orbinjuz

četvrtak, 21.06.2007.

Foto-setnja Italija: Milano

Vratih se danas is dvodnevnog puta u Milano. Jedno je sigurno - najbolji nacin da se upozna zemlja, ljudi i strani grad je da imate nekog "domaceg" tamo. Moja frendica iz Seattle-a (Marta, koja mi je i davala lekcije talijanskog) i njezina obitelj su bili moji domacini u Milanu. To je znacilo da sam ja pustila mozak na pasu i ostavila na Marti da me vodi do znamenitost i - svih ducana smijeh ;-) te naravno isprobavala razno razne talijanske specijalitete koje je pripremila njezina mama.

A sad malo detaljnije o samom putu:

Milano je udaljen od Zagreba ~630 km. Autocesta od toga cini ~580km, gdje ovih ~45 km obicne ceste nalazimo samo po Sloveniji jer nisu izgradili cijeli autoput te jos ~2km po Milanu. Isplanirala sam voznju uz pomoc europskog analogona americkom mapquestu ViaMichelin. Stranica je izvanredna - daje vecinu informacija o tekucim radovima na autocestama, tocno koliko kostaju dionice autocesta te cak i ugrubo izracun troskova ovisno o klasi auta kojeg vozite. A dionica koju sam prosla 2x u dva dana je:


Za one koji mozda idu na slican put po Autocesti Sunca u skorije vrijeme jedno upozorenje - na svim izlascima gradova (Venezia, Padova, Verona,..) imaju velike radove i zastoji su cesti. Put sam po sebi nije jako zamoran jer luda voznja Talijana i promjena krajolika te stalno usporavanje radi radova drzali su me potpuno budnom i "alert". Enivej, da ja krenem s Milanom...

Milano je jedan od najvecih i najutjecajnijih gradova u Italiji, na zapadnom dijelu pokrajine Lombardija. Muskima vecinom poznat kao grad dvaju velikih nogomentnih klubova Inter Milan i AC Milan, zenskom rodu kao grad mode i dizajna, Milano je takodjer poznat kao i jedan od utjecajnih financijskih i industrijskih centara Italije (ali i Europe). Stanovnistvo uzeg dijela Milana (Comune di Milano) je oko 1.3 miliona, dok sa sirom urbanom okolicom gotovo dostize Hrvatsku u stanovnistvu - 4.2 miliona. Strogi centar Milana je smjesten unutar "kruga" koji je nekad bio okruzen kanalima. Kanale je izgradio Leonardo da Vinci kako bi se olaksao dovoz i odvoz robe preko rijeka u Milano (kroz sam centar grada ne prolazi niti jedna rijeka). Od glavnih znamenitosti i "must-see" mjesta su:

Castello Sforzesco (dvorac):

Unutrasnjost dvorca se sada koristi za umjetnicke izlozbe, a nije sacuvan originalni namjestaj.



Arco della Pace (manja verzija "Arc de Triomphe" u Parizu; takodjer ga je Napoleon dao izgraditi):


Mostic u parku izmedju Arco della Pace i Castello-a


Tipicna ulica u centru Milana sa nizom skutera:


Gradska vijecnica (zaboravih ime):


Galleria Vittorio Emanuele II (arhitektura podsjeca na zagrebacki Oktogon):

Prepuna je preskupih kafica, skupih trgovina (Swarovski kristali, Prada i sl.) i jednog kurioziteta - McDonalds restoran (doduse, uredjen na razini ostatka kafica i trgovina).

Duomo (katedrala; apsolutno jedna od katedrala s najljepsom vanjskom arhitekturom koje sam ikad vidjela):

U katedralu se moze uci (uz standardna pravila postivanja - ljude u majicama bez rukava, kratkim hlacama, kapama i sl. ne pustaju unutra, no mozete se popeti na gornji dio katedrale). Iskreno, unutrasnjost zagrebacke katedrale mi je ljepsa...

La Scala (koncertna dvorana) i statua Leonarda da Vinci-a ispred La Scala-:

Za kartu cete iskesirati ~400-800EUR te oko 10h zivaca i stajanja u redovima s nekim cudnim brojevima.

To je ugrubo najosnovnije sto se mora vidjeti u Milanu. Jedna preporuka je da isprobate "panzerotto" u pekarnici obitelji Luini (2min hoda od katedrale) - tjestenina (okus po przenim lepinjama - one sto su prodavali nekad davno na klizalistima i na Xmas standovima u ZG) punjena sa sosom od rajcica i vrhunskom mozzarellom. I naravno, probajte sladoled! Ovdje cu nadodati ime i adresu top slasticarsnice s najboljim sladoledom u Milanu (van centra)....

Inace, tipican je talijanski grad, arhitektura vrlo slicna nasoj, uz razliku sto krovove u Milanu krase vrtovi s puno drveca.

