Online kupus https://blog.dnevnik.hr/online1503

nedjelja, 20.01.2008.

Dvi,tri o gospodarstvu...

Gospodarstvo u Hrvatskoj, iako neki službeni podaci odaslani iz Vlade pokazuju laganu uzlaznu putanju, ne ulijeva optimizam. Ekonomski stratezi obično barataju kompliciranim i običnom čovjeku nerazumljivim ekonomskim pokazateljima, kao ciljeve navode što veći gospodarski rast, što manju zaduženost, što bolji omjer robne razmjene itd. Činjenica jest da se sve manje proizvodi, domaći proizvodi nisu konkurentni niti da domaćem, niti na stranom tržištu. Uvoz stranih proizvoda raste iz dana u dan. Tržišno gospodarstvo u kojem bogati postaju još bogatiji, a siromašni još siromašniji odražava se na našu državu. Slabašno gospodarstvo razlog je i izražene nezaposlenosti, besperspektivnosti i kolektivne radne depresije. .
Kakvu strategiju provesti u gospodarstvu da Hrvatska postane zemlja zadovoljnih ljudi? Prije svega, na ljude se ne bi trebalo gledati isključivo kao na radnu snagu, već kao na hrvatski resurs u koji treba ulagati. Važno je da se napokon o hrvatskim radnicima govori kao o sudionicima razvoja utemeljenog na znanju, a ne samo kroz prizmu smanjivanja troškova rada kao što je to diktirao MMF posljednjih 15 godina.
Gospodarstvo treba slijediti znanost i informacijsku tehnologiju. Rezultate znanstvenih istraživanja treba uklopiti u potrebe hrvatskog društva i gospodarstva. Već desetljećima mladi ljudi poput nas školuju se za ono što Hrvatskoj ne treba i za poslove kojih nema.
Hrvatska se ne može boriti s bogatim industrijski razvijenim zemljama. Priroda i kulturna baština najvažniji su nacionalni resursi, njih treba prepoznati kao nemjerljiv potencijal za gospodarski napredak. Mala zemlja nema luksuz za velike pogreške.
Uz sve to, napredak gospodarstva mora simbolizirati i pravednost, te socijalna osjetljivost. Privatni sektor kojemu je profit u prvom, a čovjek u drugom planu ne može biti oslobođen odgovornosti na ovom području. Možda vam ovo moje razmišljanje mjestimice zvuči kao otrgnuti komad božićne poslanice nekog socijalno osjetljivog crkvenog velikodostojnika, ali uspješna strategija gospodarstva može se provesti samo uz zadovoljnog čovjeka. U Hrvatskoj danas nema življenja u pravednom okruženju. Slike iz Tvornice duhana Zagreb simbol su današnje Hrvatske koja nije završila tranziciju. Gospodarstvo će teško doživjeti svoj procvat dok radnici dobivaju otkaze i tužbe na milijunske iznose, a njihovi gazde i menadžeri istodobno ubiru milijunske dividende.



20.01.2008. u 18:15 • 0 KomentaraPrint#^

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  siječanj, 2008 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Veljača 2008 (1)
Siječanj 2008 (1)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Sve što mi se mota po glavi... :)

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr

Evo jos blogera :


sprchkekingdom
Pollitika
homopolitikus
nehajeva
zlatnamalina
erdinger
zoonpolitikon1
cuftica
seminar1
ajmmoseigratboga
ehho
politicae
fromoutofnowhere
carolinevz
poglednapolitiku
pisanica
planetpolitika
fpzgnocnaptica
politicarka
politikaunplugged
1student
denisljuta
catdeluxe
propolis
klc
sjecanjenamojetuznekurve
gemini0906
dijemuzika

Free Image Hosting at www.ImageShack.us