvojni model kao okvir za pokušaj mapiranja evolucije ljudske spoznaje i svijesti. Uskoro su slijedili drugi radovi o sociologiji, religiji, filozofiji i fizici. Do 1987. Wilber je stvorio interdisciplinarnu zbirku rijetkog opsega i integrativne moći.

NASTAVAK TEKSTA

- 16:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>