Dominikansko laičko bratstvo blaženog Augustina Kažotića https://blog.dnevnik.hr/op3

nedjelja, 28.10.2018.

Krštenje malog Dominika

U subotu 27. listopada kršten je mali Dominik Marija, drugo dijete našeg brata Eugena Franje i sestre Marije Benedikte. Ovom radosnom događaju prisustvovalo je nekoliko braće i sestara iz bratstva, a posebno ponosna je bila sestra Laura Katarina koja je bila i krsna kuma malom Dominiku.



Dominika je krstio naš bivši duhovnik fra Ivan Marija Tomić u župnoj crkvi Kraljice Svete Krunice. Ovo je bio velik dan i za našu sestru Valentinu Anu koja je baka malog Dominika.



Da bi dan prošao u potpunosti u dominikanskom duhu, druženje poslije krštenja bilo je u obližnjem restoranu, a za malog Dominika je bila pripremljena posebna dominikanska torta.



Neka nam cijela obitelj Kovačić ostane u molitvama, a blaženi Augustin Kažotić neka ih prati svojim zagovorom na njihovom životnom putu.

Hvaljen Isus i Marija!

28.10.2018. u 21:56 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 06.10.2018.

Zajedno za pomoć samohranim majkama i trudnicama u potrebi

Danas je naše dominikansko laičko bratstvo održalo akciju prikupljanja kućanskih potrepština i hrane za udrugu Betlehem čiji je osnivač o. Marko Glogović, a koja skrbi u samohranim majkama i trudnicama koje su napuštene od bližnjih, a odlučile su reći NE abortusu. Ova udruga ima više kuća diljem Hrvatske u kojima majke s djecom žive i nastoje srediti svoj život kako bi ga mogle jednog dana nastaviti samostalno.

Kako se ova udruga financira isključivo donacijama dobročinitelja, bez pomoći državnih institucija, često je u potrebi za raznim kućanskim potrepštinama, novcem, ogrjevom te svim ostalim stvarima nužnima za život majki i djece.

Budući da je u tijeku molitvena inicijativa 40 dana za život, naše je bratstvo odlučilo uključiti se molitveno, ali i konkretnim djelima milosrđa, a ova akcija prikupljanja pomoći za udrugu Betlehem je jedan od načina kako to ostvarujemo. Zatražili smo i dobili odobrenje od Konzuma da provedemo akciju u njihovim prostorima na lokaciji superkonzum Svetice. Tiskali smo letke, dva manja plakata, uzeli dvoja kolica za kupovinu te se bacili na posao.



Isprva nam nije baš bilo jednostavno pristupiti nepoznatim ljudima i moliti ih za pomoć, no ubrzo smo se snašli te krenuli upoznavati prolaznike s našom akcijom, udrugom Betlehem, njihovim potrebama te načinom na koji nam mogu pomoći.



Osim razgovora o akciji, bilo je tu i susreta s osobama koje su samo željele da ih se sasluša budući da su i same u teškoj životnoj situaciji. Jedna od njih je bila i gospođa Jagica, koja ima 85 godina, a koja nam je rekla da joj je nedavno umrlo dijete i da je ostala sama na svijetu. Naravno, to "dijete" je imalo 65 godina, no u njezinim očima uistinu se radilo o gubitku djeteta. Kroz suze nam je ispričala svoju životnu priču, žaleći što nam nema što donirati budući da je i sama u oskudici. No, susreti poput takvih samo nas podsjećaju koliko se teških životni priča krije iza svakog lica kojeg vidimo u dućanu, tramvaju, na cesti... Ipak, gospođa Jagica je od nas otišla nasmiješena budući da ju je konačno netko saslušao i pokušao razumjeti njezinu situaciju. Jedino što smo joj mogli dati jest utjeha u spoznaji da, kako je kardinal Stepinac to lijepo sročio, i kad nam uzmu sve, ostaju nam dvije ruke koje možemo sklopiti i okrenuti se Gospodinu.



Kako bi svakom donatoru bilo prikladno zahvaljeno na njegovoj nesebičnoj donaciji, naš brat Goran Vjekoslav je cijelo vrijeme stajao uz košare te imao pripremljen veliki osmjeh za svakoga tko bi nam prišao.





