Saznajte sve o vašem psu

02.06.2006., petak

Naučite psa da vam priđe, sjedne i legne

DOLAŽENJE NA POZIV

OBUKA U KUĆI

1. Stanite na malu udaljenost od šteneta, u mirnoj sobi u kojoj neće biti ometanja. Hodnik je idealna lokacija. Držeći hranu u ruci, izrecite štenetovo ime, a kad se počne kretati prema vama, izrecite zapovijed 'dođi'

2. Dok vam štene prilazi, hvalite ga govoreći veselim glasom 'Dobar pas'. Spuštanjem u čučanj i širenjem ruku ohrabrite ga da vam priđe.

3. Dok štene prilazi, kleknite da biste se mu približili. Ponovno ga pohvalite riječima, pogladite ga i nagradite hranom.


OBUKA IZVAN KUĆE

1. Kad štene potpuno nauči dolaziti na poziv u kući, preselite se na prometnije mjesto (ne mislim sada na cestu, nego van). Držite štene na dugoj ili stezljivoj uzici da osigurate poslušnost i ponovite vježbu.

2. Nemojte uzicom vući štene; ohrabrite ga da se vrati po svoju nagradu. Trzaj uzice može privući njegovu pozornost ako gubi koncentraciju. S udaljenosti, nagrada u obliku igračke, vidljivija je od nagrade u obliku hrane.

SAMOVOLJAN PAS
Ako je pas tvroglav, izvodite sve vježbe obuke s uzicom. To omogućuje da uvijek privučete štenetovu pozornost podsjeća da vas mora slušati i reagirati.

RASTRESEN PAS
Ako pas ne reagira na nagradu hranom, smanjite broj obroka (ali povećajte im količinu). Ako još uvijek ne reagira na poslastice, pokušajte s omiljenom zvučnom igračkom.




ZAPOVIJED "SJEDNI"

Image Hosted by ImageShack.us

1. Licem okrenuti štenetu, odmaknite se s uzicom u lijevoj ruci i kolačićem u desnoj. Dok zapovijedate štenetu da vam priđe, pokažite mu hranu. Za vrijeme te vježbe važno je biti smiren i ne uzbuđivati štene.

2. Kad vam štene priđe, pomaknite ruku iznad njegove glave. Štene će sjesti kako bi držalo hranu na oku. Izrecite zapovijed 'sjedni' kada vidite da štene počinje savijati stražnje noge.

3. Potičite zapovijed 'sjedni' stojeći ispred šteneta, a potom sa strane. U početku, nagradite svaku reakciju pohvalama (kao npr. 'Dobar pas!' i 'Bravo!') i kolačićima. Postupno smanjujte nagrade hranom-na kraju će biti dovoljne samo riječi.

Ako hrana nije dovoljna motivacija štenetu da sjedne, kleknite držeći štenetovu ogrlicu svojom desnom rukom i potisnite mu stražnji dio nadolje lijevom rukom. Dok to činite, izdajte mu zapovijed 'sjedni' i tada pohvalite štene.




ZAPOVIJED "LEZI"

Image Hosted by ImageShack.us

1. Dok štene sjedi, kleknite s njegove desne strane i držite njegovu ogrlicu u lijevoj ruci. Držeći kolačić u desnoj ruci, položite ga na štenetovu njušku i počnite pokretati kolačić nadolje.


Image Hosted by ImageShack.us

2. Dok njuška slijedi kolačić, pomaknite ga prema naprijed. U trenutku kad štene liježe, recite zapovijed 'lezi'.

3. Nastavite pomicati hranu prema naprijed dok štene ne legne. Nagradite štene pohvalom i kolačićem. Ponavljajte vježbu često, dok štene ne počne samo reagirati na riječi.

ŠTENE NEĆE LEĆI
Kleknite tako da vam štene sijedi sa lijeve strane. Dvjema rukama podignite štene u položaj prošenja, držeći ga ispod pazuha. Spustite štene u ležeći položaj i pohvalite ga.

ŠTENE NEĆE OSTATI LEŽATI
Ako štene pokuša skočiti na noge prije nego što je dovršilo vježbu, nježno mu pritisnite tijelo prema dolje. Nakon nekoliko sekundi pustite ga govoreći 'U redu'


To bi bilo sve za danas ljudi! ĆAO! wave

- 12:43 - Komentari (12) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< lipanj, 2006  
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi