Igor Stravinski - Opera house - Blog.hr

ponedjeljak | 12.09.2005.

Igor Stravinski

Igor Fjodorovič Stravinski (Oranienbaum, danas Lomonosov, 17. lipnja 1882. - New York, 6. travnja 1971.), ruski skladatelj

Učio je najprije klavir, a poslije kompoziciju i instrumentaciju kod Rimskog-Korsakova u Petrogradu. Od 1910. živio je izvan domovine, u Švicarskoj, Francuskoj i SAD-u.


Igor Fjodorovič StravinskiJedan je od četvorice začetnika i glavinih pobornika tzv. nove glazbe 20. stoljeća, a njegovo stvaranje javlja se kao rezultat spajanja dviju ruskih škola 19. st.: petorice i "zapadnjačke" škole Čajkovskog. Svjetsku reputaciju stekao je posredstvom S. Djagiljeva, čija trupa Ballets Russes izvodi 1910. u Parizu njegov balet "Žar ptica". Baleti "Petruška" i "Posvećenje proljeća", kao i predhodni, inspirirani su su ruskom tematikom i narodnom glazbom. U neoklasičnom razdoblju preuzima glazbenu građu ili elemente različitih stilova te ih "parodira", tj. preobražava u vlastiti glazbeni izraz. Sadašnji motivi su antički i religiozni. Svoje estetsko stajalište izložio je u autobiografiji "Kronika mog života".

Drugi svjetski rat zatekao ga je u Sjedinjenim Američkim Državama, pa je ondje primivši američko državljanstvo ostao do smrti. U Americi su nastala posljednja umjetnikova neoklasična djela.

- 16:17 - Komentari (0) - Isprintaj - # -

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.