O propadanju / O postojanju

subota, 05.09.2009.

O stranputici

Je li moguće da gasi se plamen? Da, prijatelju, i na to treba biti spreman - no ipak, svem iskustvu unatoč, na to se spremnim nikada ne može biti.

Očito se nije bilo dovoljno tvrdoglavim u nastojanju da se živi uistinu zdravo. To je jedini odgovor koji se trenutačno smije predstaviti - nešto drugo bilo bi već opasno.

Što se dogodilo onom šaptu koji je bio suputnik i uporno podsjećao na nužnost tetošenja zdravog duha? Njegov odjek još se uvijek osjeti, no ipak se sad čini tako šupljim: memento immortalis!

Jecaj se približava iz prikrajka. Zašto se odjednom spalo na takav neuspjeh? Imajući najbolje učitelje - i uvijek sebe kao jednog od njih - kako se je moglo tako zabrazditi? Ova je stranputica kozmička greška!

Treba opet naći one dijelove sebe koji su plamen činili tako crvenim da se nije moglo razaznati ne bukta li to sama krv! On je sada još jedva bijel.

05.09.2009. u 00:41 • 0 KomentaraPrint#

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

?

Sve što jest treba propasti da bi se ono novo iz sebe rodilo. Tako je i ovo propadanje ustvari (po)novo sebe-rađanje, na način da ono staro služi onomu novomu kao poticaj za izdizanje Nad. Braćo, ovdje se želi stajati na vlastitim ramenima! Može li se to još podnijeti?

Pristupiti smijehom...

... jer sve osobno uistinu je komično.

O višem čovjeku

"Sve više vas, i sve bolji među vama treba da propadnu - jer vama treba da bude sve gore i sve strašnije. Samo tako - samo tako raste čovjek u visinu, gdje ga pogađa i slama munja: samo tako raste dovoljno visoko za munju!"

Ljubiti i propadati: to se oduvijek slagalo. Volja za ljubavlju: to znači biti voljan poći u smrt.