Neki su roditelji posebno iskoristili ovu priliku da bi svoju djecu naučili vrijednost pomaganja drugima, čak i onima koje ne znaš. Tako da smo često imali i naše male donatore koji su na poticaj roditelja ubacivali svoje donacije u naše košare. Među njima je bio i jedan mali Dante, jedan Mihael, jedan Josip (sin našeg nedavnog predavača gosp. Zlatka), ali i jedna mala dama čiji nas je osmjeh sve razveselio.



Naravno, osim članova bratstva, pomagačica nam je bila i mala Marta koja je došla bodriti svoga tatu.



I na kraju, kada smo završili ovu petosatnu akciju, možemo se pohvaliti da je ostvarila potpuni uspjeh. Napunili smo dvoja kolica s kućanskim potrepštinama, razgovarali s brojnim ljudima te ih upoznali s radom udruge Betlehem, čuli zanimljivih životnih priča te sami sebi osvijestili koliko predivnih ljudi oko nas ima koji su spremni pomoći potpunim strancima, čak i onda kada su i sami u oskudici.

Ovom prilikom zahvalili bismo svim donatorima te osobama koje su nas strpljivo saslušale. Posebna zahvala jednoj neimenovanoj gospođi koja je u dućan došla donijeti plastične boce koje skuplja i koja je od tih nekoliko prikupljenih kuna odvojila da bi kupila jednu paštetu i jedan sok u tetrapaku te ih ubacila u našu košaru. Taj njezin postupak sve nas je ostavio bez riječi te podsjetio na Isusove riječi iz Lukinog evanđelja:

Pogleda i vidje kako bogataši bacaju u riznicu svoje darove. A ugleda i neku ubogu udovicu kako baca onamo dva novčića. I reče: »Uistinu, kažem vam: ova je sirota udovica ubacila više od sviju. Svi su oni zapravo među darove ubacili od svog suviška, a ona je od svoje sirotinje ubacila sav žitak što ga imaše.«

Luka 21:1-4


Hvaljen Isus i Marija!

06.10.2018. u 19:03 • 2 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

O nama

Mi smo laici dominikanci, pripadnici Reda propovjednika "u svijetu". Naše je laičko bratstvo osnovano 13. studenog 2014. godine i djeluje pri samostanu i župi blaženog Augustina Kažotića na zagrebačkoj Volovčici.
Želja nam je na ovom mjestu objavljivati aktualnosti iz života našeg Bratstva, duhovne tekstove i poučno štivo o katoličkoj vjeri, dominikancima i drugim temama koje nađemo korisnima.
Ukoliko želite s nama stupiti u kontakt, molimo vas da nam se javite na adresu dlbaugustinkazotic@gmail.com

Možete nas pronaći i na našoj intenet stranici www.laicko-bratstvo-kazotic.org

brojač posjetitelja

Red propovjednika

Red propovjednika (lat. ordo praedicatorum) osnovao je sveti Dominik, koji se rodio 1170. godine u Caleruegi (Španjolska), čovjek koji je bio zaljubljen u Riječ Božju i potpuno predan poslanju propovijedanja.
Oslobođen od svake navezanosti na materijalnu sigurnost i udoban položaj u društvu, Dominik je, slijedeći Krista, živio skrovito i siromašno, danonoćno propovijedao Evanđelje i obraćao zabludjele. Njegova karizma siromašnog propovjednika vrlo je brzo naišla na mnoge poklonike te je red crno-bijelih fratara, koji je sve do današnjih dana prisutan u Crkvi, dosad iznjedrio mnoge svece, crkvene naučitelje, mučenike, posvećene djevice i angažirane laike.
Red propovjednika sastoji se od muške i ženske grane redovnika aktivnih u apostolatu, zatim od klauzurnih sestara dominikanki, laika-trećoredaca (to smo mi mah) i dijecezanskih svećenika privrženih Redu, uključenih u Svećeničko bratstvo svetog Dominika.

Kazalo nekih dosad objavljenih tekstova


Blažena Djevica Marija i dominikanci

Spomen na prijenos tijela svetog oca Dominika

Naše bratstvo na dominikanskom kruničarskom hodočašću

Dominikanski laici za život

Dominikanska pobožnost Blaženoj Djevici Mariji

Gost predavač: pater Ciril Čuš

Susret s blaženim kardinalom Stepincem

Naš susret s papom

Izlet u Zagorje

Molitva časoslova

Zašto živjeti posvećenim životom laika u Redu propovjednika?

Primanje u novicijat

Loading