Naravno, postoji dio grada koji je namijenjen za modu, odnosno u 5 ulica imate apsolutno sve ducane s dizajnerskom odjecom koje ste ikad u zivotu culi. Kao primjer, Dolce & Gabbana imaju 4 ogromne trgovine u nizu - jedna je za muske, jedna za zenske, jedna za djecu i naposlijetku nalazimo i jednu za "accessories". Ako vas zanimaju prosjecne cijene u tim ducanima, npr. Pradina majica kratkih rukava kosta "bijednih" 400EUR. Sicha... mene je cijeli put (uz suvenire, poklone i novu torbicu) kostao manje od toga!

--
N.B. Moja stara i zaboravna malenkost je ostavila fotice u Zagrebu. Tako da su sve slike slikane ili s foticem na mom mobitelu ili sa frendichinim foticem (point-and-shoot, i to poprilicno los).

21.06.2007. u 20:40 • 2 KomentaraPrint#

utorak, 19.06.2007.

Cvijece...

Kolaz slika (vecinom) cvijeca iz naseg vrta na Pagu:

19.06.2007. u 16:47 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 18.06.2007.

Croatia foto-sjedenje: Otok Pag

Kaj ste stvarno mislili da sam imala vremena i zelje se setati okolo po razrovanim ulicama otoka Paga (tocnije njegovog sjevernog dijela)? HA! rofl

Vecinu vremena sam provela ovako, radeci na doktoratu:


A sad slijede fotke uslikane s terase vikendice...

Pocinjemo s fotkom kako me Pag docekao s prolomom oblaka na putu:


A sada malo pogleda na razne ptice (ukljucujuci i naseg kucnog ljubimca)...
Grlice koje su se i previse udomacile:


Sjenica:


Zeba:


Nasa razmazena ptica (krizanac cesljugara i kanarinca):


Cres:


Losinj:


Pogled prema Olibu i Silbi, koji se ne vide (taj dan je bilo mutno):


Mali Losinj:


Cres:


Nadodat cu jos par slika kasnije koje nisam skinula s fotica...

18.06.2007. u 16:23 • 7 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 11.06.2007.

Croatia foto-setnja: Osijek

Pored sveg trcanja oko prijava na burzu, zdravstveno, ......... otisla sam posjetiti ovaj vikend familiju koju nisam vidjela punih 5 godina. Oni zive u Osijeku, i iako sam barem jednom godisnje od svog rodjenja bila u Osijeku i setala se po gradu, nikad se nisam sjetila uzeti fotic. Nisam niti sad! Srecom, tata je imao svoj fotic, tako da za foto-ljubitelje, sljedece slike su slikane sa Sony DSC-H9 foticem (to je ona pre-dSLR klasa fotica).

Za one koji nikad nisu bili u istocnoj HR, Osijek je na ~3h voznje od Zagreba. Grad je razvijen uzduz Drave. Potrebno je oko cca 30min da se prehoda Osijek (poprijeko, od Drave do sela u okolici). Upravo zbog takvog duguljastog polozaja bio je izvanredna meta za vrijeme rata i tesko je stradao (okupacija je bila sa 3 strane). Jos do prije 5 godina vidjele su se mnoge rane rata i tesko je bilo naci fasadu van uskog centra koja nije imala rupe od srapnela. No u posljednjih 5 godina otkako ja nisam bila tamo, Osijek se preporodio. Sada vecina obiteljskih kuca ima obnovljene fasade u pravom slavonskom stilu (tipicno je za njih da imaju tamni pojas ofarban na podnozju oko cijele kuce), puno se radi i gradi novoga. Na zalost, koliko god se on vizualno oporavio, i Osijek pati od tipicne hrvatske bolesti - trgovine na sve strane, a nitko nista ne proizvodi. No dobro, dosta price, idemo na foto-setnju:

Centar grada krasi katedrala (iako sam cula nesto da nema pravi status katedrale):
EDIT: Hvala Osjecaninu (vidi komentare) na ispravkama - Centar grada krasi crkva Sv.Petra i Pavla:



te razliciti detalji u pokrajnjim ulicicama:


Zatim se kroz glavni trg dodje do Drave i setalista (uz mnostvo kafica); u pozadini se vidi most, kolokvijalno nazvan "most komaraca" - guess why:



Daljnjom setnjom po setalistu dolazimo do Tvrdje iliti utvrde koja je sagradjena za obranu od Turaka:











S Tvrdje se pruza pogled na katakombe preko Drave, takodjer izgradjene za obranu od Turaka:



I zatim povratak nazad kroz sam centar Tvrdje nas dovodi do malog trga na kojem se odrzavao Etno-sajam, tako da se pored arhitekture moglo vidjeti i ljude odjevene u slavonsku narodnu nosnju:






11.06.2007. u 21:53 • 5 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>



< lipanj, 2007 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

zasto blog?

... trenutno radi zabave, kritike, updatea svojih frendova vani o mom zivotu i sl.

... email mi mozete poslati na gmail gdje je prije @ moj nickname... a nickname je u URLu ovog bloga (sorry na ovakvom "vague" emailu, ali ne zelim spambotove)...