duboka u mom srcu

petak, 23.12.2011.

PRIPREMITE SE ZA BADNJI DAN-turisticko mjesto Duboka

Ne zaboravite danas natuć i pokišat Bakalar da bi ga sutra mogli pripremiti.
Ovako to izgleda;


-A sada poklanjamo Vama dobar recept za pripremu Bakalara na Bijelovirski način.
Normativ i način pripreme za 6 osoba a ako je dobar i četverica će ga pojesti.
BAKALAR NA BIJELOVIRSKI NACIN
Sastojci za obitelj…5-6-osoba,ako ispadne dobro pojest ce ga 3 osobe.

0,50 kg bakalara
5 dag luka
5 dag češnjaka
zelenog peršuna
2 jusna kasika pire od rajcice(konserve)
1 kg krumpira
1.5 dcl maslinova ulja
soli,papra ili ljuta paprika po potrebi.
Papar u zrnu po želji.
2 lovorova listaubrana na Gospu Lursku u B.V.)poslije mise).

NAČIN PRIPREME;
Drugi dan se izvadi iz vode,očisti od kostiju i kožice
Očišćenu kapulu oprati i isjeći na sitno te na biljnome ulju zažutiti.U kapulu 3 lista lovorova ubrana na Gospu Lursku poslije mise oprati,prekinuti na pola i zajedno sa kapulom dinstati.Prije nego kapula požuti dodati malo maslinova ulja.Očišćene komadiće bakalara stavimo na udinstanu kapulu.Malo posolimo da omekša i dinstamo odprilike 45 minuta do sat vremena ovisi o bakalaru.Dok dinstamo na drugoj strani očistimo krompir sa Kupinjaka,operemo,izrežemo na štapiće (malo manje nego kad pravimo pomfrit).Sve stavimo u hladnu vodu posoljenu da se kuha.Jedan rukovet peršina sa Bijeliševine operemo malo podrežemo korjen i isjeckamo sitno nožem a pritom čuvamo prste da se ne posječemo.
Glavicu saranseka iz Danguba očistimo,operemo i tučkom za meso istučemo te potom isječemo oštrim nožem na kuhinjskoj dasci.Kada je odprilike krompir skuhan a i bakalar skoro gotov (jedan sat odprilike)u bakalar stavimo sitno sjeckan saransek-česan,nekoliko zrna papra u zrnu ako želimo ljutu papriku bijelovirsku pritom pazimo da česan ne zagori.Odlijemo pola vode iz kuhanog krompira a drugu polovicu zajedno sa krompirom lagano prespemo u teću gdje se kuha bakalar.Pazimo da se ne polijemo.Sjedinimo,promiješamo,dodamo 2-3 jušne žlice konšerve ovisi koja je konšerva(neke treba više a neke manje) promješamo da se sjedini dodamo još začine po potrebi i pustimo da se lagano kuha oko 15 do 20 minuta.Dignemo sa varte malo da stane.Postavimo blagdanski stol kako i doliči kojoj prigodi,zahvalimo na darovima obiteljskom molitvom,prisjetimo se svih naših koji nisu sa nama i blagujemo.
A jes dobar aaaaa,mmmmmmmmm za prste lizat,pravi Bijelovirski,ha,ha,haaaaaaaaaaaaaaaaa.
Odluka je pala; Ipak uživo kao i svake godine.
MUŠULE NA BUZARU-pa pogledajmo zajedno kako se pripremaju.



Eto sada Vi izaberite ,pazite kako će te pripremati moje domaćice.Hoće li Bakalar pojest 6 ili 4 osobe,Vi odlučujete.
Imao sam sreću da je i moja supruga rođena za Badnji dan pa kod mene bude stvarno dobra spiza a i posnih kolača.
Jedan recept i Vama za posni kolač:kolač:
POSNI KOLAČ;
Normativ za 10 osoba;

-3 šalice od espreso kave -ulja biljnog.
-3 šalice griza.
-4 šalice piva,
-4 šalicebrašna.
-200 gr. grožđica.
-200 gr. oraha.
-1 prašak z pecivo.
-----------------------------
prelijev;
-6 šalica šećera.
-6 šalica vode
-1 sok od limuna.(ocjedit limun)
Način pripreme;
Upaliti pećnicu na 180 ,sve artikle iz gornjeg stupca dobro izmješati sjediniti,podmazati tepsiju margarinom.Dno pleha prekriti masnim papirom i na papir izlijete promješanu pripremljenu smjesu za kolač.
U zagrijanu pećnicu na 180 staviti i peći 20 minuta.
Dok se peče tjesto pripremimo prelijev.
U šerpu pomiješamo sve navedene artikle za prelijev,promiješamo i pustimo da prokuha.
Kada se tijesto ohladi mlakim prelijevom preliti tijesto,pustiti malo da odleži a potom križamo i poslužujemo našim uzvanicima ili već!?,komu smo ga namijenili.
Mmmmm,dobar je iako je posni.

ČESTITAMO BADNJE VEČE, ugodno SE sprovedete sa onima koje Vi samo poželjeti možete I NEMOJTE PRIJE ODLASKA NA PONOĆNU MISU ZABORAVITI BOR OKITITI (tako su nekada naši stari radili)ožete.

-Dobar Vam tek želi;urednik Mladen Majčica.

- 11:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< prosinac, 2011 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Listopad 2018 (1)
Srpanj 2018 (1)
Prosinac 2017 (1)
Rujan 2017 (1)
Ožujak 2017 (1)
Studeni 2016 (1)
Listopad 2016 (1)
Lipanj 2016 (3)
Ožujak 2016 (1)
Veljača 2016 (1)
Prosinac 2015 (1)
Srpanj 2015 (2)
Lipanj 2015 (1)
Veljača 2015 (3)
Prosinac 2014 (2)
Lipanj 2014 (6)
Svibanj 2014 (2)
Travanj 2014 (4)
Ožujak 2014 (2)
Veljača 2014 (3)
Siječanj 2014 (2)
Prosinac 2013 (2)
Studeni 2013 (1)
Listopad 2013 (1)
Srpanj 2013 (2)
Lipanj 2013 (2)
Svibanj 2013 (3)
Travanj 2013 (1)
Ožujak 2013 (5)
Veljača 2013 (2)
Siječanj 2013 (1)
Prosinac 2012 (1)
Studeni 2012 (1)
Rujan 2012 (3)
Kolovoz 2012 (5)
Srpanj 2012 (5)
Lipanj 2012 (2)
Svibanj 2012 (3)
Travanj 2012 (3)
Ožujak 2012 (2)
Veljača 2012 (7)
Prosinac 2011 (5)
Studeni 2011 (2)
Rujan 2011 (1)
Kolovoz 2011 (1)
Srpanj 2011 (3)
Lipanj 2011 (3)
Svibanj 2011 (4)

www.Duboka-turisticko mjesto.hr

  • UREDNIK STRANICE



    tel;00385977691121

    MLADEN MAJČICA
    Duboka 112






    opcinaslivno.blog.hr-Google pagerank and Worth

    Rating for opcinaslivno.blog.hr

Linkovi

TURISTICKO MJESTO DUBOKA.hr

  • RAZBRIBRIGA NA GODIŠNJEM ODMORU;


    GLAS NARODA: kiss

    End ShoutMix


    SKRACENI BROJAC;;;
    Free Website Counter