Na današnji dan umro Josip Slavenski... Minuta šutnje! - Opera house - Blog.hr

srijeda | 30.11.2005.

Na današnji dan umro Josip Slavenski... Minuta šutnje!


JOSIP SLAVENSKI
Rođen: 11. svibnja 1896. u Čakovcu
Umro: 30. studenoga 1955. u Beogradu

Hrvatski skladatelj Josip Slavenski rođen je 11. svibnja 1896. u Čakovcu, u obitelji Štolcer. Polazio je pučku i građansku školu, ali je uz oca izučio i pekarski zanat. Imao je snage krenuti u svijet i posvetiti se glazbi koja je bila njegov životni poziv. Učio je kod Zoltana Kodalyja u Budimpešti i Vitezslava Novaka u Pragu. Usavršavao se u Parizu.
Karijeru je počeo 1923. kao nastavnik u Zagrebu. No, iduće se godine, zbog boljih uvjeta, preselio u Beograd. Tamo je ostao do smrti, 30. studenoga 1955. Svoje najbolje stranice Slavenski je ostvario u simfoniji Orijenta za soliste, zbor i orkestar, simfonijskoj suiti Balkanofonija, gudačkim kvartetima, violinskim sonatama, klavirskim djelima, čudesnim zborovima Voda zvira i Romarska te solo-pjesmama.
Prihvaćajući suvremena skladateljsko-tehnička izražajna sredstva, ostao je vjeran zemlji i narodu, napajajući se najprije na melodijskom bogatstvu svoga Međimurja, a onda i cijelog Balkana. Nakon istraživanja glazbe starih kulturnih naroda Istoka otišao još i dalje, tražeći poticaj u folkloru onih naroda koje civilizacija nije iskvarila.
Slavenski je izvanredno vješto znao spojiti obilježja toga glazbenoga govora sa smjelim, za ono vrijeme i revolucionarnim, izražajnim sredstvima. Oporost i tvrdoća, koje mjestimice izbijaju iz njegovih radova, rezultat su originalnoga gledanja i shvaćanja akustičnih problema. I u harmonijskom se pogledu potpuno oslobodio tradicionalnog shvaćanja, izgrađujući svoje skladbe na novim, suvremenim načelima, što je tada također bio važan pomak.

- 13:54 - Komentari (2) - Isprintaj - # -

